Skip to main content
Elektronica-ICT

IT & Cyber Security and Cloud

In de specialisatie IT & Cyber Security and Cloud dompel je jezelf onder in systeem- en netwerkinfrastructuur, en de beveiligingsmaatregelen die daarbij komen kijken. Met jou als medewerker zullen bedrijven weer wat beter beschermd zijn tegen datalekken, want je zal de privacy van de gebruikers weten te beschermen.

Iets voor jou?

Je kan je vastbijten in een probleem en laat pas los als het opgelost is. Je hebt interesse in cybersecurity, cloud-oplossingen en systeembeheer, en wil weten hoe je hardware en software kan laten samenwerken in een wereldwijd netwerk. 

Je bent nauwkeurig, gestructureerd, leergierig en je vindt het leuk als zaken efficiënt verlopen. Bovendien ben je altijd te vinden voor een uitdaging: je bent stressbestendig genoeg om alles achter de schermen vlot te doen verlopen. Binnen tien jaar zie je jezelf als een expert die zorg draagt voor de veiligheid, orde en bescherming van privacy in een wereld waar IT-technologie steeds belangrijker wordt.

it-cloud.pngWat leer je?

Je start de opleiding met een gemeenschappelijk semester voor alle IT-studenten. Je krijgt hier een sterke basis en laten je van alle aspecten proeven. Vervolgens verdiep je je in:

 • cloud systeem- en netwerkinfrastructuur;
 • automatisering en monitoring;
 • systeem- en netwerkmanagement;
 • DevOps;
 • infrastructure-as-code (IaC);
 • network security;
 • blue team security;
 • ethical hacking;
 • wireless technologies;
 • system security.

In het tweede jaar kies je ook een minor uit: Mixed Reality, Maker, Robotics of Start-up. Zo verruim je je kennis en skills, en word je multi-inzetbaar als IT'er. In het derde jaar rond je de minor af met een project en kan je specialiseren binnen de stage.

Wie word je?

Na de specialisatie IT & Cyber Security studeer je af met een diploma Elektronica-ICT. Je wordt security consultant, cyber security specialist, ethical hacker, cloud engineer, infrastructure specialist, netwerkspecialist, cloud consultant, cloud developer, DevOps network engineer ...

In een zeer competitieve omgeving maak je het verschil door analytische vaardigheden te combineren met technische skills, zodat je bedrijven gericht advies kan geven over security en cloudoplossingen. Daarnaast kan je ook nog de gespecialiseerde configuratie uitvoeren van bedrijfsnetwerken en bijhorende security oplossingen.

IT & Cyber Security and Cloud 

Met een specialisatie IT & Cyber Security and Cloud leer je bedrijven te beschermen tegen cyberaanvallen, ransomware en gevoelige datalekken. De snel veranderende IT-wereld (met technologieën zoals Internet of Things, machine learning of robotisering) vraagt om specialisten die zorgen voor een veilige IT-omgeving. Je ontdekt hoe je bedrijven kan ondersteunen in de transitie naar de cloud en de complexe combinaties van servers en netwerken te automatiseren en beheren.

Persoonlijke leerroute

Je hebt de vrijheid om eigen accenten te leggen in de opleiding dankzij twee keuzemomenten. We luisteren naar jouw ideeën en je krijgt ruimte om je interesses uit te bouwen. Een team van ervaren en enthousiaste lesgevers staat klaar om je hierin persoonlijk te begeleiden.

In het eerste jaar kan je na het eerste semester kiezen uit vijf specialisaties.

Elektronica-ICT

Wil je liever een specialisatie uit de opleiding Toegepaste Informatica volgen? Geen probleem, je kan nog switchen na het eerste gemeenschappelijke semester

Toegepaste Informatica

Vervolgens maak je bij de start van het tweede jaar de keuze uit de vier minors: Mixed Reality, Maker, Robotics of Start-up. Je kiest je favoriet, waarin je je de volgende tweede academiejaren gaat verdiepen.

Je werkt aan verschillende type projecten in de opleiding. Dé ideale voorbereiding op je toekomstige rol in het bedrijfsleven. Verwacht je aan maatschappelijke projecten en creatieve opdrachten waarin je de grenzen van technologie opzoekt. Maar ook echte opdrachten uit diverse sectoren (logistiek, diamant, verpleegkunde en mode) zodat je multidisciplinair inzetbaar en je naast technische knowhow ook soft skills ontwikkelt. 

Na je studie ben je niet enkel een IT-specialist op papier, maar heb je ook al heel wat ervaring opgebouwd. 

 • Je krijgt een stevige en stabiele IT-basis waarmee je later flexibel kan overschakelen op nieuwe technologieën en methodieken. De IT-wereld staat tenslotte nooit stil, maar dankzij de opgebouwde kennis en motivatie om levenslang te leren, blijf je helemaal mee. 
 • Door de vele projecten en stages doe je massa's praktijkervaring op. Een grote troef op je cv! Vanaf het tweede jaar werk je zelfs aan één groot project per semester van echte opdrachtgevers. Geen schoolse taken dus, maar realistische opdrachten waar er integratie is met andere vakken. Kijk maar eens op het tabblad projecten voor inspirerende voorbeelden. 
 • Verwacht je in het laatste jaar aan een intensieve stage waarbij je leert hoe je een IT-project succesvol afwerkt. Je krijgt er voldoende tijd om alle aspecten van een project op te nemen en wordt begeleid door een deskundig team van IT’ers. Naast het ontwikkelen van de software, besteed je tijdens de stage ook aandacht aan analyse, testing en documentatie.
 • Je werkt ook een aantal kleine onderzoeksopdrachten af. Op deze manier doe je een maximum aan relevante ervaring op.
 • Er worden ook regelmatig hackathons georganiseerd door IT-bedrijven waar je op korte tijd heel wat nieuwe dingen bijleert en leuke ervaringen opdoet. 

Als IT-specialist van AP ben je erg gewild op de arbeidsmarkt. Zo gewild dat veel studenten tijdens hun studies al worden opgepikt door een werkgever. AP Hogeschool heeft partnerschappen met verschillende vooraanstaande bedrijven. Zo heb je een ruime keuze aan boeiende stageplaatsen die je met open armen ontvangen (en misschien zelfs nooit meer willen laten gaan).

Bovendien heb je omwille van het statuut van knelpuntberoep de mogelijkheid om gratis te studeren als werkzoekende. De opleiding kan je volgen binnen het onderwijs kwalificerend traject met een VDAB-opleidingscontract (OKOT). Kijk op de website van de VDAB of jij hiervoor in aanmerking komt.  

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

 • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
 • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de bacheloropleiding Elektronica-ICT is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.

Programma

Het programma telt 180 studiepunten. Als je het modeltraject volgt, rond je de opleiding af in drie jaar tijd. Tijdens je studie heb je de vrijheid om eigen accenten te leggen via twee keuzemomenten.

 • In het eerste jaar kan je na het eerste semester kiezen uit vijf specialisaties.
 • Vervolgens maak je bij de start van het tweede jaar de keuze uit de minors. Je kiest je favoriet, waarin je je de volgende tweede academiejaren gaat verdiepen.

Wil je meer informatie over de vakken in jouw studieprogramma? Klik dan op de oranje balken en ontdek alle bijbehorende details. Of download de printbare pdf-versie en ontvang het volledige programma per mail.

