Skip to main content

Vlaamse Programmeerwedstrijd zoekt (di)vers IT-talent

Twee IT'ers programmeren samen op een laptop
© Vlaamse Programmeerwedstrijd 2024

AP Hogeschool mocht dit jaar opnieuw de Vlaamse Programmeerwedstrijd verwelkomen. Op onze campus gingen zo’n 300 jonge en ervaren IT’ers de strijd met elkaar aan voor de titel van beste programmeur. De wedstrijd wil meer jongeren warm maken voor het knelpuntberoep van IT’er. Daarbij was dit jaar ook extra aandacht voor vrouwelijke IT’ers, want die blijven helaas helemaal zeldzaam.

Tijdens de Vlaamse Programmeerwedstrijd nemen leerlingen uit het secundair, studenten van hogescholen en universiteiten, en professionals het tegen elkaar op in aparte categorieën. In teams van drie probeert iedereen zich een weg te programmeren naar de overwinning. Kelly Casal, opleidingshoofd IT-opleidingen: “Met deze wedstrijd tonen we wat er allemaal mogelijk is binnen IT en maken we jongeren warm voor een IT-opleiding. We zijn blij te merken dat het aantal IT-studenten bij AP Hogeschool de voorbije jaren alvast opnieuw in stijgende lijn zit.”

Diversiteit

Hoewel de IT-wereld de laatste jaren al heel wat diverser is geworden, is er nog veel ruimte voor verbetering. Daarom nam de organisatie dit jaar extra inspanningen om vrouwelijke deelnemers aan te trekken. Zo werd de wedstrijd gesponsord door Clusity, een organisatie die vrouwen in de tech-wereld samenbrengt. “Ten opzichte van vorige editie zien we bijna een verdubbeling van het aantal vrouwelijke deelnemers. Dat is mooi, maar we blijven streven naar een betere vertegenwoordiging van vrouwen in de tech-wereld.” aldus oprichtster Rein Meirte.

Studente Alki (32) die bij AP het graduaat Programmeren in avondopleiding volgt, herkent die terughoudendheid: “Hoewel ik altijd vlot met de computer overweg kon, heb ik mijn technologische interesse altijd een beetje afgeschreven. Dat is allicht herkenbaar voor vele meisjes. Ik was dan ook aangenaam verrast dat IT studeren wel iets voor mij is. Laat je dus zeker niet afschrikken als je niet superveel voorkennis hebt. Die had ik ook niet.”

Teamwork

De Vlaamse Programmeerwedstrijd draait niet alleen om programmeervaardigheden, maar belicht ook hoe belangrijk teamwork is in IT. “Met drie deelnemers en één computer is het noodzakelijk om elkaar te helpen en open te staan voor elkaars ideeën. Alleen zo kan je de overwinning behalen. Bij AP Hogeschool zetten we naast de technische knowhow dan ook sterk in op die extra skills. Zo hebben onze studenten een streepje voor als ze gaan werken.”, aldus opleidingshoofd Kelly Casal.

Dat beaamt ook Alki: “Ik vond de Vlaamse Programmeerwedstrijd geweldig om te doen. In eerste instantie leek zo'n competitie enorm intimiderend, maar ik heb het geluk gehad dat twee medestudenten me uitnodigden om hun team te vervoegen. We besloten om mee te doen voor de ervaring, zonder hoge ambities en verwachtingen, en hebben veel bijgeleerd. Niet alleen van de wedstrijd maar ook van de samenwerking met elkaar. De verschillende opgaves variëren in moeilijkheidsgraad en naar mijn mening was het een ideale balans tussen haalbaar, uitdagend en gewoon leuk.”

Voor alle meisjes en vrouwen die twijfelen over een IT-richting, heeft Alki alvast één goede raad: “Als je interesse hebt in IT, zou ik zeker eens naar een infodag gaan om te kijken of het je aanspreekt. Uiteindelijk is er een grote variatie van richtingen die je kan uitgaan in IT. Er is plaats voor én nood aan allerlei profielen.”

In de pers

Bekijk hier een sfeervideo van GvA en ATV

Gerelateerde artikels