Overslaan en naar de inhoud gaan

Projecten in het buitenland

Internationalisering is in de huidige maatschappelijke context niet weg te denken. Voor AP is het dan ook ondenkbaar om geen internationale projecten integraal deel te laten uitmaken van de verschillende programma's. Alle opleidingen organiseren dan ook internationale projecten, internationale weken, studiereizen, ... Zo komen dus alle studenten in contact met het buitenland, zelfs indien je dus niet voor een semester in het buitenland gaat studeren of een stage in het buitenland gaat uitvoeren.

Een greep uit het uitgebreide aanbod

 • Voor hun eindproject kunnen Vastgoed-studenten zich laten onderdompelen in een smeltkroes van internationale vastgoedvisies. Samen met collega-studenten van de Hogeschool Rotterdam, de Duitse Hochschule Aschaffenburg en de Engelse University of Bristol ontwikkelen ze een vastgoedproject.
 • Studenten van de Lerarenopleiding (zowel Kleuter-, Lager als Secundair Onderwijs) gaan op onderzoek in het buitenland tijdens een Internationaal inleefproject. In kleine teams bereiden ze een onderzoeksvraag voor en voeren ze onderzoek uit in scholen en lerarenopleidingen in landen als Spanje, Frankrijk, Nederland, Estland, Kroatië of de Verenigde Staten.
 • Voor de opleiding Communicatiemanagement bezoeken studenten voor de opdrachten van ‘Exploreer de media’ een buitenlandse stad en gaan aan de slag met het beeldmateriaal dat die de reis heeft opgeleverd. In het tweede jaar gaan ze naar Parijs of Londen voor een driedaagse ontdekkingsreis door de wereld van communicatie: een pr-bureau, het parlement, een rondleiding door de stad, … In het derde jaar gaan studenten zelf op zoek naar internationale ervaringen en delen ze in een portfolio. Dat kan gaan van een zomercursus in Rome, over een congres in Athene tot een workshop in Barcelona
 • Vanaf het tweede jaar krijgt de opleiding Elektronica-ICT een internationaal kantje. Studenten krijgen de kans om aan internationale projecten mee te werken, gaan op internationale studie-uitstap of kunnen een semester lang in het buitenland een project gaan uitvoeren.
 • Studenten Ergotherapie kunnen een interdisciplinaire opleidingsmodule volgen in samenwerking met Deens studenten Sociaal Werk
 • Voor de opleiding Accountancy-Fiscaliteit trekken studenten er in het eerste jaar op eigen initiatief op uit, in het tweede jaar in groep of soms individueel voor meerdere opdrachten naar een Franstalig land. Het hoogtepunt is ongetwijfeld de gezamenlijke studiereis naar een buitenlandse universiteit of hogeschool in het laatste jaar – die wil niemand missen!
 • Studenten Orthopedagogie kunnen in het eerste jaar al een week naar Nederland voor het opleidingsonderdeel (Ortho)(ped)agogische praktijk en Leerprocesbegeleiding
 • De opleiding Marketing richt de blik vanaf het eerste jaar op het binnen- en buitenland. Elke student maakt dan ook kennis met internationale projecten en opdrachten. Zo moeten ze in het derde jaar een evenement in Parijs organiseren.
 • Studenten Hotelmanagement organiseren in het tweede jaar zelf een projectweek in het buitenland: hotels bezoeken, managers interviewen en een stukje buitenlandse cultuur opsnuiven.
 • Alle studenten Sociaal Werk volgen voor minstens 10 studiepunten vakken met internationale competenties. Studiereizen over de grenzen heen en internationale werkplekbezoeken behoren tot de mogelijkheden. 
 • Voor studenten Rechtspraktijk is er in het tweede jaar met de hele groep een meerdaagse reis naar Parijs. Het hoogtepunt is ongetwijfeld de gezamenlijke studiereis naar Granada in het laatste jaar.
 • Studenten Chemie kunnen in het tweede jaar een internationaal project uitvoeren. Ze kiezen of ze zelf naar het buitenland gaan of in Antwerpen blijven en met buitenlandse medestudenten samenwerken. Zo proeven ze eens van andere culturen en verruimen ze hun blik op de wereld (van de chemie). 
 • Studenten uit verschillende opleidingen kunnen deelnemen aan het Ggulivrr-project in het Poolse Lodz, waar in internationale teams samengewerkt moet worden. Zo moesten ze vorig jaar bijvoorbeeld apps ontwerpen en ontwikkelen.
 • Studenten Orthopedagogie kunnen in tweede jaar een week naar de AVANS Hogeschool in Breda te trekken, samen met studenten uit verschillende Europese landen.
 • Studenten Integrale Veiligheid nemen deel aan een internationale projectweek
 • Studenten Grafische en Digitale Media kunnen op regelmatige basis deelnemen aan internationale projecten