Courses Exchange Students 2024-25

 • 1. Elektronica-ICT: 60 SP
  Courses ECTS
  Programming principles 6
  Databases 3
  Web technology 3
  Data networks 3
  Linux 3
  Digital fundamentals 3
  Business processes 3
  IoT experiments 3
  Discover IT 3
  Analysis 3
  Communication 3
  Web programming 6
  • IT & Cyber Security and Cloud
   Note: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
   Courses ECTS
   Cyber security 3
   Linux services 3
   Python OOP 6
   Routing & switching 3
   System administration 3
  • IT & Internet of Things
   Note: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
   Courses ECTS
   Arduino interfacing 3
   C/C++ programming 3
   Electronics 6
   Python OOP 6
 • 2. Elektronica-ICT: 60 SP
  Courses ECTS
  Project analysis 3
  Project methodology 3
  Web frameworks 3
  • IT & Cyber Security and Cloud
   Note: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
   Courses ECTS
   Cloud computing 3
   DevOps 3
   Enterprise networking 3
   Network security 3
   Python advanced 6
   Blue team security 3
   ICT architecture 3
   Infrastructure as code 3
   Software defined data center 3
   Software security 3
   Security project 9
  • IT & Internet of Things
   Note: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
   Courses ECTS
   Electronic systems 4
   Microcontrollers 5
   PCB design 3
   Python advanced 6
   Embedded systems design 3
   FPGA for DSP 6
   Linux services 3
   Single board computers 3
   IoT project 9
  • Maker
   Note: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
   Courses ECTS
   Ideation for maker 3
   Innovation 6
  • Mixed reality
   Note: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
   Courses ECTS
   3D game programming 3
   VR experience 6
  • Robotics
   Note: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
   Courses ECTS
   Robot dynamics 3
   Robot design 6
  • Startup
   Note: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
   Courses ECTS
   Ideation 3
   Business development 6
 • 3. Elektronica-ICT: 60 SP
  Courses ECTS
  IT professional 3
  Sustainable IT 3
  Bachelorproef en stage 27
  • IT & Cyber Security and Cloud
   Note: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
   Courses ECTS
   Cloud technologies 3
   Cyber security advanced 3
   Ethical hacking 3
   Wireless technologies 3
   Applied cyber security and cloud project 9
  • IT & Internet of Things
   Note: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
   Courses ECTS
   Edge AI 3
   Digital systems development 3
   IoT security 3
   SDR 3
   Applied IoT project 9
  • Maker
   Note: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
   Courses ECTS
   Project Maker 6
  • Mixed reality
   Note: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
   Courses ECTS
   Project Mixed Reality 6
  • Startup
   Note: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
   Courses ECTS
   Project Start up 6

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Je eerste jaar start je gemeenschappelijk met alle andere IT-studenten. Tijdens het eerste semester loopt het opleidingsonderdeel discover IT, dat bestaat uit workshops, seminaries en bedrijfscases die kenmerkend zijn voor elk van de vijf aangeboden specialisaties. Tijdens dit vak maak je kennis met en krijg je inzicht in de specifieke vaardigheden en jobprofielen per specialisatie. Na afloop van het semester kan je zo een doordachte keuze maken uit de vijf specialisaties.

Vanaf het tweede semester volg je dan de lessen van jouw specialisatie: IT & Cyber Security and Cloud (Elektronica-ICT)

Bij de start van het tweede jaar volgt het tweede keuzemoment: een minor waarin je je de rest van de volgende twee academiejaren verdiept. Dankzij deze minor verbreed je je skills en ga je volop voor je eigen interesses en talenten. De minors Mixed Reality, Maker en Robotics zijn technische minoren waarin je je technische kennis zal verbreden. De minor Start-up daarentegen ondersteunt en maakt je wegwijs in het opstarten van een eigen IT-onderneming. 

In het tweede semester werk je een project uit voor echte klanten. Je werkt aan oplossingen voor security of cloudprojecten. Hier is steeds een internationaal facet aan verbonden. Ofwel kies je voor een internationaal project, ofwel combineer je een lokaal project met een internationale week.

In de laatste fase van je modeltraject volg je verder vakken uit jouw specialisatie. Je verdiept je nog meer in de materie zodat je complexe en gespecialiseerde oplossingen kan uitwerken. 

In het laatste semester van de opleiding loop je stage binnen jouw gekozen specialisatie en idealiter binnen je minor. De stage loopt gedurende het volledige tweede semester en telt 60 stagedagen. Dankzij de intensieve stage, word je een IT-professional die zich kan ontplooien in de complexe en ruime IT-wereld van vandaag en morgen.

