Overslaan en naar de inhoud gaan
Logies-, Restaurant- en Cateringmanagement

Restaurant

De graduaatsopleiding Logies-, Restaurant- en Cateringmanagement met afstudeerrichting Restaurant leidt je op een praktijkgerichte manier op tot een gespecialiseerde en gastvrije operationeel manager in een restaurant, die oog heeft voor efficiëntie en duurzaamheid. Centrale thema’s zijn productie en dienstverlening, communicatie, organisatie en commerciële vaardigheden. Vanaf het eerste jaar doe je aan werkplekleren, zodat je het werkveld door en door leert kennen. Dankzij je gespecialiseerde kennis en uitgebreide praktijkervaring ben je dan ook verzekerd van een baan in de boeiende hospitalitysector.

Iets voor jou?

Je bent gepassioneerd door de restaurantsector in al haar facetten en volgt haar trends op de voet. Een menu samenstellen en bereiden, en dit serveren met aangepaste wijnen of alcoholvrije cocktails is helemaal jouw ding. Je hebt een aanleg voor talen, organisatie en verkoop, maar bovenal ben je hands-on, open en communicatief. Gasten ontvang jij dan ook steeds met de glimlach.

restaurant.jpgWat leer je?

Het eerste jaar in de dagopleiding in gemeenschappelijk voor de drie afstudeerrichtingen van deze opleidingen. Vervolgens krijg je de mogelijkheid om doordacht een keuze te maken.

  • Commerciële vaardigheden zoals marketing en sales voeg je straks toe aan je cv.
  • Je leert alles over hoe om te gaan met klanten en hoe je een team moet aansturen.
  • Je dompelt jezelf onder in de wereld van voedselproductie en dienstverlening.
  • Je leert wijnen, dranken en deelgerechten professioneel degusteren en analyseren, evalueren en beoordelen.
  • Je wordt een krak in foodpairing: de ideale combinatie zoeken van dranken en gerechten.

Wie word je?

Na je studie ben je een supervisor of operationeel manager in de restaurantsector, die instaat voor de correcte dagelijkse werking van de afdeling en voor de vlotte organisatie, opvolging en evaluatie van events. Je bent klaar om klanten gastvrij te onthalen en kwalitatief te informeren en bedienen. 

Leren in de praktijk

Je gaat aan de slag in de professionele keukens en restaurants van campus PIVA (CVO Provincie Antwerpen) of op een werkplek in de cateringsector van jouw keuze. Doorheen heel de opleiding leer je al doende via bedrijfsbezoeken, werkveld cases, opdrachten, controle van onze eigen campusrestaurants, professionele tastings, stages ... 

Je loopt een volledig semester stage en bouwt daardoor een band op met je werkplek in een stad of regio die een echte eet-, drink- en tafelcultuur heeft. Of je kan ook meedraaien in de non-profitsector waar scholieren, ziekenhuispatiënten of rusthuisbewoners je gasten zijn.

De opleiding speelt in op trends en leert je oog te hebben voor kwaliteit en duurzaamheid.

Je leert omgaan met een internationaal publiek en andere stakeholders. Daarnaast maak je ook kennis met internationale producten doorheen je opleiding.

In onze hogeschool ben je geen nummertje in een overvolle aula. Integendeel, verwacht je aan een persoonlijke aanpak waarin je goed ondersteund wordt. We houden rekening met je vooropleiding en krijgt een flexibel opleidingsaanbod afgestemd op jouw noden. 

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

  • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
  • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De graduaatsopleiding Logies-, Restaurant- en Cateringmanagement is nieuw binnen onze hogeschool. Het rapport en positieve besluit van de Toets Nieuwe Opleiding kan je hier bekijken.

Programma

Het programma telt 120 studiepunten. Als je het modeltraject volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar. Als je dat wil, kan je de opleiding ook over een langere periode spreiden. Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni.

Wil je meer informatie over de vakken in jouw studieprogramma? Klik dan op de grijze balken en ontdek alle bijbehorende details. Of download de printbare pdf-versie en ontvang het volledige programma per mail.

