Skip to main content

IT-studenten ontwikkelen slimme bakenverlichting voor Port of Antwerp-Bruges

Lector Dirk Van Merode samen met enkele studenten 2

Enkele studenten uit de bachelor Elektronica-ICT met als keuzetraject Internet of Things lieten onlangs letterlijk en figuurlijk hun licht schijnen op de haven van Antwerpen. Dankzij een unieke samenwerking tussen Port of Antwerp-Bruges en AP Hogeschool mochten zij slimme bakenverlichting voor het havenverkeer ontwikkelen. 

Bakenverlichting dient als waarschuwing voor scheepvaart. Het doel van deze opdracht was om de bestaande bakenverlichting vanop afstand te kunnen aansturen en monitoren. Op die manier kan de verlichting niet enkel ’s nachts werken, maar bijvoorbeeld ook bij mistig weer. Daarnaast kunnen eventuele problemen, zoals defecte armaturen, vanop afstand opgemerkt worden.

Slecht weer, mooie resultaten

Studenten Jazzmin De Bie en Wurud Salih creëerden een sensor die mist kan detecteren en zo de bakenverlichting automatisch kan activeren. “We hebben twee aparte sensoren ontwikkeld. De eerste meet de luchtdruk en de luchtvochtigheid en berekent op basis van de vastgestelde waarden het dauwpunt. De tweede sensor meet de zichtbaarheid.”

“Tijdens de opbouw- en testfase van het project, was er erg weinig mist. Hierdoor was het aanvankelijk moeilijk om de sensoren te testen en de nodige aanpassingen te doen. Naarmate de herfst en winter naderden, kwam er gelukkig meer mist en konden we alles scherpstellen. Zo zijn we erin geslaagd om de sensor bruikbaar te maken voor het project.”

LoRaWAT? LoRaWAN!

Student Quinten Moons focuste zich vooral op de hardware: “Ik heb voornamelijk PCB’s gemaakt en gesoldeerd en geholpen bij het opstellen van ons testbaken. Daarnaast heb ik ook software geschreven zoals een gps-module. Dat was allemaal niet zo vanzelfsprekend. Soms werkte de code niet meteen of zat er een fout in de PCB en moest ik op zoek gaan naar oplossingen. Maar het voelde nadien wel als een overwinning als alles precies werkte zoals het hoorde.”

Studenten Gérôme De Wilde en Kevin Lahey werkten op hun beurt aan een microcontroller die gevoed wordt door een accu. Hiervoor moest ook een LoRaWAN-netwerk opgezet worden: “Het LoRaWAN-netwerk is in staat om te communiceren maar heeft maar een beperkte zendtijd. Dus hebben we geprobeerd een zo klein maar duidelijk mogelijk bericht te ontwerpen dat van en naar de baken kan verstuurd worden. Voor de start van dit project wist ik niet wat LoRaWAN was, maar door dit protocol uitgebreid te bestuderen en testen, ga ik dit zeker nog vaker gebruiken voor toekomstige opdrachten.”

Grote meerwaarde

AP is erg trots op deze samenwerking met Port of Antwerp-Bruges. Dankzij dit soort opdrachten krijgen onze studenten niet alleen de kans om innovatieve oplossingen te bedenken voor toekomstige werkgevers. Ze verwerven ook belangrijke troeven voor de arbeidsmarkt. 

Lector Dirk Van Merode: “Projectwerk met echte opdrachtgevers is een belangrijk onderdeel van onze opleidingen en biedt een grote meerwaarde. Studenten kunnen proeven van het werkveld én essentiële vaardigheden aanscherpen zoals kritisch en klantgericht denken, projectmatig en resultaatgericht handelen, timemanagement, professionele communicatie …”

Dat beaamt ook student Quinten Moons: “In de eerste fase hebben we in groepjes gebrainstormd over hoe we het project tot een goed einde zouden brengen. Vervolgens hebben we met z’n allen de beste uitwerking gekozen en hier als één grote groep aan verder gewerkt. Ik heb doorheen dit project nog beter geleerd om samen te werken. Door taken te verdelen kom je sneller en efficiënter tot betere resultaten.”

Gerelateerde artikels