Skip to main content
Vastgoed

Vastgoed

Vastgoed? Dat is zo veel meer dan huizen verkopen. Je leert gebouwen beheren, evalueren, schatten en stelt verkoop- en verhuurdossiers op. Je vakkenpakket is erg divers: bouwkunde, recht, fiscaliteit, economie … Dat zal je in je toekomst als vastgoedspecialist allemaal van pas komen! Natuurlijk besteden we ook aandacht aan je communicatieve en professionele vaardigheden, zodat je straks je mannetje kan staan in de uitdagende vastgoedsector.

Iets voor jou?

Je bent geïnteresseerd in architectuur, woningen en creatieve kantoor- en/ of winkelcomplexen en wil je hierin verdiepen. Niet om zelf te ontwerpen, wél om onder meer huizen en werkplaatsen te koppelen aan de dromen en verwachtingen van potentiële klanten. Je komt in een commerciële context terecht met veel sociaal contact. Jij zit straks niet van 9 tot 5 aan je computer, maar trekt de baan op.

vastgoed.jpg

Wat leer je?

 • Aankopen, verkopen, verhuren en beheren van onroerend goed
 • Een flinke portie bouwkunde: verschillende constructies en materialen naar waarde schatten
 • Vastgoedwetgeving
 • Een lading (bedrijfs)economische vakken
 • Commerciële vaardigheden en talenkennis
 • En dit zowel toegepast in residentieel als bedrijfsmatig vastgoed 

Wie word je?

(Ver)kopen, (ver)huren, beheren, ontwikkelen: de vastgoedmarkt is dynamisch, actueel en ligt, als je straks je diploma hebt behaald, aan je voeten. Jij komt terecht in een booming business. Een interessante en uitdagende job zal dan ook niet lang op zich laten wachten!

Met jouw kennis en vaardigheden kan je als vastgoedprofessional of makelaar zowel op de residentiële (voor woningen) als de niet-residentiële markt (voor kantoren en commerciële panden) terecht. Jij waakt erover dat de juridische, fiscale en stedenbouwkundige regels gerespecteerd worden en adviseert je klanten. Ook de overheid, projectontwikkelaars, banken ... zijn voortdurend op zoek naar jouw vastgoedexpertise. 

Aandacht voor de volledige vastgoedsector

De opleiding onderhoudt nauwe contacten met alle geledingen van het werkveld. Daarom wordt naast de residentiële vastgoedmarkt ook gekeken naar niet-residentiële vastgoedmarkten. Zo wordt de student tijdens deze professionele bacheloropleiding opgeleid tot een echte vastgoedprofessional die bemiddelt, ontwikkelt en beheert.

Naast vastgoedmakelaar kan je ook aan de slag als syndicus, een beroep waar een groeiend tekort aan is. De VDAB heeft het boeiende beroep dan ook op de lijst van knelpuntberoepen gezet.

Voor de projecten werk je nauw samen met het werkveld en je collega-studenten van de afstudeerrichting Landmeten. Want ook al spelen jullie een erg verschillende rol in de vastgoedmarkt, jullie zullen elkaar later wél geregeld tegenkomen. Je krijgt een reële case voorgeschoteld en werkt, samen met je medestudenten, een interdisciplinaire oplossing uit.

 

Je duikt tijdens je opleiding volop in de vastgoedwereld. Een pand schatten? Dat doe je niet achter je bureau, daarvoor ga je de straat op. Een plaatsbeschrijving? Daarvoor moet je ... ter plaatse gaan. Stilzitten is er als vastgoed-professional niet bij. Je laatste semester loop je stage en breng je dus volledig in de praktijk door. Check zeker onze Facebook-Instagram- of LinkedIn-pagina om onze uitstappen, workshops en dergelijke vanop de eerste rij te bekijken.

 

Landsgrenzen zijn relatief voor vastgoedprofessionals. Je kan stage lopen of een project doen in internationale context of je studeert voor een semester in één van onze partneropleidingen Vastgoed in Europa. Ook daar bereiden we je op voor.

Benieuwd wanneer je eropuit kan trekken? Kijk dan zeker eens in het tabblad internationaal of ontdek het programma. Zowel in het tweede als het derde jaar zijn er heel wat mogelijkheden. Stage lopen in Spanje, Australië of New York? Jij beslist! 

