Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontdek de verschillende Antwerpse studentenbuurten

© Kathleen Michiels

Er studeren zo'n 50.000 jongeren in Antwerpen, waarvan bijna 20 procent op kot zit. De grootste concentratie aan koten vind je in de klassieke universiteitsbuurt, maar Antwerpen heeft nog enkele andere leuke studentenbuurten. Handig, aangezien ook de AP-campussen over heel Antwerpen verspreid zijn. Een overzichtje, van Noord naar Zuid. 

't Eilandje

Het noordelijke gedeelte van Antwerpen kent een steeds grotere studentenpopulatie, zeker nadat we in 2015 onze hypermoderne Campus Spoor Noord openden waar dagelijks meer dan 5.000 studenten les volgen. De volkse en multiculturele wijk rond de campus en het park komen steeds meer in trek bij studenten, en met 't Eilandje en de nieuwe Cadix-wijk vlakbij blijft deze studentenbuurt zich steeds verder ontwikkelen.

Doe-tip: Organiseer een leuke picknick in Park Spoor Noord. Al je kotgenoten nemen een gerechtje mee, en zo kan je meteen genieten van een uitgebreide brunch.

Universiteitsbuurt

De Universiteitsbuurt dankt z'n naam aan de stadscampus van de Universiteit Antwerpen. Je vindt er de grootste concentratie aan studentenkoten, en bijgevolg ook aan cafés, koffie- en snackbars die hun openingstijden aan de academische kalender en biologische klok van de traditionele student aanpassen. Deze buurt is niet alleen de place-to-be voor universiteitsstudenten, met Campus Lange Nieuwstraat, Campus Meistraat, Campus Mutsaard en Campus Spoor Noord grenzen ook heel wat AP-locaties aan deze buurt.

Doe-tip: Spring eens binnen bij Gate15, de vereniging van en voor Antwerpse studenten. Het is er elke dag opendeurdag, dus de ideale locatie als je een inspirerende studieplek zoekt of gratis wifi wil scoren. Of ga een koffie drinken in de naburige Bar_Takeoff, de plaats bij uitstek voor startende student-ondernemers.

Theaterbuurt & Nationalestraat

De studentenbuurt tussen het Theaterplein en de Nationalestraat is zonder twijfel één van de hipste Antwerpse buurten. Zo kan je er shoppen in de Kammenstraat, chillen in de Botanische tuin, naar een voorstelling gaan in één van de vele theaters, en de lange avonden afsluiten aan het Mechelseplein. De perfecte locatie ook voor AP-studenten die les volgen in Campus Meistraat, Campus Lange Nieuwstraat of Campus Kronenburg.

Doe-tip: Haast je naar de vrijdagmarkt (elke week van 9 tot 13u) en tik een vintage meubelstuk of toffe decoratie voor je kot op de kop.

theaterplein.JPG

Zuid

Nog wat verder naar het zuiden vind je ook de gelijknamige wijk. Rond de Nationalestraat en Volkstraat kom je zowel chique als hippe zaken tegen. Net als in Parijs komen brede lanen met kasseien uit op stervormige pleinen, uiteraard goed bezet met terrasjes. Studenten Biomedische Laboratoriumtechnologie, Chemie en Voedings- en Dieetkunde vinden er bovendien onze Campus Kronenburg

Doe-tip: Officieel is heet de wijk Zuid-Museum. Als kunstliefhebber kan je je onder meer laten onderdompelen in de prachtige foto's van het FotoMuseum. Of je kan je verdiepen in de Schone Kunsten of de Hedendaagse Kunst.

Middelheim

Nog een beetje verder naar het zuiden, en we komen buiten de Antwerpse Ring uit. Ook hier valt er heel wat te beleven, rond het Middelheimpark en nog ietsje verder in Wilrijk. Je geniet hier van de groenste studentenbuurt van Antwerpen, je zit dan ook een stukje buiten het centrum. Met het openbaar vervoer of de Antwerpse Velo's zijn al onze campussen echter ook van hier goed bereikbaar, en voor studenten aan het Conservatorium is Campus DeSingel zelfs op wandelafstand.

Doe-tip: Combineer natuur en cultuur en duik het gratis beeldenpark van het Middelheimmuseum in.

IMG_1988_resize.jpg

Gerelateerde artikels