Nadat je in het eerste jaar al een specialisatie koos, is in het tweede jaar een minor aan de beurt. Hierdoor verruim je je kennis en vaardigheden, en word je multi-inzetbaar als IT-er. In het derde jaar rond je de minor af met een project. Je hebt de keuze uit de volgende minors:

Vier minors
 • Mixed Reality
  In de minor Mixed Reality leer je toepassingen te ontwikkelen voor virtual en augmented reality. Je verhoogt je creativiteit in een virtuele wereld en verkent de mogelijkheden en de inzetbaarheid van deze technologieën.
  #VR #AR #Creativiteit

 • Maker
  In de minor Maker duik je het makerslab in en creëer je prototypes en proof-of-concepts die je zelf ontworpen hebt. Je verhoogt je creativiteit, leert out-of-the-box te denken en ziet elk probleem als een uitdaging.
  #Prototyping #Creatie #Ontwerp

 • Robotics
  In de minor Robotics duik je in de wereld van de robots en leer je hoe ze bewegen. Je ontdekt hoe ze de wereld om zich heen ervaren en hoe je ze kan voorzien van intelligentie. Met een mix van theoretische en technische skills stoom je robots klaar volgens de eisen van de eindgebruiker. Klaar om de uitdagingen van vandaag aan te gaan. 
  #Robotics#Creativiteit

 • Start-up
  In de minor Start-up start je je eigen IT-onderneming op en leer je alles wat nodig is om deze succesvol te maken. Je verhoogt je ondernemerszin en ontdekt je eigen talenten.
  #Ondernemen #TalentOntwikkeling

Meteen aan de slag

Na de specialisatie IT & Cyber Security and Cloud studeer je af met het diploma Elektronica-ICT. Je wordt security consultant, cyber security specialist, ethical hacker, cloud engineer, infrastructure specialist, netwerkspecialist, cloud consultant, cloud developer, DevOps engineer ...

Als je toch wil verder studeren, zijn er heel wat mogelijkheden.

 • Tweede bachelor: je kan binnen AP via een verkort traject een van de andere IT-specialisaties behalen: IT & Software, IT & Internet of Things of IT & Business. Op die manier kan je ook nog bachelordiploma Elektronica-ICT of Toegepaste Informatica behalen.
 • Master aan de universiteit: via een schakelprogramma’s met vrijstellingen of via verkorte academische bacheloropleidingen kan je probleemloos instromen in masteropleidingen als Industriële Wetenschappen Elektronica-ICT, Computer Science of Informatica.
 • Certificaten: de opleiding vormt ook een uitstekende basis voor het behalen van allerlei certificaten op het vlak van infrastructuur, cloud en security die door de industrie naar voor geschreven zijn zoals:
  • security Certified Ethical Hacker (CEH);
  • certified Information Systems Security Professional (CISSP);
  • certified Information Security Manager (CISM);
  • certified Cloud Security Professional (CCSP);
  • amazon Web Services (AWS) - Solutions Architect;
  • microsoft Certified: Azure Fundamentals;
  • google Associate Cloud Engineer;
  • IBM Certified Technical Advocate - Cloud v3;
  • certificate of Cloud Security Knowledge (CCSK).
IT = internationaal

 De internationale context is in de IT-wereld nooit ver weg. Elke student zet onvermijdelijk een of meerdere stapjes in de wereld. Want als IT'er moet je van alle markten thuis zijn, aangezien IT-projecten met een internationaal aspect niet weg te denken zijn. Daarom doe je doorheen je opleiding voldoende internationale ervaring op en leer je communiceren en samenwerken met internationale studenten.

Je krijgt de kans om aan internationale projecten mee te werken, gaat op internationale uitstap of kan een semester lang in het buitenland een project uitvoeren. Ook je bachelorproef en je stage kan je buiten de landsgrenzen afleggen. AP werkt hiervoor samen met hoog aangeschreven hogescholen en bedrijven in het buitenland.

