Skip to main content
Bedrijfsmanagement

Financiën en Verzekeringen

De afstudeerrichting Financiën en Verzekeringen van de opleiding Bedrijfsmanagement opent de deuren naar de boeiende bank-, beurs- en verzekeringswereld. Bankproducten, kredieten, verzekeringen en beleggingen kennen binnenkort geen geheimen meer voor jou. Je adviseert en levert financiële oplossingen op maat van de klant (retail en business). Je wordt een betrouwbare en discrete partner voor jouw klanten.

Iets voor jou?

Je ziet jezelf wel werken in de snel veranderende en digitaliserende wereld van de financiële en verzekeringssector. Je hebt interesse in kredieten, beleggingen en technologische evoluties in de sector zoals fintech of crowdlending, direct sales verzekeringen of de opmars van artificiële intelligentie. Je weet als geen ander financiële en verzekeringsgerelateerde transacties voor te bereiden, te verwerken en af te sluiten. Je houdt van klantencontact en zoekt voor je klant graag de beste financiële oplossing.

financie.PNGWat leer je?

  • Je verdiept je in de interne werking van banken en verzekeringsmaatschappijen, en in de wereld van financiële producten en diensten.
  • Je komt alles te weten over courante verzekeringsproducten, zowel voor consumenten als professionelen.
  • Je leert te beleggen als een professional en verwerft inzicht in kapitaalmarkten.
  • Je wordt een moderne professional die vertrouwd is met de nieuwste digitale tools en software.
  • Je leert professioneel te communiceren in het Nederlands, Engels én Frans.
  • Je verwerft inzicht in management, recht en ondernemen.
  • Je ontwikkelt de nodige soft skills zoals samenwerken in team, timemanagement en commerciële vaardigheden.

Naast grondige vakkennis en talenkennis, leer je ook heel wat persoonlijke skills. Denk maar aan: zelfstandig werken, creatief denken, sociale en culturele vaardigheden ... Talenten die je goed kan inzetten op je toekomstige werkplek.  

Wie word je?

Na je opleiding ben je een gegeerde professional met een specialisatie in het bancaire- en verzekeringslandschap. Tijdens de opleiding werk je al aan een uitgebreid netwerk dat na je studie meteen van pas komt. Je kan als commercieel medewerker, kredietspecialist, beleggingsadviseur of verzekeringsmakelaar aan de slag bij banken, verzekeringsmaatschappijen of beursvennootschappen. Deze opleiding voldoet ook aan de vereisten van de Wet Willems en de Wet Cauwenberghs. Zo kan je na verloop van tijd ook als zelfstandige aan de slag.

Gemeenschappelijk eerste semester

Het eerste semester is een periode van proeven en oriënteren. Je maakt grondig kennis met de vier afstudeerrichtingen van de opleiding Bedrijfsmanagement. Na een gemeenschappelijk eerste semester, kan je in het tweede semester doordacht een afstudeerrichting kiezen. Dit doe je niet alleen. Onze lectoren begeleiden je persoonlijk naar een juiste studiekeuze en laten je groeien doorheen je opleiding. 

Je krijgt dus een goede opvolging vanaf dag één. Zo zal je ook enkele niet-bindende instaptoetsen doen voor Nederlands, Frans, Engels en wiskunde. Die zijn er om je te ondersteunen wanneer je het moeilijk hebt. Zo kan je op basis van je resultaat extra contacturen volgen voor deze vakken zodat je weer helemaal mee bent.  

In het derde jaar ligt de focus op interesses en verruimen. Via een cross-over business project, meerdere keuzetrajecten, bachelorproef en stage werk je aan je kennis en inzichten over verschillende disciplines heen.

In de opleiding leer je ook aan jezelf werken. Je gaat voor de juiste attitude als professional waarbij je inzet op zelfstandigheid, creatief denken en een internationale mindset. In een klas van ongeveer 35 studenten krijg je een mentor toegewezen die je individueel begeleidt aan de hand van coachingsgesprekken richting persoonlijke groei. Je staat er dus niet alleen voor! 

Je bent de architect van jouw studieloopbaan en krijgt vanaf het tweede jaar de kans om via vier keuzetrajecten kleur te geven aan jouw ontwikkeling: financiën, verzekeringen of ondernemerschap. Je kan ook opleidingsonderdelen opnemen uit het schakelprogramma naar de masteropleiding.

Praktijk is overal aanwezig in de opleiding. Je zal dus niet enkel met je neus in de boeken zitten. 

  • Je sluit je studies af met een werkveldstage van 13 weken
  • Nieuwe en alternatieve leervormen: zelfstudie, probleemgestuurd werken, digitale leerpaden, geïntegreerde of multidisciplinaire praktijkprojecten, real cases … komen aan bod. 
  • Trends en kennis uit het werkveld brengen we rechtstreeks naar de klas. Denk maar aan chatbots, big data, service design, neobanks, matchmaking platforms, blockchain  …  

Wil je na je studies snel aan de slag? Perfect, want deze opleiding leidt tot een knelpuntberoep. Dat wil zeggen dat de vraag naar jouw werknemers groter is dan het aantal afgestudeerden. Met andere woorden, met dit diploma ben je 100 procent zeker van een job.

Bovendien heb jij omwille van dit statuut de mogelijkheid om gratis te studeren als werkzoekende. De opleiding kan je volgen binnen het onderwijs kwalificerend traject met een VDAB-opleidingscontract (OKOT). Kijk op de website van de VDAB of jij hiervoor in aanmerking komt.  
 

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

  • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
  • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de bacheloropleiding Bedrijfsmanagement is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.

Programma

Courses Exchange Students 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Het eerste semester is gemeenschappelijk voor alle afstudeerrichtingen van de opleiding Bedrijfsmanagement. Je verwerft een basiskennis van alle disciplines en spitst je toe op algemene economische en bedrijfskundige kennis en inzichten, aangevuld met de nodige digitale skills en taalkennis. 

In MyTalent focus je op persoonlijke ontwikkeling en zelfsturing. Aan het einde van het eerste semester maak je een begeleide keuze voor een afstudeerrichting.

Vanaf het tweede semester richten we ons op opleidingsonderdelen met specifieke focus op bank- en verzekeringsactiviteiten

Je verdiept je in diverse aspecten van financiën en verzekeringen. Je leert alles over de financiële markten, financiële diensten en financieel management. Zo word je geleidelijk specialist in het verzekeringsvak. Daarnaast leg je de basis voor je commerciële skills en leer je communiceren in het Frans en Engels binnen je vakgebied. Tot slot voer je een geïntegreerd praktijkproject uit waarin je een particuliere klant begeleidt bij een vastgoedtransactie.  

In het tweede jaar heb je de keuze uit vier trajecten:

  • Financiën: verdiep je bancaire expertise.
  • Verzekeringen: word een echte expert binnen de verzekeringssector. 
  • Ondernemerschap: ontdek jouw talent voor ondernemen. 
  • Academische ambities? Neem alvast enkele opleidingsonderdelen op van het schakelprogramma naar een masteropleiding Organisatie & Management (UA).

Je zal enkel nog lessen volgen in het eerste semester. Daarnaast verruim je je horizon met het vervolg van jouw keuzetraject en een cross-over business project. Je verdiept je in verzekeringen voor professionelen, en neemt het in het business game The Fin Competition op tegen studenten uit het hele land. Je leert ook meer over de laatste trends in bankieren en verzekeren. Het laatste semester van je opleiding spendeer je volledig aan jouw (buitenlandse) stage en bachelorproef.

In het tweede jaar krijg je de kans om via vier keuzetrajecten kleur te geven aan jouw opleiding.

1. Financiën

Wil je later aan de slag in de financiële sector? Dan kies je voor het keuzetraject financiën. Enkele onderwerpen die je binnen deze specialisatie zal behandelen: 

  • Wie interesse heeft in het domein van vermogensopbouw, denkt aan beleggen op de beurs. Maar een vermogen bestaat uit zoveel meer. Je verdiept je in het juist waarderen van verschillende vermogenscomponenten. Of het nu een familiebedrijf, een beursgenoteerd aandeel of vastgoed is: een juiste waardering laat je toe om te evalueren of de marktprijs correct is. 
  • Het vak portfoliomanagement geeft je een inkijk in de functie als expert vermogensopbouw, private banker of fondsbeheerder. Hier combineer je je kennis over aandelen, obligaties, vastgoedbeleggingen, afgeleide producten en andere instrumenten om een evenwichtige en gediversifieerde portefeuille op te bouwen.  
  • De banksector is een cruciale partner in de strijd tegen criminele gelden en terreurfinanciering. Anti Money Laundring (AML) en Compliance zijn dan ook groeiende departementen binnen elke bank. Je leert welke wetten moeten gerespecteerd worden, welke nieuwe technologieën banken inzetten om verdachte geldstromen op te sporen en hoe de samenwerking met de Gerechtelijke politie verloopt. 

Aan jobs geen gebrek, want deze sector is zo veel meer dan het bankkantoor in het straatbeeld. Je kan aan de slag bij een (groot)bank, maar ook bij een fintech bedrijf, de financiële dienst van een grote onderneming of als anti-witwasexpert.

Ben je gebeten door de verzekeringssector? Dan is het traject verzekeringen een logische keuze. In dit keuzetraject leer je diverse risico's in de verzekeringsbranche herkennen en benoemen.

  • Je brengt de theoretische kennis tot leven door middel van een praktisch project waarbij je zelf advies gaat geven aan een KMO.
  • In het keuzevak risk management krijg je grip op het managen van risico’s in de wereld van verzekeringen. 
  • Het keuzevak transportverzekeringen opent dan weer de deur naar een wereld waar beweging synoniem staat voor zekerheid. Je laat je onderdompelen in de wereld van de logistiek terwijl je inzichten krijgt in de complexiteit van transportrisico’s en de uitdagingen van de snel veranderende transportindustrie. 
  • Blijf continu op de hoogte van de laatste trends en innovaties binnen de verzekeringswereld in het keuzevak verzekeringstrends. Duik in de boeiende wereld van opkomende technologieën, marktontwikkelingen en regelgeving. 

In de verzekeringswereld is er een echte war for talent aan de gang waardoor je toekomst in de sector verzekerd is. 

Ben je ondernemend ingesteld en hou je van een berekend risico? Wil je graag afwisseling in je job en waarde creëren voor jezelf en de samenleving? Droom je ervan om ooit een eigen zaak te starten in de profitsector, de sociale of culturele sector? Ideaal, dan is het keuzetraject ondernemerschap iets voor jou. Via dit traject krijg je de kans om al tijdens je studie een eigen zaak op te starten als dat wil. 

  • Ondernemen start bij het herkennen van kansen en creativiteit. In het opleidingsonderdeel creativiteit en innovatie leer je hoe je een inspirerende toekomstvisie kan ontwikkelen en hoe je ideeën kan omzetten in concrete activiteiten die de meeste waarde genereren.
  • Vervolgens ga je in het opleidingsonderdeel management voor de ondernemer concreet aan de slag met jouw idee. Je leert waar je de ondersteuning en financiële middelen kan vinden om jouw activiteiten verder te ontwikkelen. Je stelt een businessplan en een financieel plan op voor de financiële duurzaamheid van jouw activiteit.
  • Als kers op de taart, ga je in het opleidingsonderdeel project ondernemerschap in groep een concreet actieplan opstellen om jouw doelen te bereiken. Je definieert de verschillende stappen en mijlpalen die nodig zijn om jouw zaak te kunnen opstarten. En misschien studeer je dan af als een volwaardige ondernemer met een eigen zaak.

