Studiekeuze - Ik weet het nog niet | AP Hogeschool Overslaan en naar de inhoud gaan

Help, ik heb echt geen flauw idee?!

Geen paniek! Wij maken jou stAP voor stAP wegwijs in alles wat komt kijken bij een hogere studie. 

Hoe zit het hoger onderwijs in elkaar?

De overstap van secundair naar hoger onderwijs is best een big deal. Je moet niet alleen beslissen wat je wil studeren, maar ook waar en bij wie. Welke opleiding, school of stad je ook kiest: er zijn sowieso grote verschillen tussen secundair en hoger onderwijs. 

  • Een schooljaar noemen we een academiejaar. Dat kan opgedeeld zijn in modules of semesters.
  • Er wordt meer discipline en zelfstandigheid verwacht. Je volgt niet per se een hele dag aan één stuk les, maar studeren is wél een fulltime job. Tijdens vrije momenten wordt er verwacht dat je taken, projecten, groepswerken ... afwerkt volgens een zelfgemaakte studieplanning. 
  • Vakken worden uitgedrukt in studiepunten. Zo krijg je alvast een idee van hoe zwaar een vak doorweegt en hoeveel tijd je eraan zal moeten besteden. Deze studiepunten hebben ook invloed op je leerkrediet.

Ontvang wekelijks studiekeuzetips

Heb je nog wat hulp nodig met je studiekeuze? Valt helemaal te begrijpen hoor. Daarom kan je vanaf nu inschrijven op onze nieuwsbrief met studiekeuzetips. Elke week ontvang je dan van ons een uitgebreide tip met voorbeelden, waar je vervolgens zelf mee aan de slag kan gaan. Zo kom je telkens weer een stap dichter bij een juiste studiekeuze.

Hogeschool of universiteit? Help!

Over het verschil tussen hogeschool en universiteit doen veel fabeltjes de ronde. Hogeschool is makkelijker. Universiteit is beter. Nope, pure fictie! Hogeschool is niet makkelijker of minder dan unief. Het grote verschil zit 'm vooral in de manier van lesgeven en evalueren. Wat wél een feit is, is dat je met een slimme match best je voordeel kan doen. 

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Ben jij eerder een doener of een denker?
  • Hou jij van persoonlijk contact of ga je liever op in de massa?
  • Verwerk je info liefst stap voor stap, of geef jou maar ineens een grote brok?

Zalmprincipe

AP is helemaal pro zalm. We doelen hier niet op het menu in onze studentenrestaurants, maar op een nieuwe positieve studietrend.

Wil je graag verder studeren? Wees dan de zalm en niet de waterval! Oké, het klinkt een beetje als een zweverig mantar dat je tijdens een weekendje mindfullness in het bos staat te chanten, maar deze zalmaanpak zou weleens jouw garantie op een hoger diploma kunnen zijn ...

Kan ik een hogere studie wel aan?

Om een geïnformeerde studiekeuze te maken, moet je naast steden, scholen en opleidingen ook jezelf grondig onder de loep nemen.

Probeer inzicht te krijgen in wat je wil en wat je kan, door uit te zoeken:

  • wat zijn mijn sterktes & zwaktes: waar ben ik wel/niet goed in?  
  • wat geeft mij voldoening: wat vind ik wel/niet interessant, leuk ...? 
  • wat vind ik belangrijk: wat zijn mijn normen en waarden? 
  • wat is mijn studiemethode: hoe studeer / werk ik het liefst?    

Studiekiezers focussen vaak op wat ze niet kunnen, waardoor hun studiekeuzeproces zich beperkt tot dingen schrappen. Als je je studiekeuze baseert op jouw sterktes en talenten, vergroot je echter je motivatie en kans op succes aanzienlijk.  

Het is niet altijd even makkelijk om je eigen sterke punten te benoemen, dus vraag gerust raad aan je ouders, vrienden, leerkrachten, studiebegeleiders ...

Ons kerntalentenspel is een speelse, maar leerrijke manier om meer inzicht te krijgen in jouw voornaamste kerntalenten en persoonlijkheidskenmerken. 

Let wel: advies vragen kan handig zijn, maar laat je zeker nooit pushen om met een bepaalde studie te starten.