Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste Hulp Bij Inschrijven

Beste studiekiezer, welkom bij AP! We zijn verheugd dat je voor ons hebt gekozen, en willen je dan ook zo goed mogelijk helpen om je inschrijving te finaliseren. Bekijk eerst de veelgestelde vragen eens, en lost dat je vragen niet op dan staan we ook nog per chat of telefoon paraat.

Hoe vraag ik vrijstellingen aan?

 • Ik heb in mijn online registratie aangeduid dat ik vrijstellingen wens aan te vragen
  Ga naar de inschrijvingspagina en meld je opnieuw aan via 'Registratie wijzigen'.

  Vervolgens op het tabblad 'Finaliseren' klik je op 'Vrijstellingen aanvragen'.

  In deze handleiding worden de verschillende stappen verder verduidelijkt.

  Heb je inhoudelijke vragen bij je vrijstellingsaanvraag? Neem dan contact op met de trajectbegeleider via ‘Vrijstellingen aanvragen’ (zie handleiding voor meer informatie).
 • Ik ben in mijn online registratie vergeten aan te duiden dat ik vrijstellingen wens aan te vragen
  Contacteer ons hierover via inschrijven@ap.be of vanaf 1 juni ook telefonisch via +32 (0)3 220 56 77 (tussen 9-12u en 13-16u). 

Hoe stel ik mijn studieprogramma samen?

Je studieprogramma is een overzicht van de vakken (“opleidingsonderdelen”) die je zal volgen aan AP Hogeschool in academiejaar 2021-22. Die kan je zelf digitaal samenstellen:

Ga naar de inschrijvingspagina en meld je opnieuw aan via ‘Registratie wijzigen’:

Op het tabblad ‘Finaliseren’ klik je op ‘Studieprogramma samenstellen / vastleggen’:

Onderstaande instructiefilmpjes kunnen je alvast op weg helpen.

Ik volg een modeltraject (met of zonder vrijstellingen)

Ik volg een individueel traject (met of zonder vrijstellingen)

Hoeveel bedraagt het studiegeld?

Het studiegeld dat je betaalt om voor een opleiding in te schrijven wordt elk jaar vastgelegd door de Vlaamse Overheid en is gelijk voor alle hogescholen en universiteiten in Vlaanderen. Het bedrag dat je moet betalen, is afhankelijk van verschillende elementen.

Meer informatie over de berekening van het studiegeld en diverse, opleidingsgebonden kosten vind je terug op de websitepagina rond studiekosten.

Kan ik financiële ondersteuning krijgen?

Je kan steeds bij de Sociale Dienst terecht voor info en bemiddeling op maat over (verminderd) studiegeld, een studietoelage van de Vlaamse Gemeenschap of een voorschot daarop, kinderbijslag, studeren met een uitkering, een STUVO-toelage en veel meer.

Meer informatie over financiële ondersteuning kan je terugvinden op deze pagina. Daar vind je ook alle contactgegevens van de Sociale Dienst terug, en kan je online een afspraak maken.

Ik combineer mijn studies met werk. Zijn er hiervoor ondersteuningsmaatregelen?

Ben je in je professionele leven op het punt gekomen dat je nog een (extra) diploma wil behalen? Of moet je door je persoonlijke situatie werken en studeren combineren?

Meer informatie over trajecten op maat, verlofstelsels en financiering kan je terugvinden op de pagina 'Werken en studeren'.

Kan ik individuele aanpassingen of ondersteuning/begeleiding aanvragen?

We streven naar gelijke kansen voor iedere student. Topsporters, personen met een functiebeperking/leerstoornis, studenten met een ernstig medisch of psychisch probleem, studenten die studie met werk of gezin combineren, student-ondernemers, studenten die aan (semi-) professionele kunstbeoefening doen en andere studenten met specifieke noden kunnen individuele aanpassingen aanvragen.

Meer informatie hierover vind je op de pagina rond bijzondere statuten.
Heb je nood aan een meer specifieke begeleiding? Neem dan een kijkje op de pagina 'begeleiding op maat'.

Heb je nog vragen en persoonlijke hulp nodig?

Beantwoorden bovenstaande antwoorden jouw eigen vraag nog niet? Geen nood! Ons inschrijvingsteam staat paraat om je verder doorheen het inschrijvingsproces te gidsen. 

 • Heb je vragen rond de toelatingsvoorwaarden? Contacteer ons via toelating@ap.be
 • Heb je vragen of problemen bij je inschrijving?  Contacteer ons via inschrijven@ap.be of telefonisch via +32 (0)3 220 56 77 (tussen 9-12u - 13-16u). 
 • Heb je inhoudelijke vragen over je studieprogramma of vrijstellingsaanvraag? Neem contact op met je trajectbegeleider via het ‘Communicatie’-veld van je aanvraag (zie bovenstaande filmpjes)