Overslaan en naar de inhoud gaan

Het Finse Erasmusavontuur van Sam

Het Finse Erasmusavontuur van Sam

Exact één jaar geleden begon Sam De Loose, toen nog laatstejaarsstudent in de bachelor Elektromechanica, bijna aan zijn Erasmusavontuur in Novia University of Applied Sciences in Finland. Lees hier hoe dat ging.

Waarom heb jij voor een buitenlandervaring gekozen?

“Ik wilde mezelf niet beperken tot België. Het leek me net leuk om cultuurverschillen te ervaren en nieuwe inzichten te ontdekken. Ook vind ik het belangrijk om een netwerk in het buitenland op te zetten voor mijn professionele carrière in de toekomst.”

Waarom nu net Finland?

“Scandinavische landen zijn globaal gekend voor hun innovatie & open-minded ingesteldheid op technisch vlak. Waarom Finland? Dat is simpel. Novia University ligt niet in een grootstad, maar in de natuur. Op die manier kon ik het stadsleven combineren met de prachtige Finse natuur.”

Hoe verliep het campusleven?

“Dat was aanpassen. Finse studenten hebben de gewoonte om zeer vroeg te starten met lessen. Dat was ik écht niet gewoon in het begin. Ook de weinige uren zon maakte het extra moeilijk. Daarnaast zijn de docenten wel zeer vriendelijk en kon ik letterlijk bij iedereen terecht met vragen.”

Wat zijn de grootste verschillen tussen België & Finland?

“Finnen zijn van nature een stuk introverter dan Belgen. Ze kunnen soms wat stuurs of kwaad overkomen. Maar wanneer je een Fin persoonlijk kent, zijn ze zeer behulpzaam en gastvrij. Ook zijn ze bijzonder eerlijk: tijdens een wandeling vonden we een smartphone en die werd zonder twijfel naar een lost-and-found point gebracht. Want stelen is not done in Finland!"

Welke Erasmus herinnering zal je altijd koesteren?

“Er zijn onnoemelijk veel momenten die ik kan opnoemen. Zo zal onze allerlaatste avond me altijd bijblijven. Toen zijn we naar 'ons' strand gegaan met vrienden waar we nog een laatste keer lachten met alle momenten die we hadden meegemaakt. We namen foto’s en er werd zelfs een traantje weggepinkt.”

Wat is jouw toptip voor studenten die op Erasmus willen gaan?

“Niet twijfelen. Gewoon doen! Je hebt eigenlijk geen tijd om thuis te missen, omdat je zoveel prachtige nieuwe mensen leert kennen. Ook is het een unieke kans om op je eigen benen te leren staan. Voor Erasmus was ik nog nooit op kot geweest en werd altijd goed verwend. Met andere woorden: ik kon niets (lacht). Maar ik heb wel mijn plan leren trekken."

Zou je in de verre of dichte toekomst graag nog eens terug naar het buitenland trekken?

“Momenteel studeer ik verder aan de Universiteit Gent voor industrieel ingenieur elektromechanica. Ik heb net die universiteit gekozen omdat die bekend staat voor zijn goede Erasmusprogramma’s. Dus ja, ik ben zeker van plan om nog eens op Erasmus te gaan!”Gerelateerde artikels