Overslaan en naar de inhoud gaan
Digitale Vormgeving

Print & advertising

Jouw oog voor detail komt goed van pas achter de lens. Jij wil experimenteren en nog meer leren over fotografie. Van ISO-waarde tot diafragma en compositie. Naast de juiste technische skills heb je ook een zotte dosis creativiteit. Je staat te popelen om ideeën en concepten om te zetten naar een sterk beeld. Of het nu gaat over een innemend portret of de perfecte productfoto, jij wil uitblinken in je vak. Een goede beeldbewerking en retouches maken het helemaal af, net als de juiste printtoepassingen. Je leert over druktechnieken en de technische plaatsing van je beeld en tekst. Zo word jij een allround grafisch medewerker met een unieke specialisatie in Print & advertising. 

Iets voor jou? 

Je gaat helemaal op in je eigen ideeën die je wil omzetten naar iets visueel en gebruiksvriendelijk. Je bent een echte doener die niet van stilzitten houdt en vooral dingen wil creëren. Een goed oog voor grafische vormgeving heb je al, de technische skills leer je graag bij. Bovendien wil je snel aan het werk en heel praktijkgericht leren. 

Wat leer je? 

 • Je bent al snel te vinden in onze makersspace, foto- en videostudio. Hier breng je je creatieve ideeën tot leven. Je geeft vorm aan grafische en digitale communicatie-uitingen zoals websites, social media content, mobiele applicaties, digitale publicaties en catalogi. De theorie uit de les, pas je hier toe. Je werkt aan projecten van echte opdrachtgevers uit het werkveld.

 • Na deze opleiding hebben de gangbare grafische software en digitale tools geen geheimen meer voor jou. Je leert ze efficiënt en creatief te gebruiken.

 • Wat is een aantrekkelijke compositie? Hoe bepaal je je bladspiegel? Wat is de juiste verhouding tussen beeld en tekst? In de leerlijn creative skills start je bij de basis. Deze grafische basisprincipes vormen de leidraad doorheen je werk. 

 • Na een oriënterende start in het eerste semester ga je in het tweede semester een keuze maken tussen de verdiepende trajecten: 2D & video of Print & advertising. Zo specialiseer je jezelf in het vakgebied dat je het meest interesseert. 

Wie word je? 

Dit graduaat is de ideale keuze als je droomt van een job in de media-, marketing- of communicatieafdeling van een bedrijf, overheid, zorginstelling of een culturele organisatie. Denk bijvoorbeeld aan een functie als on- en offline vormgever, webmaster of digital content creator. Daarnaast kan je natuurlijk ook als freelancer of zelfstandige aan de slag gaan in de creatieve industrie. Ook voor communicatie- en mediamedewerkers die hun creatieve skills verder willen verdiepen, is dit een geschikte opleiding. 

 

Print & advertising

Je duikt de wereld van de digitale fotografie in en leert alles van photoshooting tot -editing. Op het einde van dit traject kan je moeiteloos teksten en beelden voor printtoepassingen bewerken en knappe interactieve graphics maken. 
Je leert alles over:

 • Digitale (product)fotografie
 • Beeldbewerking & retouches
 • Infografieken 
 • DTP brochures, magazines en kranten

Heb je zin in meer? Dan kan je met dit keuzetraject vlot doorstromen naar het brand of mixed design lab van de bachelor Grafische en Digitale Media.
 

Massaal veel praktijk

Leer je graag al doende en wil je snel aan het werk? Dan voel je je vast thuis in deze opleiding. Dankzij de vele opdrachten voor echte klanten versterk je gaandeweg je grafisch talent. Je steekt heel wat op van medestudenten en ontvangt waardevolle feedback van lectoren en professionele opdrachtgevers. Je leert ook jezelf en je interesses beter kennen. Zo kan je doorgroeien tot de grafisch medewerker die je zelf wil zijn. 

 

Je leert zowel online als offline content vormgeven, ontwikkelen en aanpassen. Vanaf het tweede semester kies je je keuzetraject. Jij bepaalt zelf waarin je wil uitblinken: 2D & video of Print & advertising. Zo studeer je af met een brede basiskennis aangevuld met een unieke specialisatie. 

Projecten en opdrachten vervangen de klassieke examens. Je hoeft dus geen dikke cursussen vanbuiten te leren, maar daagt jezelf uit doorheen het hele academiejaar. Nog een voordeel van deze praktijkervaring? Een indrukwekkend portfolio natuurlijk! Zo ben je meteen inzetbaar op de werkvloer.

Vind je de stap van het secundair naar het hoger onderwijs moeilijk, of kan je doorheen je opleiding wat extra ondersteuning gebruiken? Onze lectoren staan je graag bij. Samen helpen we je talenten ontdekken en gidsen we je richting studiesucces. 

 

Wil je jezelf nog verder verdiepen in de grafische sector? Dan kan je via een verkort vervolgtraject doorstromen naar de aanverwante bacheloropleiding Grafische en Digitale Media. In slechts twee jaar tijd haal je een bijkomend diploma. 

Het programma is opgedeeld in twee semesters per jaar. Ieder academiejaar bestaat uit 60 studiepunten. De opleiding telt dus 120 studiepunten in totaal. In twee jaar tijd kan je je diploma behalen. Bekijk hier het programma en ontdek de bijhorende opleidingsonderdelen.

 

Meteen aan de slag

Dit graduaat is de ideale keuze als je droomt van een job in de media-, marketing- of communicatieafdeling van een bedrijf, overheid, zorginstelling of een culturele organisatie. Denk bijvoorbeeld aan een functie als on- en offline vormgever, webmaster of digital content creator. Daarnaast kan je natuurlijk ook als freelancer of zelfstandige aan de slag gaan in de creatieve industrie. Ook voor communicatie- en mediamedewerkers die hun creatieve skills verder willen verdiepen, is dit een geschikte opleiding. 

Heb je de smaak van het studeren te pakken? Dan kies je voor een vervolgtraject aan AP. Dankzij de nauwe samenwerking met de bacheloropleiding Grafische en Digitale Media is een optimale doorstroom mogelijk. Na een verkort vervolgtraject aan van 120 studiepunten kan je in twee jaar tijd een extra bachelordiploma behalen. 

FAQ over deze opleiding

 • Is er voorkennis nodig om te starten?

  Nee, we starten van nul. Je hebt geen voorkennis nodig van Adobe Illustrator, Photoshop, InDesign of After Effects. Tijdens de opleiding komen softwarepakketten aan bod en leer je stapsgewijs alle kneepjes. Heb je al een technische of creatieve opleiding gevolgd, dan is dat mooi meegenomen, maar zeker geen must.

 • Welke computer, fototoestel of camera heb ik nodig?

  Laptop

  Dit zijn de laptopspecficaties om grafische software van Adobe Creative Cloud vlot naast elkaar te kunnen gebruiken: 

  • Microsoft Windows 10 64-bits (versie 1909) of hoger of Mac OS  
  • Minimum 8 GB RAM, aangeraden 16 GB RAM (of meer)  
  • Processor: Intel®- of AMD-processor met 64-bits ondersteuning, minimaal 2 GHz met SSE 4.2 of hoger 
  • Harde schijf: minimum 128 GB, aangeraden 256 GB (aangeraden SSD of Fusion)  
  • Tip: Voorzie van bij de start van het academiejaar een externe harde schijf of cloudopslagabonnement voor regelmatige (dagelijkse) back-upmogelijkheid  
  • Scherm met goede en ruime kleurweergave en minimum HD resolutie: 1920 px x 1080 px  (aangeraden 15 of 17 inch of 13 inch retina-display)  
  • Handig is ook een extern groter scherm om lje aptop thuis op aan te sluiten zodat je comfortabel kan werken
  • Grafische kaart: GPU met ondersteuning DirectX 12. 4 GB GPU-geheugen voor schermen met 4K of meer
  • Ingebouwde webcamera of externe webcamera I Goede WiFi en lange batterij-ondersteuning  

  Neem eventueel ook een diefstalverzekering en zorg voor een vlotte service-ondersteuning bij defecten. Zo kan je met een gerust hart te werk gaan.

  Fototoestel of camera 

  Een goed fototoestel (met camerafunctie) is vanaf het tweede semester nodig voor de opleidingsonderdelen in de trajecten 2D & video en Print & advertising. Je kan via de uitleendienst van AP deze toestellen gebruiken, maar je kan er ook voor kiezen om je eigen materiaal te kopen. Kom zeker langs tijdens een van onze infodagen, dan helpen we je graag verder met de specificaties. 

 • Hoeveel kost een softwarepakket en computer?

  Als student heb je heel wat financiële voordelen. Zo kan je je computer voordelig aankopen via een van onze partners. Lees er hier meer over.
  Het Adobe Creative Cloud abonnement kan je aanschaffen voor zo'n 90 euro per jaar, alsook toegang tot het online kennisplatform LinkedIn Learning- account voor 25 euro.  

   

 • Is er begeleiding op maat voorzien?

  Zeker, er zijn heel wat ondersteuningsmogelijkheden. Denk maar aan sociale en psychologische begeleiding, specifieke studieondersteuning, taal-, trajectbegeleiding en individueel maatwerk om je opleiding zo succesvol mogelijk te laten verlopen. Daarnaast organiseren we ook monitoraatsessies over de software of taalcoaching.

 • Kan ik de opleiding in avond- of afstandsonderwijs volgen?

  Nee, dat is niet mogelijk. De opleiding kan je enkel in dagtraject volgen. Jouw aanwezigheid op de campus is nodig om zo veel mogelijk samen in te oefenen.

 • Kan ik op een later tijdstip aan de opleiding starten?

  Je start best in september aan het begin van het academiejaar. Zo mis je niets en ben je meteen goed mee. Hoe later je inschrijft, hoe moeilijker het wordt. We raden je daarom aan om zeker niet later dan twee weken na de start in te stappen. Op die manier is je achterstand het kleinst en je slaagkansen het grootst!  Voorlopig is er geen mogelijkheid om in februari te starten.