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

 • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
 • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de bacheloropleiding Toegepaste Informatica is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.

Elk academiejaar bestaat uit twee semesters. De examens volgen op het einde van het semester. Net zoals in het werkveld verwerk je de leerstof via allerlei verschillende leervormen en -middelen. Al vanaf het eerste jaar zet je je tanden in uitdagende projecten en praktijkopdrachten.

Programma

Courses Exchange Students 2024-25

 • 1. Vastgoed: 60 SP
  Courses ECTS
  Bouwconstructies 1 3
  Bouwmaterialen 1 3
  Vastgoedrecht 1 6
  Ruimtelijk beleid en planning 1 3
  Vastgoedorganisatie 1 3
  Algemene economie 1 3
  Communicatie Engels/Frans 1 3
  Vastgoedrekenen 1 3
  CAD en planlezen 1 3
  POP 1+2 3
  Bouwconstructies 2 3
  Afwerking en bouwstijlen 2 3
  Ruimtelijk beleid en planning 2 3
  Patrimoniumdocumentatie 2 3
  Vastgoedtransacties 2 3
  Aansprakelijkheidsrecht en deontologie 2 3
  Boekhouden 2 3
  Communicatie Engels/Frans 2 3
  Digitaal vastgoed 2 3
 • 2. Vastgoed: 60 SP
  Courses ECTS
  Communicatie- en onderzoeksvaardigheden 3 3
  Bouwconstructies 3 3
  Technische uitrusting 3 3
  Goederenrecht 3 3
  Huurwetgeving 3 3
  Verkooptransacties 3 3
  Vastgoedfiscaliteit 3 3
  Rendementsanalyse en projectontwikkeling 3 3
  Dienstenmarketing en marktonderzoek 3 3
  Bouwfysica 4 3
  Omgevingsrecht 4 3
  Omgevingsvergunning 4 3
  Schattingen en plaatsbeschrijving 4 3
  Duurzaam bouwen en wonen 4 3
  Commercieel en bedrijfsmatig vastgoed 4 3
  Woonfiscaliteit 4 3
  Syndicus 4 3
  Communicatie Engels/Frans 4 3
  Vastgoedproject 4 3
  • Keuzepakket: POP Nationaal of Internationaal
   Note: Je moet 1 opleidingsonderdeel kiezen.
   Courses ECTS
   POP nationaal 3+4 3
   POP internationaal 3+4 3
 • 3. Vastgoed: 60 SP
  Courses ECTS
  Commerciële training en interculturele bemiddeling 5 6
  Vastgoedbeheer 5 3
  Atypisch vastgoed en deontologie 5 3
  Kredietanalyse 5 3
  Communicatie Engels/Frans 5 3
  Onroerende vermogensplanning 5 3
  Bouwcoördinatie en management 5 3
  Bachelorproef vastgoed 5+6 12
  Internationaal eindproject vastgoed 5+6 7
  Stage vastgoed 6 11
  • Keuzepakket 5
   Note: Je moet voor 6 studiepunten opleidingsonderdelen kiezen.
   Courses ECTS
   Sustainable Business Management 3
   Introductie tot ergonomie 3
   Notarieel familierecht/2 6
   Starten als ondernemer 5 3
   EPC 5 6
   Digital Marketing 5 3
   CAD 5 3
   Digitale omgevingsanalyse 5 3
   Keuzevak A andere opleiding 5 3
   Keuzevak B andere opleiding 5 3

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Gespreid programma over vier jaar

Je wil je graag inschrijven maar je hebt een vermoeden dat een modeltraject van 60 studiepunten per jaar te zwaar gaat zijn? Dan kan je het programma ook verspreiden over vier jaar. Je neemt dan slechts 45 studiepunten op per academiejaar. Heb je interesse? Stuur dan een mailtje naar onze trajectbegeleider.

Je start de opleiding met een intensief programma bouwkunde en recht. Bovendien maak je kennis met de wijze hoe vastgoed verankerd is in onze maatschappij en zet je je eerste stappen in bepaalde vastgoedtransacties.  Je leert over stabiliteit en bouwmethodes en kijkt kritisch naar materialen, technieken en afwerking. Ook dompelen we je onder in vastgoedrecht, ruimtelijke beleid en planning. Die basisvakken zijn cruciaal. Daarnaast wordt de impact van economie op onze vastgoedwereld uitgelicht en leer je je in verschillende talen uit te drukken in een vastgoedcontext. 

