Skip to main content
Landmeten
Vastgoed

Landmeten

Een landmeter? Dat is toch iemand in een fluohesje langs de weg? Klopt, maar het is zoveel meer dan dat! Landmeters combineren landmeten met bouwkunde en recht. Ze zijn echte doeners: digitaal ontwerpen, terreinen in kaart brengen, data verzamelen én analyseren. In de bachelor Vastgoed met afstudeerrichting Landmeten leer je werken met de nieuwste hoogtechnologische meetapparatuur: waterpasinstrumenten, one-man-totalstations, GNSS, scanners en zelfs drones. Indrukwekkend, toch? En goed nieuws: je kan de opleiding ook in een flexibel programma volgen. Zo combineer je werken en studeren zonder zorgen.

Iets voor jou?

Van 9-to-5 naar kantoor? Niets voor jou. Jij wil eropuit, het terrein in. Met jouw geduld en oog voor detail voer je moeiteloos nauwkeurige metingen uit. Wiskundige berekeningen en formules? Die zijn voor jou gewoon een logisch onderdeel van het werk. Als landmeter-expert leg je straks de basis voor innovatieve vastgoedprojecten en uitdagende infrastructuurwerken. Klaar om je stempel te drukken?

Wat leer je?

  • Een flinke basis recht en bouwkunde.
  • Je verdiept je in meettechnieken voor terreinen en gebouwen, en leert de data verwerken en visualiseren.
  • Een dosis wiskunde voor alle berekeningen.
  • De theorie leer je meteen omzetten in de praktijk.

Wie word je?

Als landmeter ben je de eerste schakel bij vastgoedprojecten of stedenbouwkundige werken. Je meet terreinen en gebouwen op, brengt de omgeving in kaart en maakt de ontwerpen en uitvoeringsplannen voor verkavelingen of andere aanvragen. Bij de opstart van een werf zet je de ontwerpen uit op het terrein en voer je controlemetingen uit. Hoogtechnologische meetapparatuur zijn daarbij je onmisbare gadgets: van one-man totaalstations en GNSS tot laserscanners en drones.

Na de opleiding ben je bovendien helemaal klaar voor je 210 dagen durende beroepsstage. Slaag je voor het bekwaamheidsexamen? Dan mag je – naast landmeter – ook aan de slag als erkend landmeter-expert. Je wordt dé expert in het nauwkeurig bepalen van eigendomsgrenzen en speelt een sleutelrol bij de verkoop of aanpassing van grondeigendommen.

Extra mooi meegenomen: je scoort niet één, maar twee functietitels. Naast landmeter-expert kan je ook aan de slag als vastgoedmakelaar. Advies geven, vastgoed verkopen en verhuren, plaatsbeschrijvingen opstellen of waardebepalingen uitvoeren—het hoort allemaal bij jouw expertise.

Levensechte projecten

Bij AP werk je aan uitdagende projecten, zowel nationaal als internationaal. Samenwerken? Absoluut! Je leert van getalenteerde studenten uit verschillende landen en vakgebieden. En je medestudenten uit de afstudeerrichting Vastgoed? Die kom je nu én later in je carrière zeker nog tegen.

Onze projecten zijn allesbehalve droog of theoretisch. Ze komen rechtstreeks van organisaties zoals de Vlaamse overheid en Stad Antwerpen. Samen met je team ga je op zoek naar innovatieve, interdisciplinaire oplossingen. Benieuwd naar wat we doen? Volg onze uitstappen, workshops en meer op Facebook, Instagram of LinkedIn.

projectwerk

Wil je na je studies snel aan de slag? Ideaal, want deze opleiding leidt tot een knelpuntberoep. Dat wil zeggen dat de vraag naar landmeters groter is dan het aantal afgestudeerden. Met andere woorden, met dit diploma ben je 100% zeker van een job.

Bovendien heb je omwille van dit statuut de mogelijkheid om gratis te studeren als werkzoekende. De opleiding kan je volgen binnen het onderwijs kwalificerend traject met een VDAB-opleidingscontract (OKOT). Kijk op de website van de VDAB of jij hiervoor in aanmerking komt.  

Droom je van een buitenlandse stage? Ga ervoor! Een internationale ervaring tijdens je opleiding geeft je een unieke kans om buitenlandse wet- en regelgeving te ontdekken, jezelf professioneel te ontwikkelen, een internationaal netwerk op te bouwen en zelfstandiger te worden.

Denemarken, Australië, Suriname... de mogelijkheden zijn eindeloos. Of ga je liever offshore? Bij toonaangevende bedrijven zoals Dredging International en DEME kun je terecht voor projecten in landen als Sri Lanka, Indonesië, China, Griekenland of Polen. Kies zelf waar je avontuur je brengt.

Naast een stage, kan je ook een internationaal landmeetproject in je tweede jaar of een internationaal eindproject afwerken in je derde jaar. Internationale kansen genoeg!

