Overslaan en naar de inhoud gaan
Secundair Onderwijs

Lichamelijke opvoeding (LO)

Terug naar Secundair Onderwijs

Leraar LO, iets voor jou?

  • Je bent sportief en hebt zin in een opleiding waar je meer dan de helft van de tijd beweegt. 
  • Je wil je professioneel verdiepen in sport, beweging en hoe je anderen naar een gezonde levensstijl coacht. 
  • Je hoeft niet in elke sport uit te blinken in ervaring, maar bij voorkeur heb je wel al een basis van verschillende disciplines (balsporten, atletiek, gymnastiek, zwemmen, gevechtssport, dans).
  • Je staat open om nieuwe sporten in de natuur en urban sporten te ontdekken zoals parkour/ freerunning, golf- en windsurfen, bootcamp, rugby ... 
  • Je wil anderen motiveren en je kennis en passie doorgeven aan verschillende doelgroepen: kleuters, kinderen, jