Overslaan en naar de inhoud gaan
Logies-, Restaurant- en Cateringmanagement

Catering

De graduaatsopleiding Logies-, Restaurant- en Cateringmanagement met afstudeerrichting Catering leidt je op een praktijkgerichte manier op tot een gespecialiseerde en gastvrije operationeel manager, die oog heeft voor efficiëntie en duurzaamheid. Centrale thema’s zijn productie en dienstverlening, communicatie, organisatie en commerciële vaardigheden. Vanaf het eerste jaar doe je aan werkplekleren, zodat je het werkveld door en door leert kennen. Dankzij je gespecialiseerde kennis en uitgebreide praktijkervaring ben je dan ook verzekerd van een baan in de boeiende hospitalitysector.

Iets voor jou?

Je bent gepassioneerd door de cateringsector in al haar facetten en volgt haar trends op de voet. Allerlei feesten en evenementen organiseren, de uitvoering ervan superviseren, het keukenteam aansturen: het is allemaal jouw ding. Je hebt een aanleg voor talen, organisatie en verkoop, maar bovenal ben je hands-on, open en communicatief. Gasten ontvang jij dan ook steeds met de glimlach.

catering.jpgWat leer je?

Het eerste jaar in de dagopleiding is gemeenschappelijk voor de drie afstudeerrichtingen van deze opleiding. Vervolgens krijg je de mogelijkheid om doordacht een keuze te maken.

  • Je verwerft inzicht in de commerciële en institutionele cateringmarkt. Je leert wat de klant verwacht en hoe je hierop kan inspelen.
  • We brengen je commerciële vaardigheden als marketing en sales bij.
  • Je leert alles wat je moet weten over het aansturen van teams en management.
  • Je dompelt jezelf onder in de wereld van voedsel- en drankenproductie en dienstverlening.
  • Je leert evenementen van begin tot einde organiseren en realiseren, van administratie over communicatie tot operationele totstandkoming.
  • Je krijgt een inkijk in logistiek, merchandising en trends in de catering.

Wie word je?

We leiden je op tot supervisor of operationeel manager in de cateringsector, die instaat voor de correcte dagelijkse werking van de afdeling en voor de vlotte organisatie, opvolging en evaluatie van events. Je bent klaar om klanten gastvrij te onthalen en kwalitatief te informeren en bedienen. En je bent klaar om eventueel je professioneel bachelordiploma te halen via een vervolgtraject.

Troeven

Leren in praktijk

Je leert in de praktijk in de professionele keukens en restaurants van campus PIVA (CVO Provincie Antwerpen) en/of op een werkplek in de cateringsector van jouw keuze.

Lange eindstage

Je gaat een volledig semester op (eind)stage en bouwt daardoor een band op met de bedrijven in een stad en regio die van hun gastvrijheid en hun eet-, drink- en tafelcultuur een speerpunt maken in hun (inter)nationaal toerismebeleid. Of je kan een stage lopen in de non-profitsector waar scholieren, ziekenhuispatiënten of rusthuisbewoners je “gasten” zijn.

Steeds vernieuwend

De opleiding speelt in op trends en leert je oog te hebben voor kwaliteit en duurzaamheid.

Internationaal

Je leert omgaan met een internationaal publiek als gast, en als andere stakeholders. Daarnaast maak je ook kennis met internationale producten.

Persoonlijk en op maat

De opleiding en haar lectoren hebben een heel persoonlijke aanpak, zodat elke student krijgt wat hij nodig heeft. We houden ook rekening met je vooropleiding en bieden je een flexibel opleidingsaanbod afgestemd op jouw noden.

Programma

Wanneer heb ik les?

Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni.

Hoelang duurt de opleiding?

De graduaatsopleiding Logies-, Restaurant- en Cateringmanagement omvat 120 studiepunten. Als je het modeltraject volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar. Als je dat wil, kan je de opleiding over een langere periode spreiden.

Programma Academiejaar 2023-24

  • 1. Logies-, restaurant- en cateringmanagement: 60 SP
    OPLEIDINGSONDERDELEN SP
    Basisprincipes F&B-beheer 3
    Basisprincipes management 4
    Basiskennis wijnen en dranken 3
    Boekhouden 3
    Food production 4
    Interculturele communicatie 3
    Introductie Frans/Engels 3
    Logiesorganisatie 3
    Oriëntatie op de hospitality sector 3
    Public relations 3
    Recht 3
    Taal- & communicatievaardigheid: Nederlands 3
    Taal- & communicatievaardigheid: Frans I 3
    Taal- & communicatievaardigheid: Engels I 3
    Toepassingen ICT 3
    Veiligheid, ergonomie & hygiëne 3
    Werkplekleren B 10
  • 2. Logies-, restaurant- en cateringmanagement: 60 SP
    OPLEIDINGSONDERDELEN SP
    F&B beheer 5
    Marketing 5
    Personeelszaken 3
    Sales & negotiatietechnieken 5
    • catering
      Uitleg: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
      OPLEIDINGSONDERDELEN SP
      Evoluties in de F&B-sector 3
      Toepassingen Catering 5
      Verdieping catering 4
      Werkplekleren Catering 30
    • logies
      Uitleg: Je moet alle opleidingsonderdelen van deze afstudeerriching volgen.
      OPLEIDINGSONDERDELEN SP
      Inrichting & uitrusting 3
      Logiesmanagement 3
      Taal- & communicatievaardigheid: Frans II 3
      Taal- & communicatievaardigheid: Engels II 3
      Werkplekleren Logies 30
    • restaurant
      Uitleg: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
      OPLEIDINGSONDERDELEN SP
      Evoluties in de F&B-sector 3
      Gastronomie 4
      Productkennis wijnen en dranken 5
      Werkplekleren Restaurant 30

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Na je opleiding

Meteen aan de slag

Je kan aan de slag als operationeel manager in de cateringsector. Je stroomt door naar functies als keukenverantwoordelijke, traiteur of cateraar. Met je talenkennis, klantgerichtheid, commercieel gevoel en organisatietalent kan je kiezen voor een zelfstandige carrière of aan de slag gaan bij event- of bedrijfscateraars, in ziekenhuizen, op luchthavens, in woonzorgcentra, etc.

