Skip to main content

Verzekeringen

De praktijkgerichte graduaatsopleiding Verzekeringen opent de deuren naar de boeiende verzekeringswereld. Met deze opleiding ben je in anderhalf jaar helemaal klaar om aan de slag te gaan bij een verzekeringsmakelaar of verzekeringsagent. Of werk jij liever in de back-office bij een verzekeraar? Kies de weg die jij wil inslaan! 

verzekeringen.jpgIets voor jou?

Ben je geïnteresseerd in de wereld van verzekeringen? Krijg jij energie van klantencontact? Ben je gebeten door administratieve uitdagingen en digitale tools? Dan is deze praktijkgerichte graduaatsopleiding iets voor jou!  

Wat leer je?

In deze opleiding zal je werken rond vier thema's: 

  • Je wordt ondergedompeld in de verzekeringswereld en maakt kennis met de meest voorkomende verzekeringsproducten.
  • Je leert werken met de gebruikelijke kantoorsoftware binnen de verzekeringswereld.
  • Professionele skills: je leert commercieel handelen en je krijgt de voornaamste office skills onder de knie.
  • Je scherpt je communicatieve skills aan zodat je klanten goed kan onthalen en verder op weg helpen.

Wie word je?

Met je diploma op zak kan je meteen aan de slag. Als verzekeringsadviseur heb je niet alleen je administratie op orde, maar sta jij ook tussen de mensen. Je beheert verzekeringspolissen en helpt de verzekeringsmakelaar bij bemiddeling, schade, productie, beheer van overeenkomsten … Je staat dus altijd in contact met je klanten en je collega’s. 

Doen, doen, doen!

Doen staat centraal in deze opleiding. Maar liefst één derde van het programma bestaat uit praktijkopdrachten. Zo ga je onder andere aan de slag met observaties, een groepsopdracht en realistische casussen uit het werkveld. Op die manier ben je helemaal klaar om daarna ook effectief op de werkvloer mee te draaien tijdens het werkplekleren. 

Je bent door je brede opleiding en je ervaring op de werkplek direct inzetbaar op de verzekeringsjob van je dromen. Bovendien moet je niet vrezen voor een job, werkgevers staan te springen voor een kandidaat als jij, want we hebben te maken met een knelpuntberoep.

Bovendien heb jij omwille van dit statuut de mogelijkheid om gratis te studeren als werkzoekende. De opleiding kan je volgen binnen het onderwijs kwalificerend traject met een VDAB-opleidingscontract (OKOT). Kijk op de website van de VDAB of jij hiervoor in aanmerking komt.  

In een mum van tijd word je opgeleid tot een verzekeringsadviseur. In een studietraject van anderhalf jaar (ofwel drie semesters) zal je begeleid worden in je groeiproces tot professional in de verzekeringssector.

We houden de opleiding continu up-to-date door de nieuwste ontwikkelingen in het werkveld te bekijken en deze te integreren. Zo leggen we de nadruk op de digitalisering en laatste trends van het beroep.

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

  • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
  • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

Deze graduaatsopleiding is nieuw binnen onze hogeschool. Het rapport en positieve besluit van de Toets Nieuwe Opleiding kan je hier bekijken.

 

De graduaatsopleiding Verzekeringen bestaat uit 90 studiepunten. Als je het modeltraject volgt, kan je het graduaatsdiploma dus behalen op anderhalf jaar.

Programma

Courses Exchange Students 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.
  • Je kan de opleiding overdag volgen.
  • Het eerste academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. 
  • Het tweede academiejaar bestaat uit 1 semester. Je start opnieuw midden september en als alles goed gaat, eindigt je traject in januari. 
Meteen aan de slag

Na je graduaatsopleiding ligt de verzekeringswereld aan je voeten. Als verzekeringsadviseur kan je meteen aan de slag om de nodige administratieve en commerciële ondersteuning te bieden bij een verzekeringsmakelaar, -maatschappij of -agent.

Wil je liever nog verder studeren? Dan kan je via een verkort traject de professionele bachelor Bedrijfsmanagement met afstudeerrichting Financiën & Verzekeringen behalen (120 studiepunten). Het vervolgtraject sluit perfect aan op deze graduaatsopleiding.

Aangepast traject op maat

Is voltijds studeren niet evident voor jou? Dan zoeken we graag samen uit wat wél werkt. Want voor elke opleiding staat er een trajectbegeleider klaar om de verschillende opties te bekijken. Er is bovendien altijd een mogelijkheid tot aangepaste trajecten op jouw maat, maar dat bekijken we telkens individueel.

Werk je al in een bedrijf uit de verzekeringssector? Dan kunnen we op individuele basis de mogelijkheid bekijken om bepaalde taken uit  het vak 'Werkplekleren 3' (gedeeltelijk) bij je hudige werkgever uit te voeren. Dit kan uiteraard enkel als aan bepaalde voorwaarden is voldaan en de werkgever hiermee akkoord gaat. Dit bespreek je best vooraf met je trajectbegeleider.

Tijdens je graduaatsopleiding Verzekeren heb je massaal veel praktijk. Dit doen we om je helemaal klaar te stomen voor het werkveld. Zo zal je vanaf het eerste semester  in contact komen met het werkveld tijdens het opleidingsonderdeel ‘Werkplekleren’, dat in elk semester terugkomt. Deze opleidingsonderdelen maken één derde deel uit van het totale aantal studiepunten.

Ben je zelf al al aan de slag in de sector? Dan zoeken we naar een manier waarop je je werk in het kader van het werkplekleren kan valideren.