Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Logies-, Restaurant- en Cateringmanagement

Catering

  • Dagtraject

    Troeven

    Leren in praktijk

    Je leert in de praktijk in de professionele keukens en restaurants van campus PIVA (CVO Provincie Antwerpen) en/of op een werkplek in de cateringsector van jouw keuze.

    Lange eindstage

    Je gaat een volledig semester op (eind)stage en bouwt daardoor een band op met de bedrijven in een stad en regio die van hun gastvrijheid en hun eet-, drink- en tafelcultuur een speerpunt maken in hun (inter)nationaal toerismebeleid.

    Steeds vernieuwend

    De opleiding speelt in op trends en leert je oog te hebben voor kwaliteit en duurzaamheid.

    Talenknobbel

    In de cateringwereld kom je mensen van overal tegen. Je leert dan ook vlot een mondje Frans en Engels spreken.

    Persoonlijk en op maat

    De opleiding en haar lectoren hebben een heel persoonlijke aanpak, zodat elke student krijgt wat hij nodig heeft. We houden ook rekening met je vooropleiding en bieden je een flexibel opleidingsaanbod afgestemd op jouw noden.

    Programma

    Wanneer heb ik les?

    Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. Je volgt overdag les op:

    • Maandag
    • Dinsdag
    • Woensdagvoormiddag (+ namiddag indien geen vooropleiding hotelschool)
    • Donderdagvoormiddag (+ namiddag indien geen vooropleiding hotelschool)

    Hoelang duurt de opleiding?

    De graduaatsopleiding Logies-, Restaurant- en Cateringmanagement omvat 120 studiepunten. Als je het modeltraject volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar. Als je dat wil, kan je de opleiding over een langere periode spreiden.

    Na je opleiding

    Meteen aan de slag

    Je kan aan de slag als operationeel manager in de cateringsector. Je stroomt door naar functies als keukenverantwoordelijke, traiteur of cateraar. Met je talenkennis, klantgerichtheid, commercieel gevoel en organisatietalent kan je kiezen voor een zelfstandige carrière of aan de slag gaan bij event- of bedrijfscateraars, in ziekenhuizen, op luchthavens, in woonzorgcentra, etc.

    Verder studeren

    Of je hebt de smaak van het studeren te pakken en kiest voor een vervolgtraject aan AP. Dankzij de nauwe samenwerking met de bacheloropleiding Hotelmanagement is vanuit de afstudeerrichting Catering een optimale doorstroom mogelijk. Na een vervolgtraject van 90 studiepunten behaal je een bachelordiploma. De klemtoon ligt dan hoofdzakelijk op het aanvullen van je statistische en economische kennis en op de verdieping en verbreding van je taal-, ICT- en managementvaardigheden.

    Massaal veel praktijk

    De graduaatsopleiding Logies-, Restaurant- en Cateringmanagement met afstudeerrichting Catering staat garant voor massaal veel praktijk. Studenten brengen vanaf het eerste semester een aantal bedrijfsbezoeken en krijgen zoveel mogelijk werkveldcases voorgeschoteld. Ze controleren bovendien de campusrestaurants, nemen deel aan een professionele tasting en organiseren een reëel event.

    Vanaf het tweede semester verplaatsen de leeractiviteiten zich dan naar de werkvloer onder de vorm van stage. Tijdens de eerste stage, gericht op basisbereidingen en etiquette, leren studenten de praktijk beter kennen. De eindstage focust op de specifieke en complexere activiteiten binnen Catering.

    We bieden twee trajecten aan: één voor studenten zonder vooropleiding in een hotelschool en één voor studenten met vooropleiding. De ervaring uit een hotelschool betekent uiteraard ook dat deze studenten een andere vorm van stage nodig hebben. Studenten zonder vooropleiding volbrengen hun eerste stage verplicht in de keukens en restaurants van campus PIVA (CVO Provincie Antwerpen). Studenten met vooropleiding mogen hun eerste stageplaats kiezen.

    Voor de eindstage draaien de studenten een volledig semester mee op de werkplek. Zo kunnen ze de afdelingsspecifieke activiteiten optimaal mee organiseren en opvolgen, krijgen ze te maken met piek- én dalmomenten en worden ze gedwongen om zich onder te dompelen in de bedrijfscultuur en zich aan te passen aan het werkritme.

    Werknemers uit de sector krijgen bovendien de kans om hun stage te volbrengen op hun werkplek en/of hun werk te valideren via een portfolio. Uiteraard moet de werkplek voldoen aan de door de opleiding vooropgestelde criteria.

    Flexibel studeren

    Aangepaste trajecten

    Is voltijds studeren voor jou niet evident, dan kan je kiezen voor een aangepast traject. Voor elke opleiding staat een trajectbegeleider klaar om samen met jou de verschillende opties te bekijken.

    Studeren op afstand

    Al het lesmateriaal stellen we beschikbaar via onze digitale leeromgeving Digitap, waardoor je een deel van de leerstof via zelfstudie kan verwerken.

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou: