Skip to main content

Een eindproject Vastgoed op 123 meter hoogte

Rosaline & Lars op dak 2

Enkele derdejaarsstudenten uit onze bachelor Vastgoed kregen dit jaar de unieke kans om de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal op te meten als eindproject. Ze deden dat in opdracht van de preventiedienst van de kathedraal die dringend nood heeft aan 2D/3D-plannen van hét monument van Antwerpen.

Momenteel beschikt de kathedraal enkel over een brandcentrale. Die installatie detecteert brand en geeft door middel van een code aan op welke plek de brandhaard zich bevindt. Maar omdat dit niet zo gebruiksvriendelijk is, zou het voor de brandweer een enorme meerwaarde zijn als er meteen een 2D/3D scan wordt gegenereerd waarop de plaats van de brand aangeduid is.

Dit was een uniek en uitdagend project waarbij we de kathedraal achter de schermen konden ontdekken. Kortom, een onvergetelijke afsluiter van onze opleiding - Rosaline Vissers, derdejaarsstudent Vastgoed - Landmeten

Puntenwolk

In dit project hebben de studenten onder andere gebruik gemaakt van de geavanceerde Trimble X7 3D-scanner om een gedetailleerde 3D-puntenwolk te genereren. Met die scanner konden ze nauwkeurige metingen verrichten en een complete weergave creëren van een deel van de kathedraal, inclusief alle structurele details en kenmerken. Na het verkrijgen van de puntenwolk hebben de studenten de gegevens geanalyseerd en snedes gemaakt van de verschillende verdiepingen van het gebouw. Hierdoor ontstonden grondplannen die dienden als basis voor verdere GIS-analyse en visualisatie.

De resultaten van de puntenwolk

De kracht van technologie

Dit project illustreert de kracht van geavanceerde technologieën in de landmeetkunde, zoals 3D-scanning en GIS-applicaties. Het stelt studenten in staat om real-world scenario's te verkennen en oplossingen te bedenken die de efficiëntie en veiligheid van gebouwen en hun gebruikers verbeteren.

Wij zijn blij dat onze studenten kunnen meewerken aan dit nuttig project voor onze stad Antwerpen - Mounia Faïd, Opleidingshoofd Vastgoed & Landmeten

De volledige opmeting van de kathedraal is naar alle waarschijnlijkheid niet haalbaar binnen de tijd van het eindproject. Daarom wordt het volledige project over verschillende jaren opgesplitst. Dit jaar gingen de studenten alvast aan de slag met de gelijkvloerse verdieping.

Ook geboeid door landmeten?

Dan is de bachelor Vastgoed met afstudeerrichting Landmeten misschien wel iets voor jou:

Gerelateerde artikels