De opleiding heeft sterke banden met het volledige werkveld, waardoor je naast residentiële projecten ook ervaring opdoet met niet-residentiële projecten. Als afgestudeerde van deze professionele bachelor ben je breed inzetbaar in diverse sectoren: van studiebureaus en landmeetkantoren tot de overheid en de baggersector. Dankzij de nieuwste meettechnieken die je onder de knie krijgt – zoals one-man stations, scanners, GNSS-toestellen en fotogrammetrie – ben jij helemaal klaar voor de toekomst.

Wist je dat je deze opleiding ook kan combineren met een job? Via het flexibele programma heb je slechts één vaste lesdag per week op campus. Verder leer je op afstand of via zelfstudie

Meer over het flexibele programma 

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

  • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
  • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de bacheloropleiding Toegepaste Informatica is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.

Programma

Het programma van de opleiding telt 180 studiepunten, gespreid over drie jaar. Elk academiejaar is verdeeld in twee semesters gevolgd door een examenperiode in januari en juni. Al vanaf het eerste jaar zet je je tanden in de praktijk via projecten en diverse opdrachten.

Benieuwd naar de vakken in jouw studieprogramma? Klik dan op de groene balken en ontdek alle bijbehorende details. Wanneer je op een specifiek vak klikt, vind je alle relevante informatie over dat vak. Of download de printbare pdf-versie en ontvang het volledige programma per mail.

Courses Exchange Students 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Naast bouwkundige basisvakken, recht en topografische software, krijg je ook een brede wiskundige basis. Eerst bespreken we samen de verschillende meettoestellen en principes. Na de theorie zet je ook effectief je eerste stappen in het gebruik van een waterpastoestel en totaalstation. Verder krijg je niet alleen een grondige en praktische studie van topografie en geodesie, maar ook wegenontwerp en de nieuwste landmeetkundige meettechnieken.

Bijna driekwart van je tijd gaat naar specifieke vakken over landmeten: je leert verschillende meettechnieken en instrumenten kennen, gaat topografisch tekenen, buigt je over verkavelingsontwerpen en raakt vertrouwd met remote sensing toepassingen. Je berekent ook curves voor wegen en constructies, verdiept je in de bouw van rioleringen en gaat aan de slag met complexe en krachtige software.

Je laatste jaar draait vooral rond praktijkervaring. Je verlaat steeds vaker de campus om te proeven van het werkveld. Je doet bedrijfsbezoeken, praat met toekomstige werkgevers, voert praktijkopdrachten uit voor bedrijven … en het sluitstuk van je opleiding: de stage. Je draait als volwaardig werknemer mee bij een bedrijf of organisatie. Omdat je een lange periode op dezelfde plek doorbrengt, krijg je de kans om je in te werken in complexe dossiers en zelf initiatief te nemen in projecten.

Je kan in deze opleiding ook instromen in het tweede semester. Dan neem je in februari al enkele opleidingsonderdelen van het eerste jaar op. Hoeveel dit er zijn, hangt af van je vooropleiding in het hoger onderwijs. Op deze manier studeer je gespreid waardoor je er waarschijnlijk wat langer over doet dan wanneer je in september opstart.

Interesse in een opstart in februari? Neem dan contact op met een trajectbegeleider van de opleiding.

Courses Exchange Students 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Gespreid programma

Doe je het liever wat rustiger aan? Dan kan je er ook voor kiezen om je opleiding te spreiden over vier jaar. Je neemt dan minder studiepunten op waardoor de studiedruk verlaagt. Contacteer onze trajectbegeleider voor meer info.

Courses Exchange Students 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Als je al een diploma hoger onderwijs hebt, kan je voor bepaalde vakken vrijstellingen aanvragen. Tijdens een individueel gesprek met je trajectbegeleider bespreek je de vrijstellingen waarop je recht hebt.

Flexibel programma

Heb je al een job, maar wil je je omscholen tot landmeter? Dankzij het flexibel programma van de opleiding kan je de studie combineren met je werk.

Je volgt één dag per week les in dagonderwijs op de campus in hartje Antwerpen, waarbij vooral de specifiek landmeetkundige vakken aan bod komen. Alle andere kennis en vaardigheden verwerf je met zelfstudie. Dat wil zeggen dat je ’s avonds en in het weekend flink zal moeten studeren, maar zo kan je op vier jaar tijd wel de 180 studiepunten van je opleiding afronden en je bachelordiploma behalen. Een korter of langer traject is ook mogelijk, maar dat bespreek je best in een persoonlijk gesprek met de trajectbegeleider.

Bekijk het flexibel programma

Het cursusmateriaal en de lespresentaties zijn online beschikbaar in onze digitale leeromgeving. Bovendien kan je – als je al in de sector werkt – de verplichte stage uitvoeren bij je huidige werkgever

 

Meteen aan de slag

Na je opleiding start je met een beroepsstage van 210 dagen, gevolgd door een bekwaamheidsexamen. Slaag je? Dan mag je jezelf officieel landmeter-expert noemen. 

