Skip to main content

Hoe topsport en studeren combineren? Vraag het aan Chad!

Chad op het ijs

Is topsport en studeren voor iedereen een match made in heaven? Voor student Werforganisatie Chad Piccart (21) in elk geval wel. Hij vertelt waarom je heus niet altijd hoeft te kiezen tussen je passies.  

Hoe lang ben je al actief de ijshockeywereld?

“Ik ben gestart met ijshockey spelen toen ik ongeveer tien jaar oud was. Omdat ik uitzonderlijk snel uitblonk in de sport, speel ik nu al mijn zesde seizoen op het hoogste niveau van België en Nederland. Bovendien zijn er sinds dit jaar ook twee Duitse teams aan toegevoegd."

Hoeveel dagen in de week train je gemiddeld?

“Ik heb gemiddeld drie ijstrainingen per week. Voor elke training verwachten ze ons ook in de gym om extra te trainen op kracht en snelheid. Meestal hebben we twee wedstrijden in een weekend. Die busritten naar wedstrijden zijn er soms wel wat te veel aan. Die duren soms 5 uur heen en 5 uur terug.”

Was je altijd van plan om (top)sport en studeren te combineren ? 

"Neen, om eerlijk te zijn had ik dit nooit verwacht. Ik heb nooit de wil gehad om verder te gaan studeren. Dus ook nooit over nagedacht dat ik sport en studeren kon combineren."

Waarom heb je ervoor gekozen om bij AP hogeschool te komen studeren? 

"Ik ben bij AP Hogeschool gaan studeren omdat ik vrienden had die ook aan deze school hebben gestudeerd. Ik kreeg enkel goede feedback, dus mijn keuze was zo snel gemaakt."

Waarom heb je gekozen voor de richting Werforganisatie?

"Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in bouw. In het middelbaar heb ik ook schrijnwerkerij gevolgd aan Kosh Campus in Herentals. Ooit zelf een bouw mogen leiden, was zeker een drijfveer om te kiezen voor de richting. Daarnaast wil ik in de toekomst misschien zelf ook aan projectontwikkeling doen. Ik ben ook wel blij dat ik dankzij deze opleiding nog op iets extra kan terugvallen na mijn sportcarrière.”

Lukt de combinatie topsport & studeren voor jou?

“Die combinatie is vanaf het begin vrij goed verlopen. Maar ik heb mezelf wel wat moeten aanpassen door bijvoorbeeld meer op voorhand te plannen en tijd te voorzien voor taken en examens. Bij AP krijg ik gelukkig ook ondersteuning om flexibel te studeren. Goede communicatie en goede afspraken maken alles duidelijk voor mij."

Wat zijn volgens jou de grootste sterktes van de opleiding Werforganisatie? 

“De grootste sterkte van de opleiding is voor mij vooral het lessenrooster. We hebben enkel maandag, dinsdag en woensdag les. Dat zorgt ervoor dat we donderdag en vrijdag meer tijd hebben om aan taken of examenleerstof te werken. Ideaal voor mij.”

Wat staat er nog op de planning voor jou?

“Ik speel op 10 februari 2024 de finale voor de beker van België. Begin maart starten de play-offs van de BeNe League. En eind april reis ik met de nationale ploeg van België richting Sofia voor het WK.”

Hoe ga je het WK in Sofia combineren met je studies? 

"Ik ben momenteel bezig met mijn tweede en laatste stage bij een bedrijf dat ik zelf heb mogen uitzoeken in mijn regio. Hier mag ik vooral observeren en de werfleider assisteren. Ik had op voorhand mijn deelname aan het WK al met mijn stagebedrijf besproken en dit was gelukkig geen enkel probleem. Ik zal wel een weekje later klaar zijn met mijn stage dan de andere studenten. Maar dat vind ik niet erg."

Door mijn deelname aan het wereldkampioenschap zal ik een weekje later klaar zijn met mijn stage dan mijn medestudenten. Maar dat vind ik niet erg. 

Heb je nog tips voor toekomstige studenten? 

“Plannen, plannen en nog eens plannen. Als je goede planningen maakt voor je studies en sport, kan je die perfect combineren. Het zorgt voor veel minder stress.”

Gerelateerde artikels