Programma Academiejaar 2024-25

  • 1. Logies-, restaurant-, en cateringmanagement: 60 SP
    OPLEIDINGSONDERDELEN SP
    Basisprincipes F&B-beheer 3
    Basiskennis wijnen en dranken 3
    Boekhouden 3
    Logiesorganisatie 3
    Oriëntatie op de hospitality sector 3
    Public relations 3
    Toepassingen ICT 3
    Interculturele communicatie 3
    Recht 3
    Taal- & communicatievaardigheid: Nederlands 3
    Taal- & communicatievaardigheid: Frans I 3
    Taal- & communicatievaardigheid: Engels I 3
    Veiligheid, ergonomie & hygiëne 3
    Basisprincipes management 3
    Food production 3
    Werkplekleren B 9
    Professionele ontwikkeling 3
    Introductie Frans/Engels 3
  • 2. Logies-, restaurant- en cateringmanagement: 60 SP
    OPLEIDINGSONDERDELEN SP
    F&B beheer 5
    Marketing 5
    Personeelszaken 3
    Sales & negotiatietechnieken 5
    • catering
      Uitleg: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
      OPLEIDINGSONDERDELEN SP
      Evoluties in de F&B-sector 3
      Toepassingen Catering 5
      Verdieping catering 4
      Werkplekleren Catering 30
    • logies
      Uitleg: Je moet alle opleidingsonderdelen van deze afstudeerriching volgen.
      OPLEIDINGSONDERDELEN SP
      Inrichting & uitrusting 3
      Logiesmanagement 3
      Taal- & communicatievaardigheid: Frans II 3
      Taal- & communicatievaardigheid: Engels II 3
      Werkplekleren Logies 30
    • restaurant
      Uitleg: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
      OPLEIDINGSONDERDELEN SP
      Evoluties in de F&B-sector 3
      Gastronomie 4
      Productkennis wijnen en dranken 5
      Werkplekleren Restaurant 30

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.
Meteen aan de slag

Je kan aan het werk als operationeel manager in de restaurantsector. Je stroomt door naar functies als maître d’hôtel, gespecialiseerd drankenkelner of sommelier, gastvrouw, bartender ... Met je talenkennis, klantgerichtheid, commercieel gevoel en organisatietalent ben je een veelgevraagde medewerker in eetcafés, restaurants, bistro’s of bars.

Wil je na dit graduaat verder studeren? Dan is het verkort vervolgtraject naar de bachelor Hotelmanagement een logische keuze. Het programma telt 90 studiepunten en kan je afronden na twee jaar tijd. Je vult je kennis hoofdzakelijk aan met statistische en economische vakken en een verdieping van je taal-, ICT- en managementvaardigheden.

Praktijkervaring

De grootste troef van deze opleiding is ongetwijfeld de praktijkervaring die je opdoet. Tijdens je studie zal je enorm veel leren al doende. Dat begint trouwens al vanaf het prille begin met onder meer bedrijfsbezoeken, werkveld cases, een controle van de eigen campusrestaurants, professionele tasting en de organisatie van een echt event. Hierna ben je klaar voor het echte werk. In het tweede jaar volg je twee stages. In je eerste stage richt je op de basisbereidingen en etiquette. De eindstage focust op de specifieke en complexere activiteiten binnen de restaurantsector.

Er zijn verschillende type stagetrajecten afhankelijk van je vooropleiding of ervaring.

  • Heb je hotelschool gevolgd in het middelbaar? Dan mag je je stageplek zelf uitkiezen zodat je voldoende uitgedaagd wordt. 
  • Zonder vooropleiding doe je stage in de keukens en restaurants van campus PIVA (CVO Provincie Antwerpen). Zo start je rustig bij de basis. Het werkplekleren bij CVO Vitant bedraagt 255 euro inschrijvingsgeld, 20 euro voor kledij en een waarborg van 25 euro voor de koksvest. 
  • Als je al actief in de sector bent, krijg je onder bepaalde voorwaarden de kans om stage te doen op je eigen werkplek. 
Aangepaste trajecten

Is voltijds studeren voor jou niet evident, dan kan je kiezen voor een aangepast traject. Voor elke opleiding staat een trajectbegeleider klaar om samen met jou de verschillende opties te bekijken.

Al het lesmateriaal is ook beschikbaar via onze digitale leeromgeving Digitap, waardoor je een deel van de leerstof via zelfstudie kan verwerken.

FAQ over deze opleiding

  • Is er voorkennis nodig om te kunnen starten?

    Nee, we beginnen volledig vanaf nul dus je hebt geen horeca-ervaring nodig om te kunnen starten. Voorkennis is mooi meegenomen, maar dus geen must. Als je geen vooropleiding hebt, volg je in het eerste semester een module basistechnieken restaurant en keuken bij onze collega's van het CVO Vitant op campus PIVA. Zo kan je in sneltempo vertrouwd geraken met de basistechnieken uit deze sector. Heb je veel ervaring of genoten van een vooropleiding, dan hoef je deze module niet te volgen.

  • Hoe wordt het werkplekleren georganiseerd?

    Maar liefst een derde van de opleiding bestaat uit werkplekleren. In het eerste jaar telt dit voor 10 studiepunten, in het tweede jaar voor 30 studiepunten. In beide jaren neem je het werkplekleren op in het tweede semester.

  • Krijg ik taal in de opleiding?

    In het eerste jaar krijg je een basis Frans en Engels. Deze taalvakken zijn gemeenschappelijk voor alle afstudeerrichtingen. Tijdens deze inleidende lessen ligt de focus vooral op basisbegrippen en vaktermen kunnen begrijpen en gebruiken. In het tweede jaar krijg je in Logies nog verdere uitdieping van Frans en Engels, aangezien talenkennis in de hotelbranche belangrijk is. In de afstudeerrichtingen Restaurant en Catering krijg je geen taalvakken meer.