Je afstudeerspecialisatie Vastgoed wordt nu steeds belangrijker. Bijna driekwart van je tijd gaat naar specifieke vastgoedvakken. Je voert plaatsbeschrijvingen uit, stelt koop- en verhuurdossiers op, verdiept je in budgetten en fiscale regelgeving, doet schattingen ... We leren je te denken als een projectontwikkelaar door onder andere rendementsanalyses uit te voeren vastgoedprojecten uit te werken.

Je diept je kennis uit het eerste jaar verder uit en ontwikkelt een kritische en gefundeerde kijk op de vastgoedsector. Hoe wordt verkrotting aangepakt? Wat is de impact van het toenemende aantal eenoudergezinnen op de woningmarkt? Hoe geef je onroerend goed zo belastingvriendelijk door aan volgende generaties? Welke gevolgen hebben bepaalde ruimtelijke structuurplannen? Je leert antwoorden formuleren op de meest gespecialiseerde vragen.

Je derde jaar draait vooral rond praktijkervaring. Je verlaat steeds vaker de campus om te proeven van het werkveld. Je doet bedrijfsbezoeken, gaat aan de slag met gespecialiseerde software uit het werkveld, praat met toekomstige werkgevers, scherpt je commerciële vaardigheden aan, je werkt praktijkopdrachten uit voor bedrijven of in het kader van een onderzoek … En dan het kroonstuk van je opleiding: de stage. Je draait als volwaardig werknemer mee bij een bedrijf of organisatie. Omdat je een lange periode op dezelfde plek doorbrengt, kan je je inwerken in complexe dossiers en zelf initiatief nemen in projecten.

Voor je eindproject werk je in een team aan een reële praktijkopdracht buiten de campusmuren.

 

Meteen aan de slag

De opleiding biedt je een reeks uitdagende jobmogelijkheden. Je kan onder meer aan de slag als:

 • Vastgoedmakelaar: via stage Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV)
 • Vastgoedconsulent
 • Beheerder van een gebouw (syndicus) of van een vastgoedportefeuille (rentmeester)
 • Portfolio en asset manager
 • Medewerker bij vastgoed-, notaris- en advocatenkantoren
 • Vastgoedprofessional bij financiële instellingen, bouwpromotoren en projectontwikkelaars
 • Vastgoedprofessional bij de regionale, gewestelijke of federale overheden zoals het kadaster, bij stedenbouwkundige diensten, kantoor Rechtszekerheid, belastingsdiensten ...
 • Zelfstandige in de vastgoed- of bouwsector

Heb je na je opleiding de smaak helemaal te pakken? Je bachelordiploma vormt een uitstekende basis voor een masteropleiding. Zo kan je na een schakelprogramma doorstromen naar een master Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw. Of na enkele jaren ervaring behoort ook een master in Real Estate tot de mogelijkheden.

Verkorte trajecten

Heb je al een diploma op zak? Dan kom je misschien wel in aanmerking om een verkort traject te volgen. Je neemt dan minder studiepunten op en volgt enkel de vakken die relevant zijn voor jou. Dit zijn enkele diploma's die hiervoor in aanmerking komen: 

 • bachelor in de bouwkunde
 • bachelor in de bedrijfskunde
 • bachelor in de communicatie
 • master in de bouwkunde 
 • master in de architectuur 
 • master in rechten 
 • ... 

Benieuwd of jouw diploma ook toegang geeft tot het verkort traject? Neem dan contact op met onze trajectbegeleider.

Heb jij al een diploma of werkervaring op zak? En wil je je kennis en skills als syndicus graag verbreden, verdiepen of opfrissen? Dan is er een selectie van vakken om je bij te scholen via een creditcontract. Je hebt de keuzevrijheid in het aantal vakken dat je opneemt en over hoeveel jaar je dit spreidt.  

 • Boekhouden 2
 • Technische uitrusting 3 
 • Syndicus 4 
 • Vastgoedbeheer 5

Smaakt het naar meer? Dan kan je ook nog een bachelor Vastgoed volgen en de vrijstellingen aanvragen voor de reeds behaalde vakken. 

Interesse? Stuur dan een e-mail naar onze trajectbegeleider

Wil je letterlijk je grenzen verleggen, binnen of buiten Europa? Dan biedt deze opleiding heel wat mogelijkheden. We werken namelijk samen met de voornaamste internationale vastgoedfederaties en onderwijspartners. En dat heeft alleen maar voordelen voor jou!

