Graduaat Accounting Administration | AP Hogeschool Skip to main content

Accounting Administration

 • Dagtraject (2 jaar)
 • Avondtraject (3 jaar)

  Troeven

  Praktijkgericht

  De theorie kan je meteen toepassen in de praktijk tijdens het werkplekleren, al vanaf het eerste semester.  Zo ga je van start met observaties, een groepsopdracht en realistische casussen uit het werkveld om vervolgens effectief en veelvuldig mee te draaien op de werkvloer.

  Altijd actueel

  We houden de opleiding up-to-date door constant de nieuwste ontwikkelingen in het werkveld te bekijken en deze te integreren. Zo is er een specifiek opleidingsonderdeel ‘Trends in Accounting Administration’ en ga je ook aan de slag met de nieuwste softwaretoepassingen.

  Soft skills & variatie

  Geen enkele les is dezelfde: je neemt zowel deel aan hoor- en werkcolleges, als aan practica en oefeningen, groepsleren en werkplekleren. We besteden ook veel aandacht aan soft skills, zoals communicatie en teamwork.

  Persoonlijk

  De opleiding en haar lectoren hebben een heel persoonlijke aanpak, zodat elke student krijgt wat hij nodig heeft.

  Programma (Dagtraject)

  Wanneer heb ik les?

  Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. Je kan de opleiding overdag of ’s avonds volgen. 

  Hoelang duurt de opleiding?

  De graduaatsopleiding Accounting Administration omvat 120 studiepunten. Als je het modeltraject in dagonderwijs volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar. Volg je het modeltraject in avondonderwijs, dan doe je er drie jaar over. Als je dat wil, kan je de opleiding ook over een langere periode spreiden. 

  Programma (Avondtraject)

  Wanneer heb ik les?

  Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. Je kan de opleiding overdag of ’s avonds volgen. 

  We bieden studenten in deze opleiding heel wat flexibiliteit. Je kan als student kiezen voor een dag- of een avondopleiding. 

  Hoelang duurt de opleiding?

  De graduaatsopleiding Accounting Administration omvat 120 studiepunten. Als je het modeltraject in dagonderwijs volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar. Volg je het modeltraject in avondonderwijs, dan doe je er drie jaar over. Als je dat wil, kan je de opleiding ook over een langere periode spreiden. 

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag 

  De praktijkgerichte graduaatsopleiding Accounting Administration leidt je op tot een dossierbeheerder boekhouden. Je kan meteen aan de slag in een boekhoud- en/of accountantskantoor of in een financiële en/of boekhoudkundige afdeling van een bedrijf. Dat kan zowel in de profit- als in de non-profitsector zijn.

  Verder studeren

  Of je hebt de smaak van het studeren te pakken en kiest voor een vervolgtraject aan AP. Dankzij de nauwe samenwerking met de verwante bacheloropleiding Bedrijfsmanagement met afstudeerrichting Accountancy-Fiscaliteit - is een optimale doorstroom mogelijk. Op die manier behaal je een bachelordiploma na een vervolgtraject van 90 studiepunten. De bachelor bereidt je ook voor op de examens van Instituut van de Belastingadviseurs en Accountants - IBA als je zelfstandig boekhouder wil worden.

  Massaal veel praktijk

  De graduaatsopleiding Accounting Administration staat garant voor massaal veel praktijk. Al vanaf het eerste semester kom je via observatie in contact met een boekhoud- en/of accountantskantoor of met de financiële en/of boekhoudkundige afdeling van een groter bedrijf.

  In het tweede jaar ga je in totaal zeven weken aan de slag in een boekhoudkantoor. Hierbij verwachten we je telkens terug op de hogeschool na enkele dagen. Tijdens de dagen op de hogeschool kijken we samen terug op de tijd die je op de werkplek gespendeerd hebt, en werken we snel en efficiënt aan de moeilijkheden. Voor dagstudenten neemt dit werkplekleren één semester in beslag, avondstudenten spreiden het over een volledig jaar.

  Als sluitstuk van de opleiding breng je een aaneengesloten periode op de werkplek door, waarbij je  een portfolio opstelt met kritische reflecties over de processen binnen het bedrijf, logboeken bijhoudt en zelfreflecties maakt. Dagstudenten doorlopen dit werkplekleren in het tweede semester van het tweede jaar, avondstudenten in het derde jaar.

  Je kan trouwens zelf werkplekken voorstellen of een keuze maken uit een lijst die we beschikbaar stellen. Ben je al actief in de sector, dan zoeken we naar een manier waarop je je werk in het kader van het werkplekleren kan valideren.

  Flexibel studeren

  Aangepaste trajecten

  Is voltijds studeren voor jou niet evident, dan kan je kiezen voor een aangepast traject. Voor elke opleiding staat een trajectbegeleider klaar om samen met jou de verschillende opties te bekijken. Standaard is er een driejarig traject in avondonderwijs voorzien, samen met de mogelijkheid om opleidingsonderdelen uit het dag- en het avondtraject te combineren. Er is bovendien altijd een mogelijkheid tot individuele studietrajecten.

  Werken en studeren

  Werkende studenten krijgen de kans om de vakken Werkplekleren 1 en Werkplekleren 2 op andere manieren aan te tonen. Uiteraard enkel indien je job dat toelaat en je werkgever zich engageert om dit te onderschrijven.

  Studeren op afstand

  Al het lesmateriaal stellen we beschikbaar via onze digitale leeromgeving Digitap, waardoor je een deel van de leerstof via zelfstudie kan verwerken. In het avondtraject is er bovendien meer afstandsonderwijs, waardoor we het aantal contactmomenten kunnen beperken en studenten zich minder moeten verplaatsen.