Skip to main content

6 verrassende opleidingen voor STEM-leerlingen

opleidingen voor STEM-leerlingen

STEM-diploma op zak, check! Maar wat nu? Ingenieur, technieker, of onderzoeker worden ligt voor de hand, maar misschien heb jij wel zin in iets helemaal anders? Ook deze zes opleidingen sluiten perfect aan bij je STEM-studies.

 

Artificiële Intelligentie (afstudeertraject van Bachelor Toegepaste Informatica)

Artificiële intelligentie is een hot topic, zoveel is zeker. Dankzij deze opleiding word jij een AI-expert van de toekomst. AI speelt nu al een grote rol in ons dagelijks leven: van gezichtsherkenning op je smartphone, slimme spraakassistenten zoals Siri of Alexa, of Netflix die je series en films aanbeveelt op basis van je kijkgeschiedenis. Jij zet datasystemen op, ontwikkelt AI-software en verwerkt en analyseert data.

Iets voor jou? Deze opleiding is ideaal voor studenten met interesse in IT, maar ook voor analytische studenten met een neus voor business of een aanleg voor wiskunde. Je hoeft dus zeker geen IT-kenner te zijn. Ook op maatschappelijk vlak kan je een grote impact hebben, bv. in de gezondheidszorg.


Bachelor Grafische en Digitale Media

In de opleiding Grafische en Digitale Media zet je creatieve ideeën om tot een volledig afgewerkt product. Grafische voorkennis is niet nodig, wij leren je alle kneepjes van het vak om zowel op papier als digitaal je creatieve concepten uit te tekenen. Zo kan je ze probleemloos vertalen voor je klant. Je wordt opgeleid tot een mediadesigner, met een grondige kennis van de impact van print en multimedia. Je gaat bv. video’s of animaties maken in een reclamebureau, of aan de slag gaan in de snel veranderende grafische printsector.

Iets voor jou? Deze opleiding is voor studenten met een creatieve drive en technisch inzicht. Jij combineert graag je interesse in grafisch ontwerp met commercieel management en techniek.
 

Bachelor Energiemanagement

Energie is niet weg te denken uit de actualiteit en is een van de grootste vraagstukken van onze toekomst. Slim omgaan met energie in onze werk- en leefwereld: dat wordt jouw taak. Jij zoekt naar creatieve oplossingen om energie zo efficiënt mogelijk op te wekken, te gebruiken en te exporteren. In onze labo’s met installaties en energiemanagementsoftware leer je alles over hernieuwbare energievormen, maar ook hoe we onze energienetten slimmer maken. Met deze opleiding kan jij je steentje bijdragen aan een duurzamere toekomst, en je hebt 100% werkzekerheid. Jij kan aan de slag als energiemanager, consultant of technieker bij een bedrijf of studiebureau.

Iets voor jou? De wereld groener maken: dat is jouw doel. Je hoeft geen technologisch wonderkind te zijn, maar komt wel ver met een interesse in techniek en fysica. Je zet de theorie graag om in de praktijk.

 

Bachelor Chemie

Je brengt de helft van je studietijd door in de state-of-the-art labo’s, achter de bunsenbrander en de centrifuge, waar je de theorie meteen toepast in de praktijk. Leg die witte labjas en veiligheidsbril dus maar al klaar. Je leert hoe het chemisch productieproces eruit ziet, hoe je dat proces duurzamer kan maken of hoe je een kwaliteitscontrole uitvoert. In het derde jaar kies je een specialisatie: chemie, biochemie of procestechnologie. Je kan met de opleiding alle richtingen uit: ontwikkel pijnstillers, brouw bier of zorg voor drinkbaar kraantjeswater.

De Antwerpse haven is de op één na grootste van Europa, wat van Antwerpen dé chemiestad bij uitstek maakt. Bij AP ben je dan ook omringd door de chemische wereldtop en farmaciereuzen die maar al te gretig zijn om chemisch talent aan te werven. Duurzaamheid staat meer dan ooit centraal in de chemische sector, wat deze opleiding en je toekomstige job helemaal futureproof maakt.

Iets voor jou? Je bent geboeid door chemische reacties, milieutechnologie en farmacie. Je vraagt je af hoe je de dingen rond je duurzamer kan maken. Een wetenschappelijke richting boordevol praktijk, met een portie toegepaste wiskunde? Check! Dat is jouw ding.

 

Bachelor Vastgoed

Vastgoed is zoveel meer dan huizen verkopen. Dankzij een flinke portie bouwkunde en architectuur leer jij de ins en outs van constructies en materialen, zodat je ze correct naar waarde kan schatten. Gebouwen beheren, evalueren en schatten wordt dan ook jouw kerntaak. Om vlot verkoop- en verhuurdossiers op te kunnen stellen, geven we je een grondige kennis wiskunde, economie en recht mee. Maar ook communicatieve en professionele vaardigheden krijgen de nodige aandacht, zodat jij mee kan in de uitdagende vastgoedsector.

Iets voor jou? Jij bent van alle markten thuis: zowel de economische, juridische, als bouwtechnische kanten van vastgoed spreken je aan. Geen 9-to-5 voor jou, jij trekt liever de baan op om huizen, creatieve kantoorcomplexen of andere gebouwen te bezoeken.
 

Liever nóg meer praktijk?

Graduaat Internet of Things

Op zoek naar iets praktijkgerichters dat ook aansluit bij een STEM-opleiding? Ons graduaat Internet of Things combineert een kortere, praktische opleiding met boeiende vakken van de toekomst. Als Internet of Things-student leiden we je op tot een hands-on technicus. Slimme toestellen, van smartwatches, slimme videocamera’s tot smart homes, hebben geen geheimen meer voor jou. Jij leert ze configureren, installeren en verbeteren en integreert ze in slimme gebouwen en bedrijven. Dankzij een portie basisvakken zoals elektriciteit, elektronica, programmeren en netwerktechnologieën kan jij vlot aan de slag in onze moderne labo’s en op de werkvloer.

Iets voor jou? Jij houdt van technologische snufjes en innovatieve technologieën en wil hier heel praktisch mee aan de slag gaan.

 

Ook zin gekregen om verder te studeren?

Wil je onze opleidingen en campussen ontdekken? Kom langs tijdens een van onze infomomenten.

Gerelateerde artikels