Ga aan de slag:

  • bij openbare diensten zoals het kantoor rechtszekerheid en de dienst ruimtelijke ordening en stadsontwikkeling;
  • bij een landmetersbureau;
  • als oprichter van een eigen landmeetkantoor;
  • als medewerker in de vastgoedsector (notaris- en advocatenkantoren);
  • in de bouwsector (aanneming);
  • als surveyor in de baggersector.

Heb je na je opleiding de smaak helemaal te pakken? Je bachelordiploma vormt een uitstekende basis voor een masteropleiding. Zo kan je na een schakelprogramma doorstromen naar een master Industriële Ingenieurswetenschappen: Bouwkunde optie Landmeten. Ook een master Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw is een mogelijkheid.

Wil je letterlijk je grenzen verleggen, binnen of buiten Europa? Dan biedt deze opleiding heel wat internationale mogelijkheden. De opleiding werkt samen met de voornaamste internationale landmeetfederaties en onderwijspartners. 

Semester of stage in het buitenland

In je derde jaar kan je een semester of je stage in het buitenland doorbrengen. Drie maanden lang leer je de landmeterspraktijk vanuit een ander perspectief kennen. Studenten trokken de voorbije jaren naar Denemarken, Polen, Griekenland, Sri Lanka en Suriname. De Erasmus- of andere beurs geeft je hiervoor een financieel steuntje in de rug. 

In het tweede jaar kan je kiezen voor een internationaal project. Hiervoor werken we samen studenten uit Alkmaar in Nederland. Zij hebben expertise in het gebied van civieltechnische aspecten, terwijl je je kennis over landmeten met hen deelt. Samen werk je aan uitdagende projecten gebaseerd op realistische casussen van opdrachtgevers zoals de brandweer, de stad Antwerpen of Nederlandse overheidsinstanties zoals het Waterschap. 

In het derde jaar kan je nog een project volgen buiten Vlaanderen. Je werkt daarvoor samen met je collega's uit de afstudeerrichting Vastgoed. Een interessante wisselwerking die je doet begrijpen hoe vastgoed en landmeten naadloos samenkomen in de praktijk. 

InTeRgeo

Elk jaar is de opleiding sowieso aanwezig op vooraanstaande vakbeurzen, waaronder Inegreo in Duitsland. Dompel jezelf onder in de nieuwste, hoogtechnologische innovaties. Hier kan je de meest geavanceerde toepassingen op het gebied van AI, remote sensing, geografische informatiewetenschappen (GIS) en landmeetkunde zelf ontdekken.

FAQ over deze opleiding

  • Is er voorkennis vereist om te kunnen starten?

    Nee, we beginnen volledig vanaf nul dus je hebt geen voorkennis nodig om te kunnen starten. We hebben een heel brede instroom van studenten. Veelvoorkomende richtingen zijn: 

    • voor Landmeten: industriële wetenschappen, techniek-wetenschappen, wetenschappen-wiskunde …
    • voor Vastgoed: economie-moderne talen, economie-wiskunde, humane wetenschappen …

  • Kan ik deze opleiding in avondonderwijs volgen?

    De bachelor Vastgoed wordt enkel in dagonderwijs aangeboden. Een modeltraject duurt drie jaar. Je kan de opleiding wel spreiden over vier jaar of - als je voor de afstudeerrichting Landmeten kiest – het flexibele programma voor werkstudenten volgen. 

  • Kan ik deze opleiding met een job combineren?

    Kies je voor de afstudeerrichting Landmeten? Dan kan je dit combineren met een vaste job, omdat het over een knelpuntberoep gaat. Je kiest dan voor het flexibel programma van de opleiding. In dit traject: 

    • volg je één dag per week les op de campus in Antwerpen in dagonderwijs;
    • doe je de rest via zelfstudie;
    • kan je vrijstelllingen aanvragen voor bepaalde vakken als je al een hoger diploma hebt;
    • kan je stage doen bij je huidige werkgever als je al in de sector werkt.

    Meer over het flexibele programma 

    Contacteer onze trajectbegeleider voor meer informatie of advies over dit flexibele traject.

  • Wat voor computer heb ik nodig?

    Voor bachelor Vastgoed heb je een laptop nodig met grafische systeemvereisten. Een Mac is voor de opleiding Vastgoed met als afstudeerrichting Vastgoed toegelaten, maar er is geen specifieke ondersteuning van onze lectoren voor. Voor de bachelor Landmeten is een Mac niet toegestaan

    Tip: Heb je al een laptop, maar denk je dat die niet voldoet? Gebruik de eerste lessen dan als test en bekijk even of het lukt. De laptop moet Microsoft Office programma's en grafische software van Adobe Creative Cloud vlot naast elkaar kunnen gebruiken.

  • Moet ik goed zijn in wiskunde?

    Idealiter heb je minimaal drie tot vier uur wiskunde per week gekregen in het secundair onderwijs.