Semester of stage in het buitenland

Breng in het derde jaar een semester of je stage in het buitenland door. Je verblijft enkele maanden in het buitenland en leert een andere vastgoedmarkt van binnenuit kennen. Studenten trokken de voorbije jaren vooral naar Frankrijk en Spanje, maar ook China, Belize, Suriname, Australië of New York behoren tot de mogelijkheden. Een Erasmus- of andere beurs geeft je een financieel duwtje in de rug.

Ieder jaar krijg je in het tweede en het derde jaar de kans om te kiezen voor een internationaal project en je onder te dompelen in een smeltkroes van vastgoeddivisies. Samen met collega-studenten van de Hogeschool Rotterdam, de Duitse Hochschule Aschaffenburg en de Engelse University of Bristol ontwikkel je een vastgoedproject. Deze oefening wordt afwisselend in een ander land georganiseerd.

Je hoeft niet noodzakelijk zelf eropuit te trekken om een buitenlandse ervaring op te doen. Dat kan ook hier, in hartje Antwerpen!  

De opleiding organiseert een internationaal semester, waar studenten uit verschillende landen op intekenen. Samen met hen kom je terecht in een divers team van studenten uit binnen- en buitenland uit verschillende disciplines. Je waagt je vervolgens als team aan een echt uitdagend project, zoals bv. een herbestemming of een projectontwikkeling in Antwerpen.

In het derde jaar ga je op studiereis naar Parijs. Dit doe je in het kader van het vak 'communicatie Engels en Frans'. Je komt alles te weten over de vastgoedmarkt in Parijs of Frankrijk en ontmoet Engels- en Franstalige vastgoedprofessionals. Maar je gaat ook je medestudenten gidsen in het Engels en in het Frans.

De ideale voorbereiding dus op een stage of carrière buiten je eigen taalgrenzen. Je maakt kennis met de wereldwijde vastgoedmarkt en interculturele verschillen. De uitgelezen kans om je blik op de vastgoedwereld te verbreden en een inkijk te krijgen in het internationale werkveld. 

 

Parijs

FAQ over deze opleiding

 • Is er voorkennis vereist om te kunnen starten?

  We beginnen volledig vanaf nul, dus je hebt geen voorkennis nodig om te kunnen starten. 

  We hebben een heel brede instroom van studenten. Veelvoorkomende richtingen zijn: 

  • voor Landmeten: industriële wetenschappen, techniek-wetenschappen, wetenschappen-wiskunde ...
  • voor Vastgoed: economie-moderne talen, economie-wiskunde, humane wetenschappen ...

 • Kan ik deze opleiding in avondonderwijs volgen?

  De bachelor Vastgoed wordt enkel in dagonderwijs aangeboden. Een modeltraject duurt 3 jaar. 

 • Kan ik deze opleiding met een job combineren?

  Er bestaat een specifiek 'work and study' traject voor de afstudeerrichting Landmeten, omdat dit een knelpuntberoep is. Hierbij:

  • volg je 1 dag per week dagonderwijs op de campus in Antwerpen
  • doe je de rest via zelfstudie
  • kan je vrijstelllingen aanvragen voor bepaalde vakken als je al een hoger diploma hebt 
  • kan je stage doen bij je huidige werkgever als je al in de landmeetsector werkt

  Graag meer info en/of advies op maat?

  • Check de tab 'flexibel studeren' op ap.be/landmeten
  • Neem contact op met het opleidingshoofd 

 • Wat voor computer heb ik nodig?

  Voor bachelor Vastgoed heb je een laptop nodig met grafische systeemvereisten. Een Mac is toegelaten, maar er is geen specifieke lectorenondersteuning. Voor de bachelor Landmeten is een Mac niet toegestaan. 

  Tip: Ben je al in het bezit van een laptop die deze vereisten niet haalt? Gebruik de eerste lessen dan als test of deze voldoet. De laptop moet Microsoft Office programma's en grafische software van Adobe Creative Cloud vlot naast elkaar kunnen gebruiken.

 • Moet ik goed zijn in wiskunde?

  Idealiter heb je minimaal 3 tot 4 uur wiskunde per week gekregen in het secundair onderwijs.