Overslaan en naar de inhoud gaan

Studeren in het buitenland

"Ik wil een wereldburger zijn, of beter gezegd een niet-burger." - Desiderius Erasmus

Heb je zin om in het buitenland te gaan studeren? Niet twijfelen, en gewoon doen! Een internationale ervaring is meer dan enkel les te gaan volgen in een andere setting: je leert er veel bij op persoonlijk vlak, je breidt je talenkennis uit, je leert zelfstandig leven, het verruimt je blik op de wereld en het bereidt je voor op een wereld die nog steeds internationaler wordt. Ook bij AP kan een student een deel van de opleiding in het buitenland afleggen. Al onze opleidingen hebben contacten in het kader van het Erasmus-programma of andere internationale samenwerkingsovereenkomsten. De bestemmingen verschillen per opleiding, maar de mogelijkheden zijn bijna eindeloos. 

Niets dan voordelen

Er zijn vele redenen waarom studeren in het buitenland goed is voor je ontwikkeling. Zo:

  • breid je je talenkennis uit
  • leer je zelfstandig leven
  • verruim je je blik op de wereld
  • leg je internationale contacten voor het leven
  • heb je een stapje voor tijdens sollicitaties: uit een grote Erasmus-impactstudie uit 2014 blijkt dat het werkloosheidspercentage vijf jaar na afstuderen 23 procent lager is bij studenten die naar het buitenland geweest zijn

De top 3-bestemmingen

0 Spanje
0 Frankrijk
0 Verenigd Koninkrijk

Hoe werkt het?

Je kan niet zo maar op je eentje beslissen om in het buitenland te gaan studeren tijdens je tijd aan AP. Dit gebeurt volgens een vast stramien:

  • De opleiding geeft na de examens al dan niet toestemming aan een student om op uitwisseling te gaan
  • Je vakken worden vervangen door een studieaanbod van een buitenlandse instelling, dat minstens evenveel studiepunten omvat
  • De behaalde resultaten in het buitenland worden gevalideerd, en de omzetting gebeurt via de ECTS grading tables
  • Je ontvangt uiteindelijk een AP-diploma, waarop je buitenlandse credits vermeld staan

Beursprogramma's

Er bestaan verschillende beursprogramma’s waarbij een student, afhankelijk van de gekozen bestemming een beurs kan aanvragen. Afhankelijk van verschillende criteria en de beschikbare budgetten kan een student dan mogelijk genieten van financiële ondersteuning. Het grootste en meest gekende beursprogramma is Erasmus+. Binnen dit programma kan een student voor minstens drie maanden studeren in een programmaland van Erasmus+, afhankelijk van de samenwerkingsakkoorden die de opleiding heeft. De minimumduur kan ook langer zijn indien de opleiding dit vereist.

Een student kan ook zonder beurs in het buitenland gaan studeren.