Wanneer heb ik les?
Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. De lessen in deze opleiding vinden overdag plaats, al kan je ervoor kiezen om de gemeenschappelijke vakken met het graduaat Elektromechanische Systemen 's avonds te volgen.
Hoe lang duurt de opleiding?
De graduaatsopleiding HVAC-systemen omvat 120 studiepunten. Als je het modeltraject volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar. Als je dat wil, kan je de opleiding over een langere periode spreiden.
Modeltraject
In het eerste semester van het eerste jaar leer je een aantal theoretische basisbegrippen van de elektromechanica kennen en toepassen. In het opleidingsonderdeel Toegepaste elektronica KL maak je bijvoorbeeld kennis met digitale logica, analoge technieken en componentenleer. Je leert er elektrisch redeneren in functie van storingsonderzoek. Dankzij het opleidingsonderdeel Veiligheid leer je je eigen risicoanalyse te begrijpen, de gevaren van je werkomgeving te (her)kennen, noodprocedures te hanteren etc. Je behaalt bovendien een VOL-VCA-attest, zodat je klaar bent voor het werkplekleren/de werkplek. Het tweede semester is vooral gericht op elektrotechnologie. In Inleiding in de meet- en regeltechniek maak je kennis met Internet of Things (‘slimme’ sensoren). In het opleidingsonderdeel Revit/Stabicad leer je werken met de gelijknamige programma’s, die veel gebruikt worden in het werkveld.
In het tweede jaar leer je de nodige handelingen met betrekking tot koelinstallaties, warmtepompen, VRV-installaties, chillers en koelmiddelen uitvoeren om het koelcertificaat categorie I te behalen. Het opleidingsonderdeel Luchtgroepen en klimasystemen behandelt de verschillende componenten van een luchtgroep en de belangrijkste klimasystemen. Je leert deze te dimensioneren en aan te sluiten volgens de regels van de kunst. Het tweede jaar bestaat daarnaast hoofdzakelijk uit werkplekleren. In de eerste periode voer je standaardinstallaties, -aansluitingen, -opstartingen en -herstellingen in een gecontroleerde omgeving uit. In het laatste semester verricht je normale dagtaken van een servicetechnicus gespecialiseerd in klimatisatiesystemen, zodat je op het einde van je werkplekleren in staat bent om als beginnende werkkracht te functioneren. Ter voorbereiding hierop werk je in het Projectwerk KL aan een geïntegreerde en realistische teamopdracht met betrekking tot een klimasysteem.