Overslaan en naar de inhoud gaan

AP's survivalgids voor kotstudenten

Kotfeestjes

Vaarwel Hotel Mama. Kotleven, here I come! Je hebt besloten op kot te gaan en neemt zondag afscheid om aan je eerste week te beginnen. Het is iets waar je misschien al maanden naar uitkijkt, maar opeens sta je er alleen voor en dat is niet gemakkelijk. Hieronder sommen we enkele handige tips & tricks op om jouw eerste week op kot tot een goed eind te brengen.

Hallo nieuwe familie

Je denkt misschien weg te vluchten van die vervelende broer/zus thuis, maar hier ben je dan helemaal alleen op kot en stiekem begin je hem/haar al te missen. Geen nood! Je nieuwe familie staat voor je klaar. Sluit jezelf niet op in je kamer, maar trek naar buiten en leer je kotgenoten kennen. Zeg eens dag als je iemand tegenkomt in de gang of klop eens aan bij je buren en stel jezelf voor. Je medebewoners zullen de komende jaren je nieuwe familie vormen en ze zullen voor je klaarstaan wanneer je het nodig hebt (soms ook wanneer je het niet nodig hebt … oeps, kloppen voor je binnenkomt!). Het zijn ten slotte niet enkel je kotgenoten, maar ook je lotgenoten, zij gaan ook door al die moeilijke periodes (groepswerken, blok, liefdesverdriet … katers) en weten dus best hoe jij je voelt.

Survivalgids-Kotgenoten-verkleind.jpg

Jouw eten is nooit helemaal jouw eten

Hoe groot je jouw naam ook op het eten in de gemeenschappelijke koelkast zet, om een of andere reden zal het steeds verdwijnen. Bewaar dus steeds kostbare dingen (lees: Tupperware®-potjes met eten van de mama) op een veilige plaats voordat iemand ermee gaat lopen. Het probleem kan helemaal vermeden worden wanneer je samen met je kotgenoten kookt. Het is leuk, het schept een band én het is kostenbesparend. Eindelijk kan je die voordeelverpakking kopen en moet je niet de helft weggooien omdat je het toch niet op kreeg. Minder geld uitgeven aan eten betekent dus ook dat er meer geld overblijft voor kotfeestjes!

“Daar had ik niet aan gedacht”

Het gaat je nog vaak overkomen zo’n “Daar had ik niet aan gedacht”-momentje. Of het nu gaat om een vergiet om je pasta af te gieten of om dat ene leuke T-shirt dat je graag naar dat ene feestje wou dragen maar nog thuis ligt. Sommige dingen zullen al wat noodzakelijker zijn dan anderen, maar vergeet niet dat je ook daarvoor kotgenoten of buren of buren van buren voor hebt. Ga eens aankloppen om te vragen of zij niet toevallig een perforator hebben.

Knock knock

Zoals we hierboven al zeiden: je kotgenoten staan altijd voor je klaar. Zorg er dus ook voor dat wanneer je niet gestoord wil worden je duidelijk maakt dat je niet gestoord wil worden. Sluit bijvoorbeeld je deur, niet iedereen heeft nu eenmaal de gewoonte om te kloppen voor ze binnenkomen en je moest maar eens net kei hard aan het blokken zijn.

Je eigen (t)huis

Je hebt nu je eigen stek, maar in het begin kan het misschien nog wat vreemd aanvoelen, het is tenslotte een totaal nieuwe omgeving. Gelukkig kan je daar wat aan doen. Maak van je eigen stek ook helemaal je eigen plek. Zorg voor wat leuke decoratie-items die van die doodnormale studentenkamer iets speciaal voor jou maken. Voeg wat extra sfeerlichtjes toe, hang wat foto’s op van vrienden of een poster van je favoriete band. Vergeet ook zeker niet te denken aan planten, ze zien er niet enkel leuk uit, ze zorgen ook nog eens voor een extra zuurstoftoevoer naar die hardwerkende hersenen.

Survivalgids-Slaapkamer-verkleind.jpg

Avontuur ligt op de loer

Allemaal goed en wel zo je eigen kot en leuke kotgenoten, maar sluit jezelf niet op en trek er ook op uit. Gebruik deze eerste (minder drukke) week om ook de stad te ontdekken en nieuwe vrienden te maken. Wandel, alleen of met kot/studiegenoten, eens door Antwerpen en ontdek zo wat je nieuwe woonplaats allemaal te bieden heeft. Vergeet ook zeker geen stapje in de wereld te zetten, want met de verschillende openingsfuiven in de eerste weken van het academiejaar zal je niet snel goedkoper kunnen feesten.

Hopelijk overleef je met deze handige tips & tricks je eerste week op kot en keer je er met plezier terug na een weekendje verwend worden door thuis.

Extra Tip

Vergeet ook af en toe niet te poetsen, in de eerste week zal dit nog geen problemen geven, maar probeer je kot netjes te houden. Niemand wil na een weekend terugkomen met wat extra bewoners en aan geknaagde meubelen.

Gerelateerde artikels