Overslaan en naar de inhoud gaan
project

ToelatingsProef voor Graduaatsopleidingen (TPG)

Wat houdt het project in?
In het project wordt een Vlaanderen brede ToelatingsProef voor Graduaatsopleidingen (TPG) ontwikkelden geoperationaliseerd. De TPG is bedoeld voor studenten die niet beschikken over het vereiste getuigschrift of diploma om te starten in een graduaatsopleiding.

Een graduaatopleiding (of vroegere HBO5) geeft toegang naar het hoger onderwijs, naast de professionele en academische bachelors. Graduaatsopleidingen zijn erg praktijkgericht en kort, in twee jaar kan een student al een diploma hoger onderwijs behalen.

De TPG werd ontwikkeld door de associatie KU Leuven en AP Hogeschool Antwerpen (Magez, W., Depessemier, P. en Peeters, A.). Het project maakt deel uit van de afwijkende toelatingsprocedure tot de graduaatsopleidingen in Vlaanderen.

Wat houdt de toelatingsproef in?
Het doel van de TPG is testen of studenten voldoende basiskennis en -vaardigheden hebben om een graduaatsopleiding te starten. De toelatingsproef bestaat uit 4 verschillende, talige en niet-talige testen:

  • Woordenschat
  • Begrijpend lezen
  • Rekenen
  • Numeriek redeneren

De toelatingsproef test geen schoolse kennis en er is geen extra taalkennis nodig voor rekenen en numeriek redeneren. Wil je meer weten over de voorwaarden van dit toelatingsonderzoek? Je vindt hier meer informatie terug.

Wanneer is de toelatingsproef in Vlaanderen beschikbaar?
Vanaf mei 2020 is de testoperationalisering afgerond en zal de TPG kunnen worden afgenomen in alle hogescholen in Vlaanderen. Het TPG-project ontwikkelde een online inschrijvingstool voor alle hoger onderwijsinstellingen in Vlaanderen. Meer informatie en inschrijven kan via http://www.toelatingsonderzoek.be

Meer weten over het TPG-project? 
Neem contact op met An Peeters(an.peeters@associatie.kuleuven.be), algemene coördinator TPG.
Of contacteer de projectcoördinatoren binnen de AP Hogeschool Antwerpen: Pieter Depessemier (pieter.depessemier@ap.be) of Ellen De Bruyne (ellen.debruyne@ap.be)

Heb je als student nog een vraag over het toelatingsonderzoek? Neem dan contact op met toelating@ap.be

Op 18 maart 2020 wordt de TPG gelanceerd (Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming ).

Wil je meer weten over graduaatsopleidingen aan AP Hogeschool Antwerpen?
Op deze pagina vind je meer info terug.