Opleiding Office Management - Health Care Management | AP Hogeschool Skip to main content
 • Office Management

Health Care Management

 • Dagtraject
 • Verkort programma mogelijk

  Troeven

  Grote praktijkervaring

  In deze opleiding zal je niet één maar twee stages afwerken. In het tweede jaar loop je één module lang – dat zijn acht weken – stage, in het derde jaar volgt zelfs een stage van zestien weken. Enkele stageplaatsen van de afgelopen jaren: AZ Monica Eeuwfeestkliniek, Universitair Ziekenhuis Antwerpen, ZNA, AZ Klina, AZ Sint-Maarten, AZ Sint-Jan Brussel, UMC Sint-Pieter Brussel, AZ Heilig Hart Lier, AZ Maria Middelares Sint-Niklaas, Diagnosecentrum Lier, Galderma, Pfizer ...

  Of durf jij een stage in een Franstalig ziekenhuis aan?

  Knelpuntberoep = 100% werkzekerheid

  Als health care manager ben je lid van een zeldzame soort, wat maakt dat je enorm gegeerd bent op de arbeidsmarkt. Ziekenhuizen en groepspraktijken kunnen niet wachten tot je afstudeert om je een contract aan te bieden, dus werkzekerheid gegarandeerd.

  Talen? Pas de problème, at all

  We bereiden je voor op een internationale wereld door je een grondige talenkennis aan te leren, net als de juiste ICT-skills. Naast het Nederlands staan ook doorgedreven trainingen Engels en Frans op het programma.

  Programma

  Modules

  Je krijgt les in een modulesysteem met een studentvriendelijke rooster. Elk jaar wordt opgedeeld in vier modules waarbij elke module bestaat uit zes lesweken. Aan het einde van elke module volgt een blok- en examenperiode. Zo hoopt de leerstof niet op. Een gedoseerde studiespreiding draagt immers bij tot je studiesucces!

  Eerste jaar

  Je maakt kennis met de gezondheidszorg in Vlaanderen, je krijgt een eerste inzicht in de organisatie en het beleid van de gezondheidsverlening en je leert hoe de gezondheidszorg ingedeeld wordt in een preventieve en curatieve sector en welke organisaties daartoe behoren. Dat vormt dan de uitgangsbasis voor een project: studenten kiezen in kleine groepjes één van deze organisaties als onderwerp en worden zo ondergedompeld in de medische sector.

  Tweede jaar

  In het tweede jaar werk je verder aan je talenkennis, meer bepaald verwerf je het medische vakjargon in het Frans en Engels. Je leert meer over medische vorming, arbeidsrecht en office management binnen de gezondheidssector. Tijdens de laatste module werk je een eerste stage van acht weken af.

  Derde jaar

  Je werkt aan een internationaal project, verdiept je verder in je medische vorming, en verkent databeheer, communicatie en psychosociale skills. Tot slot volgt de kroon op het werk: een stage van zestien weken – dat is een half academiejaar – en je afsluitende bachelorproef.

  Courses Exchange Students 2020-21

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  Dankzij je doorgedreven medische vorming ben je vertrouwd met het medische vakjargon. Na je studies kies je dan ook voor een administratieve functie in de medische sector. De markt staat nu al te popelen op het moment dat jij je diploma in ontvangst neemt. Alle ziekenhuizen en groepspraktijken zoeken voortdurend veelzijdige goed opgeleide Medical Management Assistants en doktersassistenten.

  Met jouw brede medische achtergrond draai je meteen mee in die gespecialiseerde wereld. Je vindt werkelijk meteen werk. Vaak hebben onze studenten al een contractaanbieding op zak nog voor ze afgestudeerd zijn.

  Verder studeren

  Via een schakelprogramma is het mogelijk om je studies verder te zetten aan de universiteit. Zo kan je doorstromen naar de master in Management en Beleid van de Gezondheidszorg, of Management, Zorg en beleid in de Gerontologie.

  Internationaal

  Health Care Management goes international

  In het derde jaar organiseer je een businesstrip in Frankrijk, waar je buitenlandse ziekenhuizen gaat bezoeken en een culturele activiteit tot in de puntjes verzorgt, maar ook proeft van de plaatselijke gastronomie en buitenlandse vergaderlocaties en hogescholen niet zullen ontbreken. Al die ervaringen deel je in een verslag en een finale presentatie. Ofwel kies je in het derde jaar voor een vrijwilligersproject in een ziekenhuis of rust- en verzorgingstehuis.

  Erasmus

  In het derde jaar krijg je de kans om op Erasmus-uitwisseling te gaan en zo een semester in het buitenland te studeren. Zo kan je je talenkennis nog wat meer bijspijkeren, leer je nieuwe culturen kennen en op die manier ervaar je ook hoe het is om in een internationale context professioneel samen te werken.

  Flexibel studeren

  Werken en studeren

  Het flexibel werktraject Health Care Management is een aangepast traject voor werknemers (je werkt minstens 80 uur per maand en hebt nog geen masterdiploma op zak). De meeste leerstof verwerf je door zelfstudie en dit wordt je aangereikt via klassiek cursusmateriaal en/of e-learningsmethodes. AP zorgt daarnaast voor voldoende ruggesteun.

  Verkort programma

  Indien je al een bachelordiploma Office Management met afstudeerrichting Management Assistant op zak hebt, kan je op één jaar tijd een bijkomend bachelordiploma Office Management met afstudeerrichting Health Care Management verwerven. Dit programma bestaat uit 62 studiepunten en focust quasi volledig op medische vorming.

  Vrijstellingen

  Heb je al een diploma op zak? Of heb je een aantal credits behaald in een vorige opleiding?

  Dan is de kans groot dat je voor een aantal vakken een vrijstelling kan krijgen. Bekijk de mogelijkheden in dit document of vraag vrijstellingen aan bij je inschrijving.

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou