Overslaan en naar de inhoud gaan

VCA examens

Het Veiligheidsinstituut is een erkend VCA examencentrum. Je kan bij ons terecht voor examens niveau Basisveiligheid, VOL en VIL, en dit in het Nederlands, Frans (alle examens), Engels en Duits (enkel Basisveiligheid en VOL).

Data en prijzen

Elke maand kan je in het Veiligheidsinstituut deelnemen aan een open VCA beeldschermexamen. Op het inschrijvingsformulier (zie verder op deze pagina) kan je zien welke momenten er beschikbaar zijn. Telkens is het mogelijk om een Basis, VOL of VIL examen af te leggen. Je keuze maak je kenbaar op het inschrijvingsformulier.

Je kunt tot een dag voor het examen inschrijven, op voorwaarde dat de examensessie nog niet volzet is.
Raadpleeg vooraf zeker onze prijzen.

Deelnemers brengen hun identiteitskaart mee naar het examen. Wie voor een voorleesexamen komt, brengt ook een eigen koptelefoon of oortjes mee (jack aansluiting 3.5 mm). Kandidaten melden zich bij het onthaal van het Veiligheidsinstituut, Campus AP Hogeschool Lange Nieuwstraat en wachten vervolgens in de inkomhal. De kandidaten worden hier in groep opgehaald bij de aanvang van het examen.

Inschrijving en betaling

Particulieren 
  1. Schrijf je via ons formulier (zie knop hieronder). Je krijgt van onze medewerkers een bevestiging van je inschrijving.
  2. Op de dag van het examen kom je via Bancontact betalen voor je aan het examen begint. Cash of via overschrijving betalen is niet mogelijk.
  3. Je krijgt een betalingsbewijs dat je meeneemt naar het examen.

Ben je student? Dan heb je recht op studentenkorting. Om hiervan te genieten, moet je het volgende doen:
1. Vermeld bij je inschrijving de naam van de school waar jij studeert. 
2. Voordat je betaalt aan het loket, toon je spontaan je studentenkaart of smartschoolaccount aan de loketbediende. 

Als je geen geldig studentenbewijs kan voorleggen, kunnen we geen korting toekennen en betaal je de standaardprijs voor jouw VCA-examen. 

Inschrijvingsformulier particulieren - VCA examen in het Veiligheidsinstituut
Bedrijven of scholen

Wil je een of meerdere medewerkers inschrijven voor het open examen op het Veiligheidsinstituut? Gebruik dan het inschrijvingsformulier hieronder. Je ontvangt achteraf onze factuur.  

We komen uiteraard ook met plezier in jouw bedrijf examens VCA afnemen. Gebruik het aanvraagformulier hieronder.

Je voorziet hiervoor een voldoende grote, verwarmde en goed verlichte ruimte met tafels en stoelen. Denk eraan dat we voor de beeldschermexamens ook een vlotte wifi-verbinding nodig hebben. Raadpleeg vooraf zeker onze prijzen.

Ook scholen kunnen examens op locatie aanvragen. Voor hen hebben we bijzonder voordelige voorwaarden, neem een kijkje op de pagina VCA voor scholen.

Inschrijvingsformulier bedrijven - VCA examen in het Veiligheidsinstituut
Aanvraagformulier bedrijven - VCA examen op locatie

Mondeling examen

Bij het Veiligheidsinstituut kan je ook terecht voor een mondeling examen Basisveiligheid-VCA. Bij dit examen wordt op een aangepaste manier gepeild naar de kennis van de kandidaat met een aantal vragen die representatief zijn voor het geheel van de eind- en toetstermen.

Let wel: hieraan zijn strikte voorwaarden verbonden, nl.

1. De kandidaat is 2x (of vaker) niet geslaagd voor een beeldschermexamen

OF

2. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat de kandidaat problemen zal hebben met een beeldschermexamen

Het mondeling examen Basisveiligheid-VCA kan georganiseerd worden vanaf 3 kandidaten. Heb je interesse? Contacteer: vca@ap.be. 

Voorbereiding op het examen

Zie hiervoor onze specifieke pagina 'Hoe voorbereiden'.

Naast een goede voorbereiding op het examen, is het even belangrijk dat de kandidaat een bepaalde taalkennis bezit van de taal waarin hij/zij het examen gaat afleggen. Immers: werken in een risicovolle omgeving vereist een minimale communicatie om o.a. misverstanden te voorkomen. De Stichting Samenwerken Voor Veiligheid, de Nederlandse “eigenaar” van het VCA systeem, stelt dat de het taalniveau op A2 (1F) ligt; echter door allerlei zaken (bv. vaktaal) is het taalniveau B1 (2F) meer wenselijk.

Reglement examen

Als examencentrum B-VCA en VOL/VIL-VCA zijn we erkend door de vzw BeSaCC-VCA. Dit impliceert dat elk examen strikt volgens de opgelegde regels moet georganiseerd worden. Vanuit de vzw BeSaCC-VCA kunnen onaangekondigde controles uitvoeren. Sowieso leidt het niet respecteren van de regels onherroepelijk tot het nietig verklaren van het examen. Hieronder kan je het reglement lezen: