Overslaan en naar de inhoud gaan
Elektromechanische Systemen

Onderhoudstechnieken

De afstudeerrichting Onderhoudstechnieken van de praktijkgerichte graduaatsopleiding Elektromechanische Systemen leidt je al doende op tot een oplossingsgerichte onderhoudstechnieker met oog voor kwaliteit en duurzaamheid. Als oordeelkundig servicetechnieker sta je concreet in voor het onderhoud en de herstellingen van complexe machines en installaties, zowel elektrisch als mechanisch. Onze professioneel uitgeruste labo’s en het doorgedreven werkplekleren op de werkvloer zorgen ervoor dat je het beroepenveld door en door leert kennen. Daardoor ben je verzekerd van een baan in een b(l)oeiende sector.

IETS VOOR JOU? 

Heb jij een boon voor techniek? Ben je nieuwsgierig naar hoe dingen en installaties werken? Steek je het liefst de handen uit de mouwen en vind je het leuk om machines en installaties te onderhouden of repareren? Ben je graag mee met de laatste technologische evoluties? Wil je je tanden zetten in uitdagingen, zoals met beperkte middelen elektromechanische machines en installaties op een kwaliteitsvolle en duurzame manier herstellen en verbeteren? Ben jij een echte doener? Dan is deze opleiding iets voor jou!

WAT LEER JE?

  • Stevige basis techniek: elektriciteit, mechanica, elektronica, mechatronica en veiligheid.

  • Gespecialiseerde vaardigheden gericht op de herstelling, het onderhoud en de verbetering van elektromechanische systemen in Maintenance 4.0 omgeving.

  • Technische schema’s en tekeningen lezen en interpreteren. Vaktechnische informatie raadplegen, zowel in het Nederlands als het Engels.  
  • Veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid: je studeert niet enkel af met een graduaatsdiploma, maar ook met een VOL-VCA-attest voor leidinggevenden.   
  • Een professionele houding: teamgerichte attitudes, communicatieve en probleemoplossende vaardigheden, tools om je tijdens je carrière te blijven professionaliseren.
  • Focus op de praktische toepassing: via realistische praktijkvoorbeelden en -casussen, labotoepassingen en het intensieve werkplekleren.  

WIE WORD JE?

De graduaatsopleiding Elektromechanische Systemen leidt je op tot een oordeelkundige servicetechnieker. Binnen een team van specialisten weet je die rol perfect op te nemen. Concreet sta je in voor het onderhoud en de herstellingen van complexe machines en installaties, zowel elektrisch als mechanisch. Daarnaast ben je in staat gebruikers, collega’s en leidinggevenden vlot en correct te adviseren en informeren. Je combineert dus het beste van twee werelden, want jij bent zowel een doener, die zijn handen uit de mouwen kan steken, als een denker, die voorstellen tot verbetering kan formuleren.

Gloednieuwe campus

Campus Hallen

Je krijgt les in onze splinternieuwe campus Hallen. Verwacht je aan moderne les- en praktijklokalen, maar ook hightech laboratoria en installaties zoals een petrochemische miniplant.

Midden in de bruisende wijk Dam leer je in alle comfort de kneepjes van het vak. Benieuwd naar meer? Volg campus Hallen hier op de voet.

Hallen

In een graduaatsopleiding staat de theorie nooit los van de praktijk. Op de campus oefen je je vaardigheden uitvoerig in de hypermoderne labo’s van de hogeschool. Daarnaast sturen we je zo vaak mogelijk de werkvloer op. Je brengt een derde van je opleidingstijd door op een werkplek naar keuze. Tijdens deze momenten bouw je een band op met bedrijven uit de industriële regio’s Antwerpen en Mechelen en met de petrochemische nijverheid uit de Antwerpse haven in het bijzonder.

Met deze opleiding behaal je naast een diploma hoger onderwijs, ook een VOL-VCA-attest voor leidinggevenden. Je leert machines niet enkel onderhouden en herstellen, maar ook verbeteren. Je krijgt een sterke technische én praktijkgerichte basis die je onmiddellijk inzetbaar maakt als servicetechnicus en je toelaat om creatief om te springen met de technologie van morgen. Je leert samenwerken in een multidisciplinair team met verschillende specialisaties. Kortom, we stomen je helemaal klaar voor een veelzijdige job.

Heb je wat achterstand opgelopen voor bepaalde basisvakken? Dan kan je vrijblijvend extra ondersteuning krijgen tijdens de monitoraten. Zo zorgen we er samen voor dat je dit mooie diploma kan behalen.

De vraag naar oordeelkundige servicetechnici is groter dan ooit tevoren en zal naar verwachting alleen maar blijven groeien. Dit biedt jou een unieke kans om jouw expertise en vaardigheden te benutten en een waardevolle bijdrage te leveren aan onze samenleving. 

Bovendien heb jij omwille van het statuut van knelpuntberoep de mogelijkheid om gratis te studeren als werkzoekende. De opleiding kan je volgen binnen het onderwijs kwalificerend traject met een VDAB-opleidingscontract (OKOT). Kijk op de website van de VDAB of jij hiervoor in aanmerking komt.  

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

  • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
  • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De graduaatsopleiding Elektromechanische Systemen is nieuw binnen onze hogeschool. Het rapport en positieve besluit van de Toets Nieuwe Opleiding kan je hier bekijken.

De graduaatsopleiding Elektromechanische Systemen omvat 120 studiepunten. Als je het modeltraject volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar. Je kan de opleiding ook over een langere periode spreiden. Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. Je volgt de opleiding overdag in Antwerpen. 

Programma

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.
Meteen aan de slag

Als servicetechnieker ben je erg gegeerd op de arbeidsmarkt. Je kan aan de slag als onderhoudstechnicus in de maakindustrie, of in de bouw-, metaal- of energiesector. Kortom, met dit diploma kan je alle kanten op.

Heb je de smaak van het studeren echt te pakken gekregen? Dankzij de nauwe samenwerking met de afstudeerrichting Onderhoudstechnologie van de bachelor Elektromechanica is een optimale doorstroom mogelijk. Na een vervolgtraject van 90 studiepunten behaal je een bachelordiploma. De klemtoon ligt dan hoofdzakelijk op het aanvullen van je theoretische basis, talenkennis, engineering skills en managementvaardigheden.

Ook een vervolgtraject naar een andere afstudeerrichting van de professionele bachelor Elektromechanica is een mogelijkheid.

Wat kan je verwachten?

Vanaf het eerste semester ga je aan de slag in de professionele labo-omgeving van AP Hogeschool. Je kan hierbij natuurlijk rekenen op de deskundige begeleiding van je lectoren. De labo’s van AP zijn afgestemd op het werkveld en de richtlijnen die daar gelden, net echt dus! Een aantal labo’s zijn gebouwd rond een centrale miniplant, een complex en autonoom petrochemisch bedrijfje dat waarheidsgetrouw werd samengesteld uit industrieel materiaal en industriële instrumenten.

In het tweede jaar verplaatsen de leeractiviteiten zich naar de werkvloer. Je volgt twee leerrijke opleidingsonderdelen Werkplekleren. Een begeleider Werkplekleren van AP en een mentor van het bedrijf staan dan samen in voor je begeleiding. Tijdens Werkplekleren 2 sta je mee in voor het periodieke onderhoud, dit wil zeggen voor gestandaardiseerde werkzaamheden die volgens een bepaalde routine en met vaste instructies gebeuren. Werkplekleren 3 focust dan weer op de specifieke en complexere activiteiten die je als onderhoudstechnicus zal uitvoeren. De nadruk ligt op het verbeteren van machines en installaties, ook curatief onderhoud genoemd, in plaats van enkel de geplande herstellingen.

Werken en studeren

Voor studenten die al werken in de sector zoeken we naar mogelijkheden om het werkplekleren af te leggen op de eigen werkplaats.

Is voltijds studeren voor jou niet evident? Dan kan je kiezen voor een aangepast traject. De trajectbegeleider van de opleiding staat klaar om samen met jou de verschillende opties te bekijken.

Welkom in onze meest unieke educatieve omgeving, de ‘miniplant’. Hij brengt de werkplekrealiteit van een chemische fabriek naar het labo van AP Hogeschool! Ideaal voor wie gebeten is door techniek. Neem in 360 graden een virtuele tour doorheen onze miniplant.

Exclusief

De miniplant is een bijzonder teamproject in het Vlaamse hoger onderwijs en is tot stand gekomen door intensief onderzoek en ontwerp van onze eigen lesgevers en vakspecialisten en bedrijven uit de Antwerpse haven.

De installatie neemt een werkplekoppervlakte van 1500m² in en biedt talrijke leermogelijkheden in verschillende domeinen: automatisering, meet- en regeltechniek, onderhoudstechnieken en koeltechnieken. Kom ze met je eigen ogen ontdekken tijdens een van onze infomomenten

 

Miniplant

Achter de installatie van hoogtechnologische apparatuur, die voor iedereen zichtbaar is, gaat er een wereld schuil van controle-, besturings- en veiligheidssoftware. Voor onze studenten is het minstens belangrijk om die technische software te leren begrijpen en bedienen vanuit het standpunt van een operator of programmeren vanuit het standpunt van een technieker.

Als we al die leerdoelen opsommen aan de hand van technische begrippen dan opent dat een venster op de leermogelijkheden van onze miniplant:

PLC-automatisering – chemische pompen – IIoT (Industrial Internet of Things) – warmtewisselaar – mechanische roerders – SIL (Safety Integrity Level) – procesvisualisatie software – regelkleppen – regelparameters – safety loops – risicoanalyse – hydraulische leidingsverliezen – debieten en drukvallen – fasescheiding – S88 programmatie/besturingsnorm – batchprocessen – kalibratie – storingzoeken – Root Cause Analyse – trillingsanalyse metingen – reductiekasten – elektrische kabelberekeningen -  driedimensionaal ontwerpen – P&ID (Proces en Instrumentatie Diagram) – werkorders – curatief onderhoud – predictief onderhoud – preventief onderhoud – thermografisch onderzoek – elektronische meetomvormers – verbindingstechnieken – thermische isolatietechnieken – lagers – olie- en vetsmering – logboeken – gevaarlijke stoffen – explosie beveiliging – profibus – SMART-sensoring – motion & aandrijftechniek – PID-regelaar – fuzzy logic – doseren van vloeistoffen

FAQ over deze opleiding

  • Is er voorkennis vereist om te kunnen starten?

    We beginnen volledig vanaf nul, dus je hebt geen voorkennis nodig om te kunnen starten. Een technische vooropleiding is mooi meegenomen, maar geen must.

    Als je dat wil, kan je ter voorbereiding ook monitoraat-lessen volgen. Daarin krijg je meer ondersteuning zodat de stap naar het hoger onderwijs eenvoudiger wordt. Twijfel je of jouw diploma wel toelating geeft tot het volgen van dit graduaat? Lees dan even de toelatingsvoorwaarden.

  • Wanneer kies ik mijn afstudeerrichting?

    Bij je inschrijving zal je al een voorlopige voorkeur moeten opgeven, maar die ligt dus nog niet vast. 

    Het eerste jaar is gemeenschappelijk. Je proeft van beide afstudeerrichtingen, zodat je een doordachte keuze kan maken. 

    Vanaf het tweede jaar kies je definitief voor 1 afstudeerrichting om jezelf in te specialiseren:

    • Meet- en Regeltechnieken
    • Onderhoudstechnieken

  • Kan ik deze opleiding meer spreiden?

    Dat kan. Neem hiervoor contact met ons op: samen bekijken we graag de mogelijkheden voor een traject op jouw maat. 

    • Het aantal lesdagen hangt af van het lesrooster. 
    • Op deze manier zal je natuurlijk wel langer over je opleiding / diploma doen dan bij een modeltraject.

  • Hoe vergroot ik mijn slaagkansen?

    Als je gemotiveerd en stipt de lessen volgt, je opdrachten en labs doet, bij problemen op tijd hulp zoekt en als een startende professional het werkplekleren aanpakt, slaag je zeker!