 • Student Wietse deed zijn stage in het Finse Oulu. Lees meer ...
 • Een aantal laatstejaarsstudenten gingen in het Nederlandse Alkmaar op ondernemingsbootcamp. In internationale teams werkten ze er duurzame en innovatieve oplossingen uit. Leer meer ...
 • Een groep studenten nam in Lodz, Polen deel aan een internationale week. Samen met collega's uit verschillende landen ontwikkelden ze er mobiele applicaties. Lees meer ...
 • Je moet niet naar het buitenland gaan om een internationale ervaring op te doen. Voor het European Project Semester werkten Belgische en internationale studenten over verschillende disciplines heen samen aan een praktijkgericht project. Het resultaat was een gezellige Vertelliving voor een Antwerps woonzorgcentrum. Leer meer ..
Studentenprojecten

Elk jaar opnieuw ontwikkelen onze studenten memorabele applicaties als project voor hun opleiding:

 • Hartritmestoornis-app
  Studenten IT en Medical Engineering van de Oulu University, Finland werkten aan een (responsive web-)app die alle data van een zelfgemaakt ECG-meettoestel verzamelt. Nadat de data is gecapteerd, kunnen tot twaalf mogelijke hartritmestoornissen worden gevonden. De data kunnen ook eenvoudig met de huisdokter worden gedeeld. Lees meer ...
 • Security Hackaton
  Jaarlijks vindt er een 'Capture the flag'-hackaton plaats met een boeiende en uitdagende reeks security-challenges voor de derdejaars om hun tanden op stuk te bijten. In groepjes van vier à vijf los je de hele dag allerlei uitdagingen op binnen verschillende categorieën zoals crypto, webapp security, reverse engineering, buffer overflows, enzovoort.
 • Games ontwikkelen
  Een tweedejaarsstudent creëerde een zeer uitgebreid spel inclusief eigen hardware controller. Bekijk een filmpje ...
 • Woordzoekerrobots in actie
  Art meets technology. Een jaarlijkse samenwerking tussen de studenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en studenten Elektronica-ICT. Bekijk een filmpje ...

FAQ over deze opleiding

 • Is er voorkennis vereist om te kunnen starten?

  We beginnen volledig vanaf nul, dus je hebt geen voorkennis nodig om te kunnen starten. Een technische vooropleiding is mooi meegenomen, maar geen must. Interesse, motivatie en inzet zijn uiteraard wel noodzakelijk. 

  Het eerste semester van de opleiding is gemeenschappelijk. Zo leg je een goede basis in de voornaamste IT-domeinen (databanken, IoT, netwerken, programmeren) en kan je proeven van alle trajecten om vervolgens een doordachte keuze te maken. Vanaf het tweede semester kan je een specialisatie kiezen. 

 • Hoeveel uur per week heb ik les?

  Je hebt ongeveer 22 uur les per week.

 • Wat voor computer heb ik nodig?

  • Microsoft Windows of Mac
  • min 8 GB RAM
  • processor: i5 of (aangeraden) i7
  • 256 GB SSD
  • scherm: 13 of 15 inch 
  • wifi

  Aanbevolen: minimum 1 USB-poort en UTP/RJ45-aansluiting (indien je een USB-poort hebt, kan je een adapter kopen met USB en RJ45 in). Kies een draagbare, ietwat compacte laptop. Vermijd een grote, zware gaminglaptop. 

 • Kan ik een verkort traject volgen?

  Als je al een graduaatsdiploma Systeem- en Netwerkbeheer in je bezit hebt, dan kan je via een verkort programma in twee jaar tijd nog een bachelordiploma Elektronica-ICT in het traject IT & Cyber Security and Cloud behalen.

 • Ga ik in deze opleiding leren hacken?

  We besteden heel wat aandacht aan ethical hacking. Zo leer je onder andere veiligheidsproblemen op te sporen om ze dan nadien te kunnen dichten.