Skip to main content

Sociaal-Cultureel Werk

Type

Graduaat

Duur

2 Jaar

  • Dagtraject

De graduaatsopleiding Sociaal-Cultureel Werk is een praktijkgerichte opleiding waarin je samen met medestudenten, lesgevers-begeleiders en het werkveld leert om individuen en groepen in de samenleving op een krachtgerichte manier te begeleiden. Met de nodige ondersteuning krijg je de nodige kennis en vaardigheden onder de knie om educatieve, activerende, culturele, recreatieve en gemeenschapsvormende processen uit te werken voor verschillende doelgroepen en partners.

161115ap_hbo5_27_crop2.jpgIets voor jou?

Wil je zo snel mogelijk concreet aan de slag en praktijkgericht leren? Ben je nieuwsgierig en oprecht geïnteresseerd in mensen? Kom je graag met zeer verschillende doelgroepen in contact, en wil je hen begeleiden en versterken? Kriebelt het om zelf activiteiten op te zetten die een verschil kunnen maken, voor mensen, buurten en de samenleving? Dan is deze opleiding iets voor jou.

Wat leer je?

Je leert kijken naar jezelf, de groepen waarvan je deel uitmaakt  en de doelgroep die je zal begeleiden. Hiervoor reiken we de nodige sociaal-cultureel werkmethoden en instrumenten aan.
De opleiding bereid je voor op een job in het werkveld aan de hand van ervaringsgericht leren (werkplekleren staat hierbij centraal) en reflectie. Je ontwikkelt hierdoor professionele vaardigheden en krijgt de nodige inhoudelijke onderbouwing aangeleerd.

Wie word je? 

Een bewuste, klantgerichte begeleider van individuen, groepen en gemeenschappen.

Troeven

  • Je staat steeds met beide voeten in de praktijk.
  • Na de opleiding kan je meteen concreet aan de slag of doorstromen naar de bacheloropleiding Sociaal Werk.
  • Je volgt les middenin je werkveld; een grootstad met heel wat diversiteit.
  • We werken elk semester in leergroepen, waardoor theorie en praktijk altijd heel nauw met elkaar verweven zijn.

Programma

Wanneer heb ik les?

Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. De graduaatsopleiding Sociaal-Cultureel Werk wordt aangeboden in een dagtraject.

Voor heroriënteerders/studieswitchers is er een traject vanaf februari voorzien. 

Hoelang duurt de opleiding

De graduaatsopleiding Sociaal-Cultureel Werk omvat 120 studiepunten. Als je het modeltraject volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar. Start je in februari, dan doe je er twee en half jaar over. Als je dat wil, kan je de opleiding over een langere periode spreiden.

Courses Exchange Students 2022-23

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Na je opleiding

Meteen aan de slag 

Je kan aan de slag bij een zeer brede waaier van non-profitorganisaties, zoals vormingsinstellingen, jeugd-, volwassen- en seniorenverenigingen, cultuurcentra, jeugdhuizen, centra voor basiseducatie, musea en bibliotheken.

Verder studeren

Of je hebt de smaak van het studeren te pakken en kiest voor een vervolgtraject aan AP. Dankzij de nauwe samenwerking met de bacheloropleiding Sociaal Werk (afstudeerrichting Sociaal-Cultureel Werk) is een optimale doorstroom mogelijk. Na een vervolgtraject van 90 studiepunten behaal je een bachelordiploma Sociaal Werk.