Opleiding Hotelmanagement | AP Hogeschool Skip to main content

Hotelmanagement

 • Dagtraject
 • Verkort programma mogelijk

  Troeven

  Als opleidingsteam stellen wij een persoonlijk contact met onze studenten voorop. Onze coachende aanpak stimuleert de groei en talentontwikkeling van de studenten en biedt ondersteuning in het individuele leertraject waar nodig. De beschikbaarheid, behulpzaamheid en persoonlijke benadering zijn dan ook onze sterktes.

  De opleiding biedt jou een brede kennisbasis en berust op drie grote pijlers:

  • Sectorspecifieke kennis en introductie in het werkveld: hotels, restaurant, catering en events.
  • Ontwikkeling van de nodige bedrijfseconomische kennis en managementvaardigheden die noodzakelijk zijn voor het opereren binnen een organisatie. Hierbij besteden we ruime aandacht aan attitude, soft skills en people management. Leren werken in een team vormt een essentieel onderdeel van de te verwerven competenties.
  • Sterke focus op talen en communicatie. Als toekomstige medewerker binnen de hospitality zijn communication skills en sociale vaardigheden een ‘must’. Naast een gedegen talenkennis leren we je ook om open te communiceren, moeilijke gesprekken aan te gaan en om te gaan met verandering.

  Programma

  Nieuw programma

  Vanaf het academiejaar 2020-2021 gaat de opleiding Hotelmanagement van start met een nieuw curriculum. Bekijk het hier.

  Modules

  Je krijgt les in een modulesysteem met een studentvriendelijke rooster. Aan het einde van elke module van zes lesweken volgt een blok- en examenperiode. Een lesweek bestaat uit gemiddeld 20 contacturen.

  Onze opleiding stelt kwaliteit voorop en is afgestemd op maat van de student en het werkveld.

  Grote focus op stages, projecten en ‘real cases’!

  Vanaf het eerste jaar dompelen we je onder in het grote werkveld. De vele bedrijfsbezoeken, hospitalityweken, projecten en echte cases’ bieden je een brede kijk op de vele carrièremogelijkheden. De praktijkgerichte opdrachten en projectmatige werkwijze helpen jou om je vaardigheden te ontwikkelen. In het tweede jaar voorzien we een leerrijke stage van 7 weken. Met al deze praktijkervaring ben je perfect voorbereid op je (buitenlandse) managementstage van 18 weken in het laatste jaar.

  Extra inzet op talentontwikkeling en verdieping

  Vanaf dag één ontdekken we jouw talenten en drijfveren. Door onze coachende aanpak en persoonlijke benadering stimuleren we jouw persoonlijke groei en talentontwikkeling. Je bent door onze aandacht voor zelfsturing de architect van je studieloopbaan. In het derde jaar kies je dan ook voor een verdiepingstraject. Zo kan je inzoomen op E-hospitality, Meeting & Events of Hospitality Business.

  Grote keuzevrijheid in talen!

  Engels zit in het basispakket. Rekening houdend met jouw voorkennis en voorkeur heb je voor de tweede en derde vreemde taal de keuze uit Frans, Duits en Spaans.

  Internationalisering

  Het interculturele karakter van onze samenleving vraagt een gedegen kennis van communicatieve vaardigheden. Dankzij de buitenlandse stage en/of een Erasmusuitwisseling geef je je talenkennis en kennis van verschillende culturen een boost.

  Courses Exchange Students 2020-21

  Internationaal

  De internationale dimensie is niet weg te denken in de hotelsector en dus ook niet  in deze opleiding. Wie wil kan één derde van zijn studietijd in het buitenland doorbrengen.

  Erasmus

  In het tweede jaar krijg je de kans om op Erasmusuitwisseling te gaan en een semester in het buitenland te studeren. Zo kan je je talenkennis nog wat meer bijspijkeren, leer je nieuwe culturen kennen en ervaar je ook hoe het is om in een internationale context samen te studeren.

  Internationale hospitalityweek

  In het tweede jaar organiseer je zelf een hospitalityweek in het buitenland. Je kan buitenlandse hotels bezoeken, managers interviewen en een stukje buitenlandse cultuur opsnuiven.

  Stage over heel Europa

  Doorheen de jaren heeft de opleiding Hotelmanagement een Europees netwerk van stageplaatsen opgebouwd. Zo kan je gemakkelijk stage doen in gerenommeerde hotels in Londen, Parijs, Bordeaux, Amsterdam, Dublin, Berlijn, Barcelona, ...

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  Eens afgestudeerd beschik je over een super breed profiel waarmee eigenlijk alles mogelijk is in de hospitalitysector. Hieronder een glimp van de mogelijkheden:

  • Manager in een hotel, restaurantgroep, catering- of partyservicebedrijf, in recreatieprojecten of bungalowparken en in hun vele toeleveringsbedrijven.
  • Managementfuncties in gastvrijheids- en dienstverlenende organisaties en bedrijven, maar ook in ziekenhuizen en woon-zorgcentra.
  • Leidinggevende functies in de congres-, meeting-  & eventsector.
  • Zelfstandig een horecazaak runnen.

  Uit onderzoek bij onze afgestudeerden blijkt dat de meesten onmiddellijk na het afstuderen aan de slag kunnen en tevreden zijn over hun functie en het bijhorende loon. Bovendien krijgt 65 procent van onze studenten al een eerste werkaanbod op zijn of haar stageplaats.

  Ook buiten de hospitalitysector is men geïnteresseerd in het profiel van onze afgestudeerden. Met je talenkennis, bedrijfseconomisch inzicht en commerciële vaardigheden ben je een erg gegeerde werkkracht.

  Verder studeren

  Na een schakelprogramma is het mogelijk om je masterdiploma te behalen aan een universiteit. Zo kan je bijvoorbeeld de masters in Toerisme of Handelswetenschappen behalen op twee jaar tijd.

  Flexibel studeren

  Verkort programma

  Als je al een professioneel bachelordiploma in handen hebt, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een verkort traject. Zo kan je het diploma Hotelmanagement behalen op: 

  • één jaar tijd als je al een bachelordiploma 'Toerisme & Recreatiemanagement' hebt behaald.
  • twee jaar tijd - inclusief een semester stage - als je een diploma binnen het studiegebied Handelswetenschappen en Bedrijfskunde op zak hebt. Alle opleidingen binnen het studiegebied Handelswetenschappen en bedrijfskunde vind je opgelijst op Onderwijskiezer.be.

  Vrijstellingen

  Heb je al een diploma op zak? Of heb je een aantal credits behaald in een vorige opleiding?

  Dan is de kans groot dat je voor een aantal vakken een vrijstelling kan krijgen. Bekijk de mogelijkheden in dit document of vraag vrijstellingen aan bij je inschrijving.

  Expertise

  Naast  een professioneel lectorenteam met overduidelijke voeling en link met het werkveld, beschikt de opleiding ook over een heuse onderzoekscel.

  Zij zijn onder meer auteur van de jaarlijkse hotelrapporten voor de 5 Vlaamse Kunststeden. Daarnaast is er reeds heel wat expertise opgebouwd, bijvoorbeeld rond Hotelmarketing, social media in de hotelsector, de positie van Airbnb in de Provincie Antwerpen.

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou