Skip to main content
Secundair Onderwijs

Muziek


Terug naar Secundair Onderwijs
 • Ik startte een universitaire opleiding maar speelde tijdens dat jaar meer gitaar dan dat ik studeerde. Dus waarom die twee niet combineren? Ik heb heel wat ervaring in de jeugdwerking, dus de combinatie musiceren en met jongeren bezig zijn, was ideaal. Ik ben erg blij met mijn keuze. Er heerst een zeer open, familiale sfeer in de opleiding, heel relaxed.

  Ricky

Onderwijsvak in vogelvlucht

Vakinhoud

Verwacht je aan een afwisselende combinatie van muzikaal-technische en creatieve lessen. Tijdens de drie lesjaren verdiep je je in theorie en vaardigheden van:

 • Piano
 • Zang
 • Ensemble en koor, arrangementen  
 • Muzikale software zoals Ableton (muziekproductie) en Musescore (muzieknotatien en partituren)
 • Notenleer
Vakdidactiek

In de lessen vakdidactiek ontdek je hoe je in een klas een lied of speelstuk kan aanleren. Ook componeren op jongerenmaat komt aan bod. Je gaat op ontdekking in verschillende activerende werkvormen zoals luisteropdrachten en improvisatieoefeningen. En hoe evalueer je leerlingen in muzikaal onderwijs? Stap voor stap en met de nodige begeleiding bouw jij actieve muzieklessen op voor verschillende doelgroepen leerlingen.

Courses Exchange Students 2022-23

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Project in de kijker

Concert koor en instrumentaal ensemble – afstudeerproject

Als muziekleraar zorg je ervoor dat je met je leerlingen actief zingt en musiceert. Tijdens de opleiding krijg je de kans om zelf te musiceren in een koor en instrumentaal ensemble. Tijdens deze vakken werk je met je medestudenten naar een toonmoment toe. In je laatste jaar werk je samen aan een eigen concert dat jullie van A tot Z plannen, organiseren en uitvoeren.

Oriëntatiemomenten

TWIJFELS OVER JE NIVEAU?

Twee keer per jaar organiseren we oriëntatiemomenten om studiekiezers/starters advies te geven over hun huidige niveau. Deze proef is zeker niet verplicht, maar wel sterk aangeraden.

De oriënteringsmomenten voor academiejaar 2022-2023 vinden plaats in campus Spoor Noord - Noorderplaats op volgende dagen: 

 • Vrijdag 24 juni 2022, 10-12 uur
 • Vrijdag 2 september 2022, 10-12 uur

Via de hoofdingang van de campus kom je terecht bij het onthaal, waar je je kan aanmelden. De collega's verwijzen je vervolgens door naar het juiste lokaal. 

Meld je op voorhand aan voor het oriëntatiemoment door een mailtje te sturen naar tine.rymen@ap.be.

Aan de slag met je diploma

In het onderwijs

Je studeert af als muziekleraar met brede kennis, die leerlingen enthousiast kan maken voor allerlei soorten muziek. Je stelt creatieve lessen samen en musiceert vlot met groepen kinderen en jongeren van verschillende leeftijden en niveaus.

Jij kan aan de slag als leraar in alle onderwijsnetten van het secundair onderwijs voor de vakken: muziek, artistieke vorming, kunst en creatie, maatschappelijke economische en artistieke vorming (MEAV).

Gaat je hart uit naar een andere doelgroep van leerlingen? Dan kan je met jouw diploma ook terecht in het basisonderwijs, het buitengewoon onderwijs en het deeltijds kunstonderwijs (DKO) voor kinderen of volwassenen. Er lopen in Vlaanderen heel wat kunstgerelateerde educatieve projecten zoals Kunstkuur waaraan jij kan meewerken. Ten slotte zijn er ook privé-instellingen en kunstateliers waar je terecht kan om les te geven aan kinderen, jongeren of volwassenen.

En daarbuiten

Sta je liever nog met een been in de praktijk, of wil jij een kijkje nemen buiten het onderwijs? Dan kan je met je instrumentale en muziek-historische kennis ook terecht bij culturele instellingen, musea en andere artistieke organisaties als educatief medewerker. 

Verder studeren

Nog niet klaar met studeren?
 • Wist je dat je via een verkort programma van 45 studiepunten in één jaar nog een extra onderwijsbevoegdheid kan halen?
 • Voor wie zijn kennis wil verdiepen, is er de mogelijkheid om via een schakelprogramma door te stromen naar een (educatieve) masteropleiding Muziek.