Skip to main content
Vastgoed

Landmeten

Een landmeter? Is dat niet iemand die in een fluo hesje langs de weg staat? Klopt, maar landmeters zijn zo veel meer. Ze zijn naast landmeten ook gespecialiseerd in bouwkunde én recht. En ze steken vooral graag de handen uit de mouwen: digitaal ontwerpen, terreinen in kaart brengen, data verzamelen en analyseren. Hierbij gebruiken ze uiteraard hoogtechnologische meettechnieken: waterpassing, one-man-totalstations, GNSS, scanners, drones. Klinkt indrukwekkend? Dat is het ook!

Iets voor jou?

Van 9 tot 5 op kantoor zitten, is niets voor jou. Je staat te trappelen om erop uit te trekken voor terreinwerk. Om nauwkeurige metingen uit te voeren, beschik je natuurlijk over wat geduld. En berekeningen en formules schrikken je best niet af. Dat heeft allemaal zijn praktisch nut, want jouw werk vormt straks de fundering van een innovatief vastgoedproject of complexe infrastructuurwerken.

landmeten.jpgWat leer je?

 • Een flinke basis recht en bouwkunde
 • Je verdiept je in meettechnieken voor terreinen en gebouwen, en leert de data verwerken en visualiseren.
 • Een dosis wiskunde voor alle berekeningen
 • De theorie leer je meteen omzetten in de praktijk.

Wie word je?

Als landmeter ben je de eerste schakel bij vastgoedprojecten of stedenbouwkundige werken. Je meet terreinen en gebouwen op, brengt de omgeving in kaart en maakt de ontwerpen en uitvoeringsplannen voor verkavelingen of andere aanvragen. Bij de opstart van een werf zet jij de ontwerpen uit op het terrein en voer je controlemetingen uit. Hightech-meetapparatuur zijn je onmisbare gadgets: one-man totaalstations, GNSS, laserscanners en drones voor luchtfotogrammetrie.

Als landmeter-expert kan je ingeschakeld worden om metingsplannen op te maken bij verkoop van of wijzigingen aan grondeigendommen. En je treedt op bij de afpaling van de eigendomsgrenzen.

Wist je dat je als landmeter-expert ook vastgoedexpert bent en objectief advies kan verlenen rond vastgoed, waardebepalingen en plaatsbeschrijvingen?

Projectwerk: net zoals in't echt

Bereid je voor op uitdagende projecten, zowel nationaal als internationaal. Je leert daarbij samenwerken met getalenteerde sudenten van over de hele wereld en van diverse vakgebieden. Maar je krijgt ook de kans om nauw samen te werken met medestudenten van de afstudeerrichting Vastgoed. Hoewel jullie nu misschien verschillende paden bewandelen, zullen jullie elkaar in de toekomst zeker weer tegenkomen.  

Onze projecten zijn trouwens allesbehalve theoretisch. Ze komen rechtstreeks van instanties zoals de Vlaamse overheid en Stad Antwerpen en zijn altijd erg inspirerend. Jouw uitdaging? Interdisciplinaire oplossingen ontwikkelen samen met je medestudenten. Check zeker onze Facebook, Instagram of LinkedIn-pagina om onze uitstappen, workshops en dergelijke vanop de eerste rij te bekijken.

projectwerk

Wil je na je studies snel aan de slag? Deze opleiding leidt tot een knelpuntberoep: de vraag naar landmeters is groter dan het aantal afgestudeerden. Dit wil zeggen dat je kans op tewerkstelling 100 procent is en je gegarandeerd werk vindt.

 

Ooit al gedacht aan een buitenlandse stage? Zeker doen! Want landsgrenzen zijn heel relatief voor landmeters. Daarom is een internationaal avontuur tijdens je opleiding een fijne en uitdagende kans. Je leert niet alleen de buitenlandse wet- en regelgeving goed kennen, maar je groeit ook als persoon. Je leert om jezelf professioneel te ontwikelen, bouwt een internationaal netwerk uit en vergroot je zelfstandheid. 

Stage lopen in Denemarken, Australië of Suriname? Let's go! Heb je een andere bestemming in gedachten? Of heb je meer interesse in landmeten on- of offshore? Dan kan je ook aan de slag bij toonaangevende baggerbedrijfven zoals Dredging International en DEME. En dat zowel binnen als buiten Europa: Sri Lanka, Indonesië, China, Griekenland, Polen ... Jij kiest waar je heen wil gaan. 

Naast je stage, kan je ook een internationaal landmeetproject in je tweede jaar of een internationaal eindproject afwerken in je derde jaar. Opties genoeg dus! 

De opleiding onderhoudt nauwe contacten met alle geledingen van het werkveld. Daarom wordt naast residentiële projecten ook gekeken naar niet-residentiële projecten. Als afgestudeerde van deze professionele bacheloropleiding ben je breed inzetbaar in het brede werkveld: studiebureaus, landmeetkantoren, overheid, baggersector,enz. En dankzij de modernste meettechnieken uit de opleiding zoals een one-man station, scanners, GNSS-toestellen en fotogrammetrie, ben jij klaar voor de toekomst! 

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

 • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
 • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de bacheloropleiding Toegepaste Informatica is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.

Elk academiejaar bestaat uit 2 semesters. De examens volgen aan het einde van het semester.  Net zoals in het werkveld verwerk je de leerstof via allerlei verschillende leervormen en -middelen. Al vanaf het eerste jaar zet je je tanden in uitdagende projecten en praktijkopdrachten.

Programma

Courses Exchange Students 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Gespreid programma op vier jaar

Je wilt je graag inschrijven maar heb je een vermoeden dat een modeltraject van 60 studiepunten per jaar te zwaar gaat zijn? Dan kan je je inschrijven voor een langdurig traject waarbij je programma is verspreid over vier jaar. Zo neem je maar 45 studiepunten op per jaar en verlaag je de studiedruk. Interesse? Stuur dan een e-mail naar onze trajectbegeleider

Naast bouwkundige basisvakken, recht en topografische software, krijg je ook een brede wiskundige basis. Eerst bespreken we samen de verschillende meettoestellen en principes. Na de theorie zet je ook effectief je eerste stappen in het gebruik van een waterpastoestel en totaalstation.Verder krijg je niet alleen een grondige en praktische studie van topografie en geodesie, maar ook wegenontwerp en de nieuwste landmeetkundige meettechnieken.

Bijna driekwart van je tijd gaat naar specifieke landmetersvakken: je leert verschillende meettechnieken en instrumenten kennen, gaat topografisch tekenen, buigt je over verkavelingsontwerpen en raakt vertrouwd met remote sensing toepassingen. Je berekent ook curves voor wegen en constructies, verdiept je in de bouw van rioleringen en gaat aan de slag met complexe en krachtige software.

Je laatste jaar draait vooral rond praktijkervaring. Je verlaat steeds vaker de campus om te proeven van het werkveld. Je doet bedrijfsbezoeken, praat met toekomstige werkgevers, voert praktijkopdrachten uit voor bedrijven, … en het sluitstuk van je opleiding: de stage. Je draait als volwaardig werknemer mee bij een bedrijf of organisatie. Omdat je een lange periode op dezelfde plek doorbrengt, krijg je de kans om je in te werken in complexe dossiers en zelf initiatief te nemen in projecten.

Meteen aan de slag

Als landmeter-expert, een beschermde titel, kan jij aan de slag:

 • bij openbare diensten zoals het kadaster en de dienst ruimtelijke ordening
 • bij een landmetersbureau
 • als oprichter van een eigen landmeetkantoor
 • als medewerker in de vastgoedsector (notaris- en advocatenkantoren)
 • als surveyor in de baggersector

Heb je na je opleiding de smaak helemaal te pakken? Je bachelordiploma vormt een uitstekende basis voor een masteropleiding. Zo kan je na een schakelprogramma doorstromen naar een masteropleiding Industriele Ingenieurswetenschappen: Bouwkunde optie Landmeten. Ook een masterdiploma Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw is een mogelijkheid.

Wil je letterlijk je grenzen verleggen, binnen of buiten Europa? Dan biedt deze opleiding heel wat mogelijkheden. We werken namelijk samen met de voornaamste internationale landmeetfederaties en onderwijspartners. En dat heeft alleen maar voordelen voor jou!

Semester of stage in het buitenland

In je derde jaar kan je een semester of je stage in het buitenland doorbrengen. Drie maanden lang leer je de landmeterspraktijk vanuit een ander perspectief kennen. Studenten trokken de voorbije jaren naar Denemarken, Polen, Griekenland, Sri Lanka en Suriname. De Erasmus- of andere beurs geeft je hiervoor een financieel steuntje in de rug. 

In het tweede jaar kan je kiezen voor een internationaal project. Hiervoor werken we samen studenten uit Alkmaar in Nederland. Zij hebben expertise in het gebied van civiel-technische aspecten, terwijl jij jouw kennis over landmeten met hen deelt. Samen werk je aan uitdagende projecten gebaseerd op realistische casussen van opdrachtgevers zoals de brandweer, de stad Antwerpen of Nederlandse overheidsinstanties zoals het Waterschap. 

