Skip to main content

HVAC-Systemen - Klimatisatiesystemen

De praktijkgerichte graduaatsopleiding HVAC-Systemen leidt je al doende op tot een oplossingsgerichte servicetechnicus gespecialiseerd in de afstudeerrichting klimatisatiesystemen. Onze professioneel uitgeruste labo’s en het doorgedreven werkplekleren zorgen ervoor dat je het beroepenveld door en door leert kennen en dat je multi-inzetbaar bent in een van de vele regionale knelpuntberoepen. Als HVAC-technicus staat je een boeiende carrière te wachten waarin je meewerkt aan de toekomst. 

Iets voor jou?

Ben je gepassioneerd door techniek en in bijzonder door koeling, verwarming en ventilatie? Wil je ervoor zorgen dat installaties maximaal renderen en steek je graag de handen uit de mouwen? Volg je technologische evoluties op de voet en wil je ervoor zorgen dat mensen comfortabel, gezond en energiezuinig kunnen wonen en werken? Dokter je ook graag uit hoe de lucht, verwarming en koeling in een gebouw of productieproces optimaal geconditioneerd kan worden? Dan is deze opleiding iets voor jou.

hvac.jpgWat leer je?

  • Je leert de basisbegrippen van de elektromechanica kennen en toepassen.
  • Je leert resultaatgericht, bedachtzaam en nauwkeurig werken zodat je kostenbewust, veilig en duurzaam HVAC-systemen dimensioneert, aansluit en afregelt.
  • Je leert veilig te werken en behaalt zelfs een VOL-VCA-attest.
  • Je verdiept je verder in heel specifieke klimatiseringsvakken. Koeling-, verwarming- en ventilatietechniek, comfort, innovatieve gebouwensystemen en hernieuwbare energie vormen de lijn door je opleiding.
  • Je doet aanpassingen van deze technieken in 3D software en past deze toe in REVIT-projecten.
  • In ons uitgebreid labo breng je zelf in kleine groepen de theorie in de praktijk. De CO2- en propaan installaties bereiden je optimaal voor op toekomstige technologieën.
  • Je leert de nodige handelingen aan met betrekking tot koelinstallaties, warmtepompen, enzovoort. Zo heb je de mogelijkheid om het certificaat in de koeltechnieken CAT.1 te behalen.

Wie word je?

De graduaatsopleiding HVAC-systemen leidt je op tot een echte professional. Je installeert klimatisatiesystemen in een residentiële en industriële context, neemt ze in dienst en regelt ze af. Fouten spoor je op en los je op, zodat de installaties nadien weer vlot draaien en optimaal renderen. Vandaar dat je gebruikers, collega's en leidinggevenden kan adviseren en informeren.

Gloednieuwe campus

Je krijgt les in onze splinternieuwe campus Hallen. Verwacht je aan moderne les- en praktijklokalen, maar ook hightech laboratoria en installaties zoals een petrochemische miniplant.

Midden in de bruisende wijk Dam leer je in alle comfort de kneepjes van het vak. Benieuwd naar meer? Volg campus Hallen hier op de voet. 

Hallen

Na je studie heb je niet alleen een graduaatsdiploma op zak maar behaal je ook een waardevol VOL-VCA-attest en een (als je dat wil) koelcertificaat categorie I.

Er is enorm veel vraag op de arbeidsmarkt naar personen met jouw profiel. Energiezuinig wonen en werken is dan ook de toekomst. Bovendien bouw je tijdens je opleiding al een band op met bedrijven uit de as Antwerpen-Mechelen want je brengt maar liefst een derde van je opleidingstijd door op een werkplek van jouw keuze. 

 

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

  • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
  • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De graduaatsopleiding HVAC-systemen is nieuw binnen onze hogeschool. Het rapport en positieve besluit van de Toets Nieuwe Opleiding kan je hier bekijken.

Programma

Het programma telt 120 studiepunten. Als je het modeltraject volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar. Als je dat wil, kan je de opleiding ook over een langere periode spreiden, zodat je de studiedruk verlaagt. Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. De lessen in deze opleiding vinden overdag plaats.

Courses Exchange Students 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

In het eerste semester leer je aantal theoretische basisbegrippen van de elektromechanica kennen en toepassen. In het opleidingsonderdeel toegepaste elektronica KL maak je bijvoorbeeld kennis met digitale logica, analoge technieken en componentenleer. Je leert er elektrisch redeneren in functie van storingsonderzoek. Dankzij het opleidingsonderdeel veiligheid leer je je eigen risicoanalyse te begrijpen, de gevaren van je werkomgeving te (her)kennen, noodprocedures te hanteren etc. Je behaalt bovendien een VOL-VCA-attest, zodat je klaar bent voor het werkplekleren.

Het tweede semester is vooral gericht op elektrotechnologie. Je maakt kennis met Internet of Things (slimme sensoren) en in het opleidingsonderdeel revit/stabicad leer je werken met de gelijknamige programma’s, die veel gebruikt worden in het werkveld.

