Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe maak ik de juiste studiekeuze? 8 do's en don'ts

studiekeuze maken do's en don'ts

Studiekeuzestress? Wij tippen je 8 do's en don'ts om de juiste studiekeuze te maken. 

Veelgemaakte fouten bij het maken van je studiekeuze

1. Eindeloos blijven zoeken naar dé perfecte opleiding  

Reality check: die bestaat niet! Je studiekeuze afstemmen op je eigen interesses en talenten is een goede stap in de juiste richting, maar blijf niet eindeloos wikken en wegen. Zelfs als een studie echt je ding is, zullen er sowieso onderdelen zijn die je minder goed liggen. 

2. Te veel naar anderen luisteren

Nu ja, behalve dan naar ons natuurlijk ... Ha! Het zit zo: extra input komt altijd van pas, maar studenten in spe laten zich nog te vaak pushen in een studie. Dromen je ouders al jarenlang van een arts of advocaat in de familie? Ben jij de enige van je vriend(inn)en die voor een andere stad of studierichting kiest? Baseer je studiekeuze niet op de dromen en plannen van anderen. Daar heb je echt niets aan ...

3. Te hard focussen op werkzekerheid

Je studie is je ticket naar een fijne job. Een tekort aan ICT'ers of zorgkundigen op de huidige arbeidsmarkt betekent echter niet dat jij halsoverkop voor een knelpuntberoep moet kiezen. FYI: mensen die hun job graag en goed doen, zullen altijd in trek zijn.

4. Denken dat met je studiekeuze meteen de rest van je leven vastligt

Een beetje gezonde twijfel is niet zo vreemd, maar de rest van je leven ligt heus nog niet vast. Je studiekeuze is geen eindpunt, maar een nieuw begin. Valt je opleiding toch tegen en wil je graag studieswitchen? Wil je na je hogeschooldiploma nog verder studeren? Bijsturen is altijd nog mogelijk, zowel tijdens je studie(s) als tijdens je latere loopbaan. 

Must-do's bij het maken van je studiekeuze

1. Begin op tijd 

Een studiekeuze maken is geen kwestie van iene-miene-mutte, dus neem grondig de tijd om je te informeren. Online vind je alvast heel wat informatie over ons uitgebreide opleidingsaanbod en kan je zelfs virtueel de campussen verkennen. Op het allerlaatste nippertje de knoop doorhakken is op zich niet zo erg, zolang je beslissing maar niet overhaast of lukraak is. 

2. Ga een dagje proefdraaien

Bezoek naast websites ook eens een openlesdag of infomoment. Je kan er browsen door cursusmateriaal, de campussen ontdekken en tal van workshops en infosessies meepikken. Zit je nog met een prangende vraag, of twee, of drie, of tien? Studenten, docenten en studietrajectbegeleiders beantwoorden met plezier al jouw vragen.

3. Kijk naar het totaalplaatje

Talen, wetenschap, techniek of kunst ... Er is voor elke student wat wils, dus zoek uit waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Vergeet ook je kerntalenten en studiemethode niet mee in overweging te nemen. Ben je een blokbeest of leer jij liever al doende? Hou je van praktijk of van massaal veel praktijk? Ben je goed in zelfstudie of kan je wat extra ondersteuning gebruiken? De geknipte studierichting sluit aan op je interesses én je talenten. 

4.  Neem de juiste zaken in overweging

Akkoord, je moet met heel wat factoren rekening houden om een weloverwogen studiekeuze te maken. Maar baseer je studiekeuze alsjeblieft niet op onbenullige zaken, zoals welke opleiding heeft de minste lesuren of waar vind ik de beste feestjes. Trouwens, tussen ons gezegd en gezwegen: Antwerpen heeft sowieso het leukste studentenleven. Daar hoef je alvast níét over te twijfelen ...

 

Gerelateerde artikels