Skip to main content

Laat zien wat in je zit: Meet Benni

Benni

Niet al onze eerstejaars komen recht van de schoolbanken. Veertiger Benni besliste om na lange tijd opnieuw te gaan studeren, want: 'Iedereen heeft wel íets in zich zitten, maar je moet het eerst ontdekken en verder ontwikkelen.' Sinds dit academiejaar combineert hij werk en gezin met een graduaat Sociaal-Cultureel Werk. 


Wie ben je en wat studeer je bij AP?

Ik ben Benni Van den Noortgate, 43 jaar, papa van drie zonen, en ik heb vorig jaar beslist om na lange tijd opnieuw te gaan studeren. Nu zit ik in mijn eerste jaar van het graduaat Sociaal-Cultureel Werk. Ik ben fulltime dagstudent en werk daarnaast als vrijwilliger in de sociale sector.

Waarom heb jij beslist om opnieuw te gaan studeren? 

Ik wilde graag een nieuwe start maken. Al hebben eigenlijk vooral de mensen uit mijn omgeving me over de streep getrokken. Ik werk heel graag met mensen, heb vroeger Jeugd- en Gehandicaptenzorg gedaan en werk al enkele jaren als vrijwilliger in een wijkcentrum. Mijn collega's daar complimenteerden me wel vaker dat ik goed was in de omgang en spoorden me aan om hier meer mee te doen. 

Waarom heb jij voor AP Hogeschool gekozen? 

Bereikbaarheid was voor mij een belangrijke factor. Ik combineer mijn studies met een gezin en een job, dus dan moet je het niet nodeloos ingewikkeld maken. Heel mijn leven speelt zich af in Antwerpen: ik woon hier, ik werk hier, mijn kinderen gaan hier naar school ... 

Was het een grote stap om opnieuw te gaan studeren? 

Ja, het is zeker niet evident om op latere leeftijd opnieuw te gaan studeren. Zowel school als studeren is héél lang geleden bij mij. Plus: ik word ook al een dagje ouder. (lacht) Dus dat zorgde wel voor de nodige twijfels. Ga ik dat op mijn leeftijd nog wel kunnen? Zal ik aanvaard worden door mijn (veelal jongere) medestudenten? In het begin moet je een beetje je draai vinden, maar alles is gelukkig heel goed meegevallen. 

Omdat ik kinderen van dezelfde leeftijd heb en ook al lang in het werkveld sta, kan ik me wel goed inleven in mijn medestudenten. We steunen elkaar door en door. We studeren samen, ondervragen elkaar en helpen elkaar waar nodig. Zelf ben ik bijvoorbeeld niet meer zo mee met de technologie van nu, maar ik heb op mijn beurt dan weer extra levenservaring om te delen. Ook buiten de school(m)uren trekken we samen op. In die zin heeft de beslissing om opnieuw te gaan studeren ook wel een positieve invloed op je sociaal leven. 

Sowieso zou ik iedereen absoluut aanraden om de stap te zetten. De volle 100 procent! Als ik zie hoe het mij in de voorbije zes maanden al veranderd heeft: ik heb meer zelfvertrouwen, heb zoveel bijgeleerd, heb mijn sociale kring uitgebreid ... Ik ben gewoon enorm gegroeid. 

Wat was het moeilijkste moment uit jouw opleiding? 

Die eerste examens waren wel een grote horde. Het was de eerste keer dat ik examens had in lange tijd, dus dat maakt je wel erg onzeker. Ik combineer mijn opleiding ook met een huishouden, kinderen en een job. Dat is niet altijd even evident. 

Sowieso is (opnieuw) studeren een proces van vallen en opstaan. Je hebt lange en drukke dagen met relatief weinig vrije tijd. Maar dat hoort er nu eenmaal bij: je moet even volledig op je studies focussen. Je moet het vooral zo bekijken: het duurt normaal twee à drie jaar om een hogeschooldiploma te behalen, maar daarna pluk je er wel de rest van je leven de vruchten van. Dus in verhouding is dat eigenlijk niet zo heel lang. 

Heb jij ooit gebruik gemaakt van extra ondersteuningsfaciliteiten bij AP? 

Om te beginnen probeer ik zo weinig mogelijk van de lessen te missen en zoveel mogelijk mee te pikken. Maar ik heb inderdaad ook wel studiebegeleiding aangevraagd. Via deze weg krijg ik hulp om een beter studeerritme te vinden: hoe moet je plannen, hoe moet je structureren ... Gelukkig is er op dat vlak bij AP heel veel ondersteuning aanwezig. Maar je moet natuurlijk wel zelf de eerste stap zetten. 

Heb je nog goede raad voor studenten?

Heel veel vragen stellen. En zeker nooit denken dat jouw vraag niet belangrijk is. Elke vraag is belangrijk. Als dat voor jou belangrijke informatie is, dan is dat gewoon een belangrijke vraag. Er zijn geen stomme vragen. 

Wat betekent #laatzienwatinjezit voor jou? 

Iedereen heeft wel íets in zich zitten, maar je moet het eerst ontdekken en verder ontwikkelen. Dat is wat ik zelf nu ook aan het doen ben. Ik heb ontdekt wat er in me zit en ben mezelf verder aan het ontplooien voor de toekomst. 

Wat zijn jouw plannen en/of dromen voor de toekomst?

Gaan werken! (lacht) Mijn drijfveer in mijn studies en werk is in de eerste plaats andere mensen kunnen helpen. Ik heb zelf ook al wel de nodige dingen meegemaakt om mensen daarin bij te staan. Dus ik wil graag een leuke job, met veel sociaal contact waarin ik mee het verschil kan maken. 

Gerelateerde artikels