Verder studeren

Of je hebt de smaak van het studeren te pakken en kiest voor een vervolgtraject aan AP. Dankzij de nauwe samenwerking met de bacheloropleiding Hotelmanagement is vanuit de afstudeerrichting Catering een optimale doorstroom mogelijk. Na een vervolgtraject van 90 studiepunten behaal je een bachelordiploma. De klemtoon ligt dan hoofdzakelijk op het aanvullen van je statistische en economische kennis en op de verdieping en verbreding van je taal-, ICT- en managementvaardigheden.

Massaal veel praktijk

De graduaatsopleiding Logies-, Restaurant- en Cateringmanagement met afstudeerrichting Catering staat garant voor massaal veel praktijk. Studenten brengen vanaf het eerste semester een aantal bedrijfsbezoeken en krijgen zoveel mogelijk werkveldcases voorgeschoteld. Ze controleren bovendien de campusrestaurants, nemen deel aan een professionele tasting en organiseren een reëel event.

Vanaf het tweede semester verplaatsen de leeractiviteiten zich dan naar de werkvloer onder de vorm van stage. Tijdens de eerste stage, gericht op basisbereidingen en etiquette, leren studenten de praktijk beter kennen. De eindstage focust op de specifieke en complexere activiteiten binnen Catering.

We bieden twee trajecten aan: één voor studenten zonder vooropleiding in een hotelschool en één voor studenten met vooropleiding. De ervaring uit een hotelschool betekent uiteraard ook dat deze studenten een andere vorm van stage nodig hebben. Studenten met vooropleiding mogen hun eerste stageplaats kiezen. Studenten zonder vooropleiding volbrengen hun eerste stage verplicht in de keukens en restaurants van campus PIVA (CVO Provincie Antwerpen). Studenten zonder vooropleiding moeten 255 euro inschrijvingsgeld betalen voor het werkplekleren bij CVO Vitant. Daarnaast vraagt het CVO 20 euro voor kledij (hoed, hoofddeksel en voorbinder) en voor de koksvest wordt een waarborg van 25 euro gevraagd. Deze kosten moeten na inschrijving betaald worden aan CVO Vitant.”

Voor de eindstage draaien de studenten een volledig semester mee op de werkplek. Zo kunnen ze de afdelingsspecifieke activiteiten optimaal mee organiseren en opvolgen, krijgen ze te maken met piek- én dalmomenten en worden ze gedwongen om zich onder te dompelen in de bedrijfscultuur en zich aan te passen aan het werkritme.

Werknemers uit de sector krijgen bovendien de kans om hun stage te volbrengen op hun werkplek en/of hun werk te valideren via een portfolio. Uiteraard moet de werkplek voldoen aan de door de opleiding vooropgestelde criteria.

Flexibel studeren

Aangepaste trajecten

Is voltijds studeren voor jou niet evident, dan kan je kiezen voor een aangepast traject. Voor elke opleiding staat een trajectbegeleider klaar om samen met jou de verschillende opties te bekijken.

Studeren op afstand

Al het lesmateriaal stellen we beschikbaar via onze digitale leeromgeving Digitap, waardoor je een deel van de leerstof via zelfstudie kan verwerken.

FAQ over deze opleiding

  • Is er voorkennis vereist om te kunnen starten?

    We beginnen volledig vanaf nul, dus je hebt geen horeca-ervaring nodig om te kunnen starten.

    • Voorkennis is mooi meegenomen, maar geen must.
    • Studenten zonder vooropleiding hotel (Traject A) volgen tijdens semester 1 een module basistechnieken restaurant en keuken bij onze collega's van het CVO Vitant op campus PIVA. Zo kan je in sneltempo vertrouwd geraken met de basistechnieken uit deze sector.  

  • Hoe wordt het werkplekleren georganiseerd?

    Maar liefst 1/3e van deze opleiding bestaat uit werkplekleren: 

    • In het eerste jaar: 10 studiepunten
    • In het tweede jaar: 30 studiepunten

    Zowel in het eerste als het tweede jaar gaat het werkplekleren in semester 2 door. 

  • Is er (voor)kennis van andere talen vereist?

    In het eerste jaar:

    Je krijgt een basis Frans en Engels. Deze taalvakken zijn gemeenschappelijk voor alle afstudeerrichtingen. Tijdens deze inleidende lessen ligt de focus vooral op basisbegrippen en vaktermen kunnen begrijpen en gebruiken. 

    In het tweede jaar:

    • Logies: Je krijgt nog verdere uitdieping van Frans en Engels, aangezien talenkennis in de hotelbranche belangrijk is. 
    • Restaurant: Je krijgt geen taalvakken meer.
    • Catering: Je krijgt geen taalvakken meer.