Overslaan en naar de inhoud gaan

Op kot? What to do and what not

op kot antwerpen
© Unsplash

Het is beslist: jij wil op kot in Antwerpen. Maar hoe vind je nu het kot van je dromen? En waar moet je zoal op letten tijdens je zoektocht? 

Mi kot es su kot? 

Helemaal klaar om Hotel Mama in te ruilen voor je eigen plekje? Idealiter voelt je kot als een tweede thuis. Stel jezelf dus de vraag: in welke omstandigheden voel ik mij het meest op mijn gemak? 

 • Settel jij je graag dicht bij de campus, bij het station of bij je favoriete hang-out? 
 • Wil jij graag solo op kot of toch liever samen met je lief of je vriend(inn)en? 
 • Ben je op je privacy gesteld of vind je het niet erg om gemeenschappelijke ruimtes te delen? 
 • Ga je voor een studentenkamer, een studio of een heus appartement(je)?

Alles kan, alles mag. Zolang jij je er maar goed bij voelt. 

Wanneer zoek je een kot

De verhuurperiode komt na de paasvakantie stilaan op gang, maar het echte hoogseizoen om een kot te vinden start eind juni. Als de examens erop zitten, krijgen verhuurders meestal pas echt zicht op welke studenten het volgende academiejaar zullen blijven en welke koten dus vrij komen.

Het aanbod van studentenkamers in Antwerpen is echter groter dan de vraag. Zelfs als je dus pas eind september op zoek gaat, zal je zeker nog iets vinden.

Quanta kosta kot?

De prijzen voor studentenhuisvesting zijn net zo gevarieerd als het aanbod. De huurprijs moet natuurlijk wel in verhouding staan tot wat je krijgt - duh! - en hangt dus sterk af van factoren zoals ligging, grootte en comfort van het pand.

Reken in Antwerpen op een gemiddelde maandelijkse huurprijs (exclusief kosten) van

 • 390 euro voor een studentenkamer
 • 450 euro voor een studio
 • 545 euro voor een appartementje

De huurprijzen zijn echter zeer uiteenlopend. Zo zal je nog een eenvoudige kamer met gemeenschappelijke faciliteiten kunnen vinden voor 300 euro, maar zal je net zo goed studio’s te vinden voor 600 euro en meer. Check zeker ook wat er allemaal in de huurprijs is inbegrepen en hou rekening met bijkomende kosten.

 • Is de huurprijs all-in of moet je voorschotten betalen op je nutsverbruik (water, gas, elektriciteit, wifi)?
 • Heb je je huurwaarborg en wekelijkse uitgaven wel ingecalculeerd? 

Zo vermijd je dat je straks alleen nog maar boterhammen met choco kan eten ...

Wie klikt, die vindt

Kotweb is the place to be om een kot in Antwerpen te scoren. Deze overkoepelende databank werd opgericht in samenwerking met de stad Antwerpen, de instellingen voor hoger onderwijs en studentencommunity STAN. Op Kotweb vind je:

 • het grootste aanbod aan studentenhuisvesting in Antwerpen
 • een kwaliteitslabel voor woonkwaliteit en brandveiligheid
 • een modelcontract 
 • een uitgebreide adviesrubriek met bijvoorbeeld een checklist om een goed kot te herkennen

Wist je dat: Je bij de Stad Antwerpen kan informeren welk label de studentenhuisvesting heeft? Hiervoor kan je een mailtje sturen naar studentenhuisvesting@stad.antwerpen.be.

Opgepast voor oplichters 

Het internet is een handige tool om je droomkot te zoeken, maar wees alert. Een luxepaleisje gevonden voor een prikje? Sorry, sommige zaken zijn écht te mooi om waar te zijn. 

Jammer maar helaas zijn fraude en bedrog met zoekertjes nog steeds schering en inslag. Teken nooit zomaar een contract en stort nooit zomaar geld vooraleer je het kot in kwestie hebt bezichtigd en/of de eigenaar hebt gesproken!

Safety first

Je ogen openhouden is dus de boodschap: online én ter plaatse. Voor je eigen gemoedsrust - en die van je ouders - is het immers belangrijk dat je toekomstig kot ook netjes aan de veiligheidsvoorschriften voor woonkwaliteit en brandveiligheid voldoet. 

Controleer dus of er een rookmelder, brandblusapparaat en vluchtroute aanwezig zijn. Is de boiler up-to-date? Lekt het bad? Zijn de toestellen nagekeken? Liggen er kabels los? Je wil straks niet wekenlang zonder water, elektriciteit of internet zitten ...

Wist je trouwens dat je je bij de stad Antwerpen vrijwillig kan laten registreren als kotstudent? Het kost niets en de hulpdiensten zijn er erg mee gebaat bij eventuele noodgevallen. 

Lees de kleine lettertjes

Droomkot gevonden? Proficiat! Voor je Ikea gaat leegshoppen en je housewarming begint te plannen, moet je eerst nog je huurcontract ondertekenen. 

We kunnen het niet genoeg herhalen, dus bij deze: léés je huurovereenkomst grondig door voor je je contract ondertekent! Zo vermijd je dat je later voor onaangename verrassingen komt te staan. 

Heb je mondelinge afspraken gemaakt? Zorg er dan voor dat deze mee op papier gezet worden. Oh ja, en vraag ook even na of er een huisreglement is. Hierin durven verhuurders soms nog extra beperkingen op te leggen, zoals maximale douchetijd, maximum aantal gasten dat je mag uitnodigen ...

Snap je geen sikkepit van je contract? Twijfel je aan de intenties van je huurbaas of raken jullie het maar niet eens over een conflict? Kortom, heb je nood aan extra bemiddeling? Onze STUVO-collega's of bij studentencommunity STAN helpen ze je graag verder. 

Gerelateerde artikels