Overslaan en naar de inhoud gaan

De verschillen tussen het secundair en hoger onderwijs

Denk je eraan om volgend jaar verder te studeren aan het hoger onderwijs? Dat is best een grote stap! Los van het feit dat je binnenkort een studiekeuze moet maken, is het ook belangrijk om te weten dat er wel wat verschillen zijn met het secundair onderwijs.

Hoe ziet een academiejaar eruit?

In het hoger onderwijs noemen we een schooljaar een academiejaar. De lessen starten pas in de tweede helft van september en eindigen in mei, waarna de examens van start gaan tot eind juni. De pechvolgels die tijdens het jaar niet slagen voor al hun examens, mogen vanaf half augustus in de zogenaamde tweede zit herexamens afleggen.

Er zijn twee systemen om een academiejaar in te delen:

  • Er is een semestersysteem dat bestaat uit twee lesperiodes van een dertiental weken, met daarna telkens examens.
  • Daarnaast heb je ook een modulesysteem. Daarin is het jaar opgedeeld in vier modules van zes of zeven lesweken, telkens opgevolgd door examens.

Bij AP komen beide systemen voor, afhankelijk van de opleiding.

Hoe ziet een lesweek eruit?

Je zal aan de unief of hogeschool minder les hebben dan in het secundair onderwijs. Hoeveel dat precies is, hangt af van de opleiding en varieert ongeveer van 20 tot 25 lesuren per week.

Een lessenrooster kan wel vrije uren of springuren bevatten. Dat betekent echter niet dat je bakken vrije tijd hebt. Er wordt verwacht dat je deze vrije uren aan schoolwerk besteedt. Je kan tijdens springuren dan ook altijd terecht in de bibliotheek om te studeren of te werken.

Er wordt dus een grote vorm van zelfstandigheid verwacht van de studenten. Je moet zelf notities nemen tijdens de les, en ervoor zorgen dat je ook actief studeert doorheen de lesweken. Zelfs als het lijkt alsof de examens nog ver weg zijn. 

Wat zijn studiepunten?

Als je wil weten hoe zwaar een vak is en hoeveel tijd je eraan zal moeten besteden, kijk je naar het aantal studiepunten. Meestal is het aantal daarvan drie, of een veelvoud daarvan. Een modeljaar telt ongeveer 60 studiepunten, en een volledige professionele bacheloropleiding telt er 180.

Elke studiepunt staat voor ongeveer 25 tot 30 uur studieactiviteit, en daar rekenen we alles toe:

  • lessen volgen
  • opdrachten maken
  • groepswerken
  • examens afleggen

Als je dat alles zou omrekenen in werkuren en rekening zou houden met weekends en vakanties, dan komt een modeltraject uit op het equivalent van een voltijdse job.

Hoe slaag je in het hoger onderwijs?

In het hoger onderwijs slaag je niet per jaar, maar per vak. Els vak dat je succesvol afrondt, levert je een creditbewijs op. Heb je alle creditbewijzen van de 180 studiepunten van je bacheloropleiding, dan behaal je je diploma.

Omdat je per vak slaagt, kan het gebeuren dat je naar een volgend jaar mag, terwijl je toch nog enkele vakken van het vorige jaar als bagage meeneemt.