Skip to main content
Toegepaste Informatica

IT & Software

Hou jij ook van perfect cleane code? Top! In het traject IT & Software leer je de populairste en nieuwste programmeertalen en technologieën zodat je websites, apps of hele softwarepakketten kan schrijven en onderhouden. En dat allemaal in een internationale context, want dat is de IT-wereld.

Iets voor jou?

Je bent geïnteresseerd in IT en wil heel graag zelf software en webapplicaties kunnen ontwikkelen. Je bent nieuwsgierig naar de nieuwste technologie en bent de eerste om nieuwe apps uit te proberen. Je houdt ervan om dingen te maken en bent trots op jezelf als het ook werkt. 

Je fleurt op als je dingen kan bouwen die het leven voor anderen makkelijker maken. Je bent geïnteresseerd in hoe computers werken en gaat dan ook op zoek naar hoe je dit zelf kan doen. Je ziet jezelf binnen 10 jaar als een expert in jouw vakgebied en helpt anderen net zo goed te worden als jij.

it-software.pngWat leer je?

Je start de opleiding met een gemeenschappelijk semester voor alle IT-studenten. Hier geven we je een sterke basis, en laten we je van alle aspecten proeven. Vervolgens verdiep je je in:

  • Software en webdevelopment
  • Mobile development
  • Analyse & Design
  • DevOps
  • Software engineering
  • Full stack development

De route naar een diploma bepaal je zelf, aan de hand van jouw sterktes en interesses. Nadat je in het eerste jaar al een traject kon kiezen, is in het tweede jaar een minor aan de beurt. Hierdoor verruim je je kennis en vaardigheden, en word je multi-inzetbaar als IT'er. In het derde jaar rond je de minor af met een project en kan je specialiseren binnen de stage.

Wie word je?

Na het traject IT & Software studeer je af met het diploma Elektronica-ICT of Toegepaste Informatica, afhankelijk van de minor die je in je tweede jaar kiest. Je wordt IT-consultant, webdeveloper, mobile developer, softwareontwikkelaar, functioneel analist …

In een zeer competitieve omgeving maak je het verschil door analytische vaardigheden te combineren met technische skills, zodat de software die jij maakt exact op de vragen van de klant een antwoord biedt.  En dat is wat bedrijven zoeken: goede informatici die werkende software kunnen afleveren die is afgestemd op de noden van de klant.

IT & Software

De kracht van onze opleiding is dat je het eerste semester van het eerste jaar gezamenlijk start met al onze IT-studenten. In dat semester krijg je tijdens het vak Discover IT inzichten in de specifieke vaardigheden en jobprofielen per traject, zodat je bij de start van het tweede semester een duidelijk beeld hebt om een keuze te maken. 

In het traject IT & Software werk je IT-oplossingen uit op maat van de klant. Door je technische skills te combineren met je analytische vaardigheden, ben je in staat om uitdagende softwareprojecten uit te werken. Je leert kwalitatieve code te schrijven en tegelijkertijd scherpen we je creativiteit en professionele vaardigheden aan.

Persoonlijke leerroute

Je hebt de vrijheid om eigen accenten te leggen in de opleiding dankzij twee keuzemomenten. We luisteren naar jouw ideeën en je krijgt ruimte om je interesses uit te bouwen. Een team van ervaren en enthousiaste lesgevers staat klaar om je hierin persoonlijk te begeleiden afhankelijk van je interesse en talent.

In het eerste jaar kan je na het eerste semester kiezen uit vijf trajecten. Vervolgens maak je bij de start van het tweede semester de keuze uit de minors. Je kiest je favoriet, waarin je je de volgende tweede academiejaren gaat verdiepen. 

  • Reële opdrachten en projecten uit diverse sectoren (chemie, logistiek, health en public) zorgen ervoor dat je multidisciplinair inzetbaar bent. Zo leer je naast technische knowhow bijvoorbeeld ook soft skills aan.
  • Maatschappelijke projecten
  • Projecten in het kader van speerpunten onderzoek
  • Perfecte voorbereiding voor je toekomstige rol in het bedrijfsleven
  • Projecten rond wetenschappelijke resultaten en dagdagelijkse handelingen. Je kan hier meer over lezen in het tabblad 'Expertise'.

We laten je uiteraard niet gewoon aan je lot over. We organiseren wekelijks extra monitoraatlessen, de labo’s en projectruimtes zijn beschikbaar om ook na je lessen verder te werken onder begeleiding van andere studenten (peer tutoring) of docenten. Je lectoren staan open voor feedback en met je vragen of twijfels kan je altijd bij hen terecht, ook via allerhande digitale communicatieplatformen. Een aantal lessen wordt deels online aangeboden onder de vorm van opgenomen kennisclips en/of livestreaming, zodat je je leerproces zelf kan sturen.

Als IT-specialist van AP ben je erg gewild op de arbeidsmarkt. Zo gewild dat veel studenten tijdens hun studies al worden opgepikt door een werkgever. AP Hogeschool heeft partnerschappen met verschillende vooraanstaande bedrijven. Zo heb je een ruime keuze aan boeiende stageplaatsen die met open armen ontvangen (en misschien zelfs nooit meer willen laten gaan).

De route naar een diploma bepaal je zelf, aan de hand van jouw sterktes en interesses. Nadat je in het eerste jaar al een traject kon kiezen, is in het tweede jaar een minor aan de beurt. Hierdoor verruim je je kennis en vaardigheden, en word je multi-inzetbaar als IT-er. In het derde jaar rond je de minor af met een project. Je hebt de keuze uit de volgende minors:

3 Minors
  • Mixed Reality
    In de minor Mixed Reality leer je toepassingen te ontwikkelen voor Virtual en Augmented Reality in het Creative Lab. Je verhoogt je creativiteit in een virtuele wereld en verkent de mogelijkheden en de inzetbaarheid van deze technologieën.
    #VR #AR #Creativiteit

  • Maker
    In de minor Maker duik je het Makers Lab in en creëer je prototypes en proof-of-concepts die je zelf ontworpen hebt. Je verhoogt je creativiteit, leert out-of-the-box te denken en ziet elk probleem als een uitdaging.
    #Prototyping #Creatie #Ontwerp
     

  • Start-up
    In de minor Start-up start je je eigen IT-onderneming op en leer je in het Start-up Lab alles wat nodig is om deze succesvol te maken. Je verhoogt je ondernemerszin en ontdekt je eigen talenten.
    #Ondernemen #TalentOntwikkeling

Programma

Courses Exchange Students 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Je eerste jaar start je gemeenschappelijk met alle andere IT-studenten. Tijdens het eerste semester loopt het opleidingsonderdeel Discover IT, dat bestaat uit workshops, seminaries en bedrijfscases die kenmerkend zijn voor elk van de vijf aangeboden trajecten. Tijdens het vak maak je kennis met en krijg je inzicht in de specifieke vaardigheden en jobprofielen per traject. Na afloop van het semester kunnen de studenten een gefundeerde keuze maken uit de vijf aangeboden trajecten die zij gedurende hun studies zullen volgen.

Vanaf het tweede semester volg je dan de lessen van jouw traject: IT & Software.

Bij de start van het tweede jaar volgt je tweede keuzemoment: een minor waarin je je de rest van de volgende twee academiejaren verdiept. Deze minor verbreedt je vaardigheden en leidt ertoe dat je jouw talenten en interesses verder kan ontplooien. 

De minoren Mixed Reality en Maker zijn eerder technische minoren waarin je je technische kennis zal verbreden. De minor Startup daarentegen zal je ondersteunen en wegwijs maken in het opstarten van een eigen IT-onderneming. 

In het tweede semester werk je een project uit. Hier is steeds een internationaal facet aan verbonden. Ofwel kies je voor een internationaal project, ofwel combineer je een lokaal project met een internationale week.

In de laatste fase van je modeltraject volg je verder vakken in jouw traject.

Je verdiept je nog verder in de materie zodat je complexe en gespecialiseerde oplossingen kan uitwerken. Je werkt voor deze specialisatie een project uit en kan je nog verder verdiepen tijdens de stage.