In dit keuzetraject krijg je de kans om tijdens jouw bacheloropleiding drie opleidingsonderdelen uit het schakelprogramma naar de masteropleiding Organisatie en Management (UA) op te nemen. Het gaat om de opleidingsonderdelen inleiding tot de bedrijfskunde, onderzoeksmethodologie en inleiding tot de financiële verslaggeving. Op die manier neem je al een voorsprong zodat je na jouw bachelordiploma vlot kan starten aan een universitaire opleiding.

Meteen aan de slag

De arbeidsmarkt staat te popelen om pas afgestudeerden aan te werven met een diploma in financiën en verzekeringen. Je hoeft dus niet te vrezen voor een job

Ga binnenkort aan het werk als commercieel medewerker, kredietspecialist, beleggingsadviseur of verzekeringsmakelaar binnen een bank of verzekeringsmaatschappij. Ook bedrijven met een financiële afdeling zijn geïnteresseerd omdat je multi-inzetbaar bent. Of start je liever als zelfstandige? Je mag bemiddelen in bank- en beleggingsproducten, financiële instrumenten of verzekeringen, aangezien de opleiding voldoet aan de Wet Willems en Wet Cauwenberghs.

Studeer je graag verder? Dan kan je in anderhalf tot twee jaar tijd nog een tweede bachelor Bedrijfsmanagement behalen in een andere afstudeerrichting. Maar ook de weg naar een masterdiploma ligt voor je open. Via een schakelprogramma stroom je makkelijk door.

Mensen zijn nu meer dan ooit verbonden met elkaar. Daarom krijgt internationalisering een belangrijke plek in deze opleiding. Je leert om met een brede blik en open mindset naar de wereld te kijken. Je ontplooit jezelf als een echte wereldburger door middel van buitenlandse ervaringen of internationalistion@home. Je hoeft dus niet altijd letterlijk naar het buitenland te gaan, internationale projecten brengen we rechtstreeks naar de klas. Daarnaast ondersteunt de opleiding ook initiatieven met betrekking tot ontwikkelingssamenwerking in het Zuiden.

Erasmus

In het eerste semester van het derde jaar krijg je de kans om op Erasmus-uitwisseling te gaan en zo een semester in het buitenland te studeren. In het laatste semester kan je bovendien een stage van 13 weken lopen in het buitenland. Zo spijker je niet alleen je talenkennis bij, maar leer je ook nieuwe culturen kennen en ervaar je hoe het is om in een internationale context professioneel samen te werken. Bovendien zijn er heel wat financiële tegemoetkomingen (beurzen) zodat dit avontuur voor iedereen mogelijk is.

Ook op de campus zelf kijken we over de landsgrenzen heen. Je verruimt tijdens de opleiding je blik door het gebruik van internationale vakliteratuur, internationale gastdocenten, international weeks, collaborative online international learning … Verschillende opleidingsonderdelen worden ook in een andere taal gedoceerd.

Verkorte programma's

Als je al een bachelordiploma van een andere studierichting hebt, kan je een verkort programma met vrijstellingen volgen. Contacteer je trajectbegeleider om te weten te komen hoe je programma er zal uitzien.

Alle vaardigheden, kennis en inzichten die je in de les opdoet, breng je in de praktijk tijdens projecten, bedrijfssimulaties, de stage en je bachelorproef.

Project investing

Je kruipt in de job van een echte vastgoedadviseur en je adviseert je klant over een vastgoedtransactie. Om je advies te onderbouwen, gebruik je de informatie die je kreeg van het vastgoedkantoor en de bankverzekeraar. Je communiceert steeds in de taal van de klant: dit kan Nederlands of Engels zijn. Uiteindelijk giet je je voorstel in een overzichtelijk werkdocument waarmee je ook je digitale skills toont. In dit opleidingsonderdeel komt het er dus op aan om vanuit je financiële bril een vastgoeddossier van A tot Z af te werken.