In het tweede jaar leer je de nodige handelingen met betrekking tot koelinstallaties, warmtepompen, VRV-installaties, chillers en koelmiddelen uitvoeren om het koelcertificaat categorie I te behalen. Het opleidingsonderdeel luchtgroepen en klimasystemen behandelt de verschillende componenten van een luchtgroep en de belangrijkste klimasystemen. Je leert deze te dimensioneren en aan te sluiten volgens de regels van de kunst.

Het tweede jaar bestaat daarnaast hoofdzakelijk uit werkplekleren. In de eerste periode voer je standaardinstallaties, -aansluitingen, -opstartingen en -herstellingen in een gecontroleerde omgeving uit. In het laatste semester verricht je normale dagtaken van een servicetechnicus gespecialiseerd in klimatisatiesystemen, zodat je op het einde van je werkplekleren in staat bent om als beginnende werkkracht te functioneren. Ter voorbereiding hierop werk je in het projectwerk KL aan een geïntegreerde en realistische teamopdracht met betrekking tot een klimasysteem.

Meteen aan de slag

Als servicetechnicus gespecialiseerd in klimatisatiesystemen ben je erg gegeerd op de arbeidsmarkt. Je kan aan de slag in de maakindustrie of onder meer in de farmaceutische, bouw- en energiesector. Jouw profiel is zo uniek dat je meteen werk vindt bij installatiebedrijven. Als je enige jaren werkervaring hebt opgedaan, kan je ook aan de slag in studiebureaus.

Heb je na dit graduaat nog zin om verder te studeren? Dan is de professionele bachelor Elektromechanica, met afstudeerrichting Klimatisering een logisch vervolg voor jou. Via een verkort vervolgtraject van 90 studiepunten haal je het extra diploma in anderhalf jaar. De klemtoon daar ligt hoofdzakelijk op het aanvullen van je theoretische basis, talenkennis, engineering skills en managementervaringen.

Courses Exchange Students 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Ook een vervolgtraject naar een andere afstudeerrichting van de bachelor Elektromechanica, of naar de bachelor Energiemanagement is een mogelijkheid.

Aangepast traject

Het standaardprogramma telt in principe 120 studiepunten. Als je het modeltraject volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar. Is voltijds studeren voor jou niet evident, dan kan je ook kiezen voor een aangepast traject. Er staat een trajectbegeleider klaar om samen met jou de verschillende opties te bekijken. 

Ben je al actief in de sector, dan krijg je de kans om het werkplekleren uit te voeren op je eigen werkplek of je werk te valideren via een portfolio, op voorwaarde dat je een geschikte functiebeschrijving kan voorleggen. Heb je al een opleiding gevolgd of heb je relevante werkervaring, dan kan je ook vrijstellingen aanvragen.

Je kan mogelijk ook aanspraak maken op financieringsmogelijkheden of verlofstelsels aan het Vlaams Opleidingsverlof.

Na je studie heb je veel opties en ben je eigenlijk meteen klaar om te werken. Zeker als je weet dat het om een knelpuntberoep gaat. 

Bovendien heb je omwille van dit statuut de mogelijkheid om gratis te studeren als werkzoekende. De opleiding kan je volgen binnen het onderwijs kwalificerend traject met een VDAB-opleidingscontract (OKOT). Kijk op de website van de VDAB of je hiervoor in aanmerking komt.  

FAQ over deze opleiding

  • Is er voorkennis vereist om te kunnen starten?

    We beginnen volledig vanaf nul, dus je hebt geen voorkennis nodig om te kunnen starten. Een technische vooropleiding is mooi meegenomen, maar geen must.

    Als je dat wil, kan je ter voorbereiding ook monitoraatlessen volgen. Daarin krijg je meer ondersteuning zodat de stap naar het hoger onderwijs eenvoudiger wordt. Twijfel je of jouw diploma wel toelating geeft tot het volgen van dit graduaat? Lees dan even de toelatingsvoorwaarden.

  • Wat voor computer heb ik nodig?

    • Windows 10 Professional/Enterprise 1809, 1903 of 20H2 (64 bit)
    • Processor: Intel® i7 - 3.3 GHz multicore of gelijkaardig
    • RAM: 16 GB of hoger
    • SSD-opstartschijf van 256 GB, totale opslag 500 GB of meer
    • Schermresolutie: 1920 x 1080 px of hoger | 15,6" Full HD aanbevolen
    • Video: NVIDIA quadro P4000 of gelijkaardig | Geheugen: 4 GB of meer
    • Microsoft® Direct3D 11® | Microsoft .NET Framework 4.8 of hoger
    • Ingebouwde of externe webcamera
    • Poorten: 1x LAN-poort | 1x USB-poort | 1x HDMI-poort
    • Koptelefoon of oortjes
    • Computermuis