Overslaan en naar de inhoud gaan
Transport en Logistiek

Magazijnbeheer

De logistieke wereld speelt zich niet alleen op de weg, het water of de lucht af. Als goederen niet in beweging zijn of verwerkt worden, moeten ze uiteraard op een logische en efficiënte manieren opgeslagen of voorbereid worden. Dankzij de graduaatsopleiding Transport en Logistiek met afstudeerrichting Magazijnbeheer kan jij een onmisbare schakel worden. Je coördineert en organiseert de logistieke activiteiten van tal van bedrijven of organisaties.

IETS VOOR JOU?

Wil je graag logistieke activiteiten leren organiseren, controleren, coördineren en optimaliseren? Draag je graag een steentje bij aan de vlotte uitvoering van de logistieke flow van een bedrijf (van bevoorrading en voorbereiding, over ontvangst en opslag van bestellingen, tot de behandeling ervan)? En heb je interesse in een werkzekere opleiding? Dan is deze opleiding iets voor jou.

magazijnbeheer.jpgWAT LEER JE?

Het eerste jaar van de opleiding Transport en Logistiek is gemeenschappelijk voor alle afstudeerrichtingen.

 • We leren je alles over de logistieke keten.
 • We werken aan je (meertalige) communicatieve vaardigheden.
 • Je schaaft je planningsvaardigheden bij.
 • Alle theorie pas je meteen in de praktijk toe, op de werkplek.

Na het eerste jaar kan je zo een geïnformeerde keuze maken over in welke afstudeerrichting je jezelf wil verdiepen. In de afstudeerrichting Magazijnbeheer:

 • leer je alles over magazijn- en voorraadbeheer;
 • ontdek je hoe je materialen en mensen kan inzetten met de focus op efficiëntie en rekening houdend met de doelstellingen van de onderneming;
 • brengen we je alles bij over onderhandelen met je leidinggevende en leveranciers.

WIE WORD JE?

Na deze opleiding word je een logistiek magazijnverantwoordelijke met inzicht in voorraadbeheer en planningstechnieken. Je bent bovendien ook klaar om eventueel door te stromen en nog een professionele bachelor te halen.

Onze troeven

PRAKTIJKGERICHT IN HET WERKVELD

De theorie kan je meteen toepassen in de praktijk tijdens het werkplekleren, al vanaf het eerste semester. Elk semester neemt de praktijk bovendien een groter deel van je opleiding in, waardoor je op het einde meteen klaar bent om aan de slag te gaan. In totaal zal meer dan de helft van je opleiding zich afspelen in het werkveld. Bovendien komen ook onze lectoren uit datzelfde werkveld.

FOCUS OP SOFT SKILLS

In deze graduaatsopleiding kom je niet alleen alle technische details te weten die je nodig hebt in je job van magazijnbeheerder. De opleiding focust ook op zogenoemde soft skills zodat je professioneel zal kunnen communiceren en samenwerken met je toekomstige collega's en klanten.

FLEXIBILITEIT EN VOLLEDIG NAAR JOUW WENS

Je kan kiezen voor de afstudeerrichting die het best aansluit bij je interesses, maar krijgt daarnaast ook een stevige algemene basis. Daarnaast is het steeds mogelijk om een persoonlijk traject op maat samen te stellen.

KLAAR VOOR DE TOEKOMST

Wanneer je afstudeert, ben je klaar voor de toekomst. Onze lectoren en specialisten uit het werkveld brengen je de nieuwste trends uit de sector bij, waardoor je meteen aan de slag kan. Of je kan op dezelfde campus Meistraat verder studeren en het professionele bachelordiploma Bedrijfsmanagement - Supply Chain Management behalen, dat perfect aansluit op deze graduaatsopleiding.

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

 • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
 • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De graduaatsopleiding Transport en Logistiek is nieuw binnen onze hogeschool. Het rapport en positieve besluit van de Toets Nieuwe Opleiding kan je hier bekijken.

De graduaatsopleiding Transport en Logistiek omvat 120 studiepunten. Als je het modeltraject volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar. Als je dat wil, kan je de opleiding over een langere periode spreiden.

In het eerste jaar krijg je een algemeen programma Transport en Logistiek waarmee je een mooie basiskennis van het werkveld verwerft. Vanaf het tweede jaar kies je vervolgens voor de afstudeerrichting van je keuze. Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. Je hebt les op:

 • Maandag
 • Dinsdag
 • Woensdagvoormiddag
Programma

Programma Academiejaar 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

De afstudeerrichting Magazijnbeheer is nieuw vanaf academiejaar 2022-2023. Het volledige programma wordt binnenkort beschikbaar.  In het eerste jaar krijg je een algemeen programma Transport en Logistiek waarmee je een mooie basiskennis van het werkveld verwerft. Vanaf het tweede jaar kies je vervolgens voor de afstudeerrichting van je keuze. 

Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. Je hebt les op:

 • Maandag
 • Dinsdag
 • Woensdagvoormiddag

De graduaatsopleiding Transport en Logistiek omvat 120 studiepunten. Als je het modeltraject volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar. Als je dat wil, kan je de opleiding over een langere periode spreiden.

Meteen aan de slag

De transport- en logistieke sector bieden je de keuze uit een groot aantal vacatures zodra je afstudeert, en dat zal de komende jaren niet veranderen. Met dit diploma op zak maak je dan ook veel kans op een job als logistiek verantwoordelijke van een magazijn in kleine en grote ondernemingen zoals logistieke dienstverleners of productieondernemingen.

Heb je de smaak van het studeren te pakken en blijf je liever nog wat langer op AP? Dan kan je kiezen voor een vervolgtraject aan AP en zo snel een extra diploma behalen. Dankzij de nauwe samenwerking met de verwante bacheloropleiding Bedrijfsmanagement - Supply Chain Management is een optimale doorstroom mogelijk. Op die manier behaal je een bachelordiploma na een vervolgtraject van 90 studiepunten.

Werken en studeren

Als je al een administratieve functie in de logistieke sector hebt, bekijken we samen met jou voor welke leerdoelen of opleidingsonderdelen je een alternatieve opdracht of (gedeeltelijke) vrijstelling kan krijgen.

Ook voor het werkplekleren krijg je als werknemer uit de sector de kans om de opdrachten te volbrengen op je eigen werkplek, en/of je werk te laten valideren aan de hand van een portfolio. Uiteraard moet de werkplek wel voldoen aan enkele vooropgestelde criteria.

De lessen worden echter wel overdag gegeven, voornamelijk in contactonderwijs.

FAQ over deze opleiding

 • Wanneer kies ik mijn afstudeerrichting?

  Het eerste jaar van de opleiding (semester 1 + semester 2) is gemeenschappelijk: iedereen krijgt dezelfde vakken. Zo leg je een goede basis en kan je een doordachte keuze maken. 

  Vanaf het tweede jaar (semester 3) kies je definitief een afstudeerrichting om jezelf in te specialiseren: 

  • Douanedeclaratie
  • Magazijnbeheer
  • Wegvervoer

 • Is er (voor)kennis van andere talen vereist?

  Tijdens de opleiding krijg je een basis in Engels en Frans, waarbij iedere voorkennis uiteraard mooi meegenomen maar niet verplicht is. Hierbij ligt de focus vooral op vaktermen kunnen begrijpen en gebruiken. 

 • Hoe wordt het werkplekleren georganiseerd?

  Ongeveer 1/3e van je opleiding bestaat uit werkplekleren. Des te verder in de opleiding, des te meer dagen je op je werkplek doorbrengt: 

  • semester 1: gemiddeld 1 dag per week
  • semester 2: gemiddeld 2 dagen per week
  • semester 3: gemiddeld 3 dagen per week
  • semester 4: gemiddeld 4 dagen per week 

 • Kan ik zelf kiezen waar ik ga werkplekleren?

  • Je mag zelf een werkplek kiezen. Je moet wel goedkeuring krijgen van de opleiding. 
  • Je kan eventueel zelfs op je huidige werkplek aan werkplekleren doen. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden én specifieke goedkeuring is vereist.