In het laatste jaar krijg je de kans om deel te nemen aan de business game The Fin Competition in samenwerking met de sectororganisatie Febelfin. The Fin Competition is een online banksimulatiespel dat gespeeld wordt door hogeschoolstudenten in kleine groepjes. Tijdens dit project krijg je inzicht in de dynamiek van lenen, spaarkapitaal en het winnen van klanten. Daarnaast werk je ook aan je sociale vaardigheden zoals samenwerken, onderhandelen, communiceren ... 

Als slotstuk van dit project ga je de strijd aan tegen andere hogescholen en presenteer je voor een professionele jury. Een spannende, maar uitdagende manier om te proeven van de realiteit en jezelf klaar te stomen richting een boeiende carrière

Afstuderen doe je na een geslaagde werkveldstage van 13 weken in binnen- of buitenland. Tijdens deze stage krijg je de mogelijkheid verder te werken aan de leerresultaten die je nog onvoldoende beheerst om te kunnen afstuderen. De activiteiten van de stage en jouw zelfreflectie rapporteer je aan de hand van stagedagboeken. Je stagebegeleider en mentor volgt je tijdens je hele stageproces op. 

In je bachelorproef formuleer je een onderzoeksvraag die gerelateerd is aan jouw stageplaats. Je werkt die onderzoeksvraag verder uit tijdens je stage en rapporteert de resultaten aan de hand van een individueel werkstuk dat je ook presenteert voor een vakjury.

FAQ over deze opleiding

  • Is er voorkennis vereist om te kunnen starten?

    BOEKHOUDEN, ECONOMIE EN FINANCIËN

    We starten volledig vanaf nul, dus je hebt geen economische voorkennis nodig. Een economische vooropleiding is mooi meegenomen, maar geen must.

    FRANS EN ENGELS

    Om de lessen vlot te kunnen volgen is er wel een goede kennis van Frans en Engels nodig. In het eerste jaar krijg je niet alleen Frans en Engels als taalvak, maar ook enkele andere vakken worden in het Engels gedoceerd.  

    • Als je in het secundair een drietal uur Frans en Engels per week hebt gekregen, zou dat zeker moeten volstaan.
    • Begin september kan je een stoomcursus van een week volgen die je talenkennis bijschaaft of opfrist. 

    Natuurlijk zal je je moeten inspannen om nieuwe materie te verwerken, maar dat is in elke studierichting zo. Met een sterke motivatie en inzet ben je al half gewonnen. 

  • Wat zijn jullie troeven?

    • Je kiest pas vanaf het tweede semester definitief een afstudeerrichting. In het eerste, gemeenschappelijke semester krijg je een goede basis en kan je proeven van alle afstudeerrichtingen. Zo maak je zeker een doordachte keuze.
    • Net zoals aan de universiteit werken we met een semestersysteem. Het academiejaar bestaat uit twee semesters van telkens dertien weken, gevolgd door een examenperiode. 
    • Je kan rekenen op een goede ondersteuning. Startende studenten hebben bijvoorbeeld recht op extra taalbegeleiding Engels en Frans. 
    • Het programma is helemaal afgestemd op de noden van de arbeidsmarkt
    • Je krijgt de kans om heel wat praktijkervaring op te doen en loopt in het allerlaatste semester van je derde jaar dertien weken stage in het werkveld. 

  • Waar kan ik aan de slag met mijn diploma?

    De bank- en verzekeringssector worstelt met een groot tekort aan goed opgeleide profielen die commerciële flair hebben en vlot met de nieuwste technologieën aan de slag kunnen. Bankmedewerker en verzekeringsagent zijn knelpuntberoepen. Met dit diploma heb je dus sterke werkzekerheid