Gert studeerde in 2000 af als Licentiaat pedagogische wetenschappen aan de KULeuven. Tot 2006 was Gert verbonden aan het ExpertiseCentrum Hoger Onderwijs. Daarna werkte hij als mandaatsassistent aan het Instituut voor Opleidings- en OnderwijsWetenschappen van de UAntwerpen. In 2011 verdedigde hij zijn proefschrift met als titel ‘Patterns in Student Learning, exploring a person-oriented and a longitudinal research-perspective’. Als onderzoeker was hij voor de UAntwerpen betrokken bij de projecten ‘Effecten van Leertrajectbegeleiding in de lerarenopleiding’ (i.s.m. KdG) en ‘Leren boven de Maat’ (IWT postdoc i.s.m. Domo de Refontiro). In 2012 startte hij als praktijkassistent aan de lerarenopleiding van de VUB, zij het met een beperkte aanstelling. Vanaf maart 2015 is Gert werkzaam als onderzoeker aan de AP-hogeschool.
Onderzoeksmatig is hij vooral geboeid door de complexiteit van het leerproces bij studenten en leerlingen. Hij is geïntrigeerd door de vraag hoe leren en motivatie veranderen doorheen de tijd en vooral door de vraag hoe docenten/lectoren en de leeromgeving daarop kunnen inspelen.
Tevens is Gert contactpersoon voor het expertisedomein 'Motivatie en leerprocessen' in het kader van het Blikopener-project.
De kwaliteit van het Lemo-instrument verhogen en onderzoeken hoe op basis van Lemo activiteiten voor leercoaching kunnen worden ontworpen.
Dit project onderzoekt de werking van Teacher Design Teams en de impact van de door deze teams ontwikkelde leeromgevingen op de percepties en het leerrendement van studenten
Onderzoek naar initiatieven rond werkplekleren en de meerwaarde ervan in de lerarenopleidingen basisonderwijs.
In dit ontwerpgericht onderzoek werden Teacher Design Teams geïmplementeerd in lagere scholen met als doel om leraren te professionaliseren in STEM en om STEM-integratie in het lager onderwijs te bevorderen.
De ontwikkeling van een schaal ‘Motivatie voor duaal leren’ en de integratie ervan in de leidraad volgens het ICE-model (Intake – Casussen – Exploratie) van het GO! onderwijs.
Dit project wil (jong)volwassenen stimuleren en ondersteunen om hun professionele ontwikkeling op het terrein van soft skills verder aan te pakken. Het project ontwikkelt een vragenlijst aan de hand waarvan ze hun soft skills kunnen evalueren, alsook een feedbacktool die hen zal begeleiden bij de verdere ontwikkeling van deze skills.
Designonderzoek naar innovaties die door Teacher Design Teams ontwikkeld werden en die als doel hebben om het zelfgestuurd leren van eerstejaarsstudenten te bevorderen.
LAP!: evidence-informed ontwikkeling van een Learning Analytics dashboard
Kansen voor duaal leren
Gert Vanthournout
leerpatronen
motivatie
eerstejaarsstudenten hoger onderwijs
kwantitatieve onderzoeksmethoden