In het derde jaar kan je nog een project kiezen buiten de grenzen van Vlaanderen. Je werkt daarvoor samen met je collega's uit de afstudeerrichting Vastgoed. Een interessante wisselwerking die je doet begrijpen hoe vastgoed en landmeten naadloos samenkomen in de praktijk. 

 

 

Intergeo

Elk jaar is de opleiding steevast aanwezig op vooraanstaande vakbeurzen, waaronder Inegreo in Duitsland. Dompel jezelf onder in de nieuwste, hoogtechnologische innovaties. Hier kan je de meest geavanceerde toepassingen op het gebied van AI, remote sensing, geografische informatiewetenschappen (GIS) en landmeetkunde zelf ontdekken.

Work & study

Heb je al een job, maar wil je een bachelordiploma Vastgoed-Landmeten behalen? Geen probleem, met het 'work & study'-programma kan je de opleiding combineren met je werk.

Programma

Je volgt één dag per week les in dagonderwijs op de campus in hartje Antwerpen, waarbij vooral de specifiek landmeetkundige vakken aan bod komen. Alle andere kennis en vaardigheden verwerf je met zelfstudie. Dat wil zeggen dat je ’s avonds en in het weekend flink zal moeten studeren, maar zo kan je op vier jaar tijd de 180 studiepunten van je opleiding afronden en het bachelordiploma behalen.  Een korter of langer traject is ook mogelijk. Maar dat bespreek je best in een persoonlijk gesprek met de trajectbegeleider.

Bekijk het programma.

Materiaal

Het cursusmateriaal en de lespresentaties zijn online beschikbaar.

Stage

De verplichte stage kan je bij je huidige werkgever uitvoeren indien je al in de landmeetsector werkt.

Vrijstellingen

Als je al over een diploma uit het hoger onderwijs beschikt, kan je voor bepaalde vakken vrijstellingen aanvragen. Tijdens een individueel gesprek met je trajectbegeleider bespreek je de vrijstellingen waarop je recht hebt.

Deze opleiding kan je volgen binnen het onderwijskwalificerend traject met VDAB-opleidingscontract (OKOT). Ben je werkzoekend? Kijk dan zeker na of je beantwoordt aan de toelatingsvoorwaarden op de website van de VDAB.

FAQ over deze opleiding

 • Kan ik deze opleiding met een job combineren?

  Er bestaat een specifiek 'work and study' traject voor de afstudeerrichting Landmeten, omdat dit een knelpuntberoep is. Hierbij:

  • volg je 1 dag per week dagonderwijs op de campus in Antwerpen
  • doe je de rest via zelfstudie
  • kan je vrijstelllingen aanvragen voor bepaalde vakken als je al een hoger diploma hebt 
  • kan je stage doen bij je huidige werkgever als je al in de landmeetsector werkt

  Graag meer info en/of advies op maat?

  • Check de tab 'flexibel studeren' op ap.be/landmeten
  • Neem contact op met het opleidingshoofd 

 • Wat voor computer heb ik nodig?

  Voor bachelor Vastgoed heb je een laptop nodig met grafische systeemvereisten. Een Mac is toegelaten, maar er is geen specifieke lectorenondersteuning. Voor de bachelor Landmeten is een Mac niet toegestaan. 

  Tip: Ben je al in het bezit van een laptop die deze vereisten niet haalt? Gebruik de eerste lessen dan als test of deze voldoet. De laptop moet Microsoft Office programma's en grafische software van Adobe Creative Cloud vlot naast elkaar kunnen gebruiken.

 • Moet ik goed zijn in wiskunde?

  Idealiter heb je minimaal 3 tot 4 uur wiskunde per week gekregen in het secundair onderwijs.

 • Is er voorkennis vereist om te kunnen starten?

  We beginnen volledig vanaf nul, dus je hebt geen voorkennis nodig om te kunnen starten. 

  We hebben een heel brede instroom van studenten. Veelvoorkomende richtingen zijn: 

  • voor Landmeten: industriële wetenschappen, techniek-wetenschappen, wetenschappen-wiskunde ...
  • voor Vastgoed: economie-moderne talen, economie-wiskunde, humane wetenschappen ...

 • Kan ik deze opleiding in avondonderwijs volgen?

  De bachelor Vastgoed wordt enkel in dagonderwijs aangeboden. Een modeltraject duurt 3 jaar.