Overslaan en naar de inhoud gaan

Verzekeringen

De praktijkgerichte graduaatsopleiding Verzekeringen opent de deuren naar de boeiende verzekeringswereld. Met deze opleiding ben je in anderhalf jaar helemaal klaar om aan de slag te gaan bij een verzekeringsmakelaar of verzekeringsagent. Of werk jij liever in de back-office bij een verzekeraar? Kies de weg die jij wil inslaan! 

verzekeringen.jpgIets voor jou?

Ben je geïnteresseerd in de wereld van verzekeringen? Krijg jij energie van klantencontact? Ben je gebeten door administratieve uitdagingen en digitale tools? Dan is deze praktijkgerichte graduaatsopleiding iets voor jou!  

Wat leer je?

In deze opleiding zal je werken rond vier thema's: 

  • Je wordt ondergedompeld in de verzekeringswereld en maakt kennis met de meest voorkomende verzekeringsproducten.
  • Je leert werken met de gebruikelijke kantoorsoftware binnen de verzekeringswereld.
  • Professionele skills: je leert commercieel handelen en je krijgt de voornaamste office skills onder de knie.
  • Je scherpt je communicatieve skills aan zodat je klanten goed kan onthalen en verder op weg helpen.

Wie word je?

Met je diploma op zak kan je meteen aan de slag. Als verzekeringsmedewerker heb je niet alleen je administratie op orde, maar sta je ook tussen de mensen. Je beheert verzekeringspolissen en helpt de verzekeringsmakelaar bij bemiddeling, schade, productie, beheer van overeenkomsten … Je staat dus altijd in contact met je klanten en je collega’s. Een sociaal beroep! 

Doen, doen, doen!

Doen staat centraal in deze opleiding. Maar liefst een derde van het programma bestaat uit praktijkopdrachten. Zo doe je onder andere observaties, werk je aan een groepsopdracht en realistische casussen uit het werkveld. Op die manier ben je helemaal klaar om daarna ook effectief op de werkvloer mee te draaien tijdens het werkplekleren

 

Je bent door je brede opleiding en praktijkervaring direct inzetbaar op de verzekeringsjob van je dromen. Bovendien moet je niet vrezen voor werk, werkgevers staan te springen voor een kandidaat als jij, want we hebben te maken met een knelpuntberoep.

Bovendien heb je omwille van dit statuut de mogelijkheid om gratis te studeren als werkzoekende. De opleiding kan je volgen binnen het onderwijs kwalificerend traject met een VDAB-opleidingscontract (OKOT). Kijk op de website van de VDAB of jij hiervoor in aanmerking komt.  

In een mum van tijd word je opgeleid tot een verzekeringsmedewerker. In een studietraject van anderhalf jaar (ofwel drie semesters) word je begeleid in je groeiproces tot professional in de verzekeringssector.

We houden de opleiding continu up-to-date door de nieuwste ontwikkelingen in het werkveld op te volgen en integreren. Zo leggen we de nadruk op de digitalisering en laatste trends van het beroep.

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

  • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
  • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

Deze graduaatsopleiding is nieuw binnen onze hogeschool. Het rapport en positieve besluit van de Toets Nieuwe Opleiding kan je hier bekijken.

 

Programma

Het programma telt 90 studiepunten. Als je het modeltraject volgt, kan je het graduaatsdiploma dus behalen op anderhalf jaar. 

Wil je meer informatie over de vakken in jouw studieprogramma? Klik dan op de grijze balken en ontdek alle bijbehorende details. Of download de printbare pdf-versie en ontvang het volledige programma per mail. 

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.
  • Je volgt de opleiding overdag.
  • Het eerste academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. 
  • Het tweede academiejaar bestaat uit één semester. Je start opnieuw midden september en als alles goed gaat, eindigt je traject in januari. 
Meteen aan de slag

Na je graduaatsopleiding ligt de verzekeringswereld aan je voeten. Als verzekeringsadviseur kan je meteen administratieve en commerciële ondersteuning bieden bij een verzekeringsmakelaar, -maatschappij of -agent.

Wil je liever nog verder studeren? Dan kan je via een verkort vervolgtraject vlot doorstromen naar de bachelor Bedrijfsmanagement -Financiën & Verzekeringen. Het vervolgtraject sluit perfect aan op deze graduaatsopleiding en telt 120 studiepunten.

Aangepast traject op maat

Is voltijds studeren niet evident voor jou? Dan zoeken we graag samen uit wat wel werkt. Voor elke opleiding staat er een trajectbegeleider klaar om de verschillende opties te bekijken. Er is bovendien altijd een mogelijkheid tot aangepaste trajecten op jouw maat, maar dat bekijken we telkens individueel.

Werk je al in een bedrijf uit de verzekeringssector? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden het werkplekleren gedeeltelijk uitvoeren bij je huidige werkgever. Bespreek dit best vooraf met je trajectbegeleider zodat je weet wat er mogelijk is.

Tijdens je graduaatsopleiding Verzekeren heb je massaal veel praktijk. Zo kan je na je diploma meteen beginnen werken. Vanaf het eerste semester al kom je in contact met het werkveld tijdens het opleidingsonderdeel werkplekleren, dat in elk semester terugkomt. Deze opleidingsonderdelen maken een derde deel uit van het totale aantal studiepunten.