In het laatste semester van de opleiding loop je stage binnen IT & Software en idealiter (maar niet verplicht) binnen je  minor. De stage loopt gedurende het volledige tweede semester en omvat 60 stagedagen. Naast de stage werk je een bachelorproef af die sterk gekoppeld is met de deliverables/onderzoek van je stage.

Dankzij de keuzemogelijkheden voor een traject, minor en specialisatie tijdens de stage, leiden we IT-professionals op die zich kunnen ontplooien in de complexe en ruime IT-wereld van vandaag en morgen.

Meteen aan de slag

Na het traject IT & Software heb je een bachelordiploma op zak: afhankelijk van je gekozen minor is dat Elektronica-ICT of Toegepaste Informatica. Je kan aan de slag in verschillende functies: IT-consultant, webdeveloper, mobile developer, softwareontwikkelaar, functioneel analist, …

Als je toch wil verder studeren, zijn er heel wat mogelijkheden. Zo kan je binnen AP via een verkort traject één van de andere IT-trajecten behalen: IT & Software, IT & Internet of Things of IT & Business. Op die manier kan je ook nog bachelordiploma Elektronica-ICT of Toegepaste Informatica behalen.

Via schakelprogramma’s met vrijstellingen of via verkorte academische bacheloropleidingen kan je probleemloos instromen in masteropleidingen zoals

  • IW: Elektronica-ICT
  • Computer Science
  • Informatica
IT = internationaal

De internationale context is in de IT-wereld nooit ver weg. Elke student zet onvermijdelijk een of meerdere stapjes in de wereld. Als IT'er moet je immers van alle markten thuis zijn, aangezien IT-projecten met een internationaal aspect niet weg te denken zijn. We zorgen dan ook dat je voldoende internationale ervaring opdoet en leert communiceren en samenwerken met internationale studenten.

Je krijgt de kans om aan internationale projecten mee te werken, gaat op internationale uitstap of kan een semester lang in het buitenland een project uitvoeren. Ook je bachelorproef en je stage kan je buiten de landsgrenzen afleggen. AP werkt hiervoor samen met hoog aangeschreven hogescholen en bedrijven in het buitenland.

  • Student Wietse deed zijn stage in het Finse Oulu. Lees meer ...
  • Een aantal laatstejaarsstudenten gingen in het Nederlandse Alkmaar op ondernemingsbootcamp. In internationale teams werkten ze er duurzame en innovatieve oplossingen uit. Leer meer ...
  • Een groep studenten nam in Lodz, Polen deel aan een internationale week. Samen met collega's uit verschillende landen ontwikkelden ze er mobiele applicaties. Lees meer ...
  • Je moet niet naar het buitenland gaan om een internationale ervaring op te doen. Voor het European Project Semester werkten Belgische en internationale studenten over verschillende disciplines heen samen aan een praktijkgericht project. Het resultaat was een gezellige Vertelliving voor een Antwerps woonzorgcentrum. Leer meer ...
Studentenprojecten

Elk jaar opnieuw ontwikkelen onze studenten memorabele applicaties als project voor hun opleiding:

  • Wakification: alarm-app
    Een tweedejaarsstudent ontwikkelde een Android-app die de gebruiker wakker maakt op basis van GPS: Wakification. Deze toepassing is dus ideaal voor slaapkoppen op het openbaar vervoer. Het project werd bedacht als een opdracht binnen Mobile Development en is vervolgens verder ontwikkeld. Je vindt de app Wakification nu ook terug in de Play Store. Lees meer ...
  • Hartritmestoortnis-app
    Studenten IT en Medical Engineering van de Oulu University, Finland werkten aan een (responsive web-)app die alle data van een zelfgemaakt ECG-meettoestel verzamelt. Nadat de data is gecapteerd, kunnen tot twaalf mogelijke hartritmestoornissen worden gevonden. De data kunnen ook eenvoudig met de huisdokter worden gedeeld. Lees meer ...
  • Security Hackaton
    Jaarlijks vindt er een 'Capture the flag'-hackaton plaats. Afgelopen editie stelde Nynox, dochterbedrijf van IS4U, een boeiende en uitdagende reeks security-challenges op voor de derdejaars om hun tanden op stuk te bijten. In groepjes van vier à vijf losten ze de hele dag allerlei uitdagingen op binnen verschillende categorieën zoals crypto, webapp security, reverse engineering, buffer overflows, enzovoort.
  • Games ontwikkelen
    Voor het vak Game Development creëerde een tweedejaarsstudent een zeer uitgebreid spel inclusief eigen hardware controller. Bekijk een filmpje ...
  • Woordzoekerrobots in actie
    Art meets technology. Een jaarlijkse samenwerking tussen de studenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en studenten Elektronica-ICT. Bekijk een filmpje ...

Daarnaast werkt de opleiding ook mee aan diverse onderzoeksprojecten, waardoor we een continue kruisbestuiving creëren tussen studenten, werkveld en maatschappij:

  • Immersive storytelling with Virtual Reality
    Studenten werken intensief mee aan het AP-onderzoeksproject Show and Tell. Hierbij gaan onderzoekers na hoe je door verschillende technieken te combineren de gebruikerservaring van virtuele realiteit intenser maakt. Ze kijken niet enkel naar het technische aspect, ook de verhaallijn speelt een even grote rol. Lees meer ...
  • Automatic Identification Systems
    In dit onderzoeksproject willen we nagaan hoe historische AIS-data (scheepsbewegingen) gebruikt kunnen worden om aan de hand van machine learning de verwachte aankomsttijden (ETA) van een binnenschip meer accuraat te maken.
  • Brandweer 2025
    In Mixed reality (MR) wordt de fysieke wereld verrijkt met digitale (3D) informatie door via kleuren- en diepte-camera's simultaan de positie van de headset en de 3D-structuur van de ruimte (SLAM) te bepalen. Via MR zouden hulpverleners  ondanks significante rookontwikkeling (zichtbaarheid minder dan 1 meter) efficiënt door een brandend gebouw kunnen navigeren door de 3D-structuur van de ruimte op hun vizier te projecteren. De dieptebeelden vormen gefuseerd een real-time 3D model van het gebouw met de posities van de hulpverleners er in. Lees meer ...
  • Telecoaching voor MS-patiënten
    Samen met onderzoekers van de opleiding Ergotherapie ontwikkelt de opleiding al enkele jaren tools om personen met multiplesclerose (MS) op te volgen via telecoaching tijdens de revalidatie.

FAQ over deze opleiding

  • Is er voorkennis vereist om te kunnen starten?

    We beginnen volledig vanaf nul, dus je hebt geen voorkennis nodig om te kunnen starten. Een technische vooropleiding is mooi meegenomen, maar geen must. Interesse, motivatie en inzet zijn uiteraard wel noodzakelijk. 

    Eerste jaar: 

    • We starten de opleiding met een gemeenschappelijk eerste semester. Zo leg je een goede basis in de voornaamste IT-domeinen (databanken, iot, netwerken, programmeren) én kan je proeven van alle trajecten om vervolgens een doordachte keuze te maken. 
    • Vanaf semester 2 kan je een specifiek traject kiezen: 
      • IT & Artificial Intelligence
      • IT & Business
      • IT & Cyber Security and Cloud
      • IT & Internet of Things
      • IT & Software

  • Hoeveel uur per week heb ik les?

    • Je hebt ongeveer 22 uur les per week (circa 4 dagen). 
    • Het aantal springuren wordt zoveel mogelijk beperkt, zodat je iedere week ook 1 vrije dag hebt.
    • Let wel: tijdens deze lesvrije momenten is het wel de bedoeling dat je aan opdrachten werkt of (nieuwe) leerstof inoefent. 

  • Wat voor computer heb ik nodig?

    • Microsoft Windows of Mac
    • min 8 GB RAM
    • processor: i5 of (aangeraden) i7
    • 256 GB SSD
    • scherm: 13 of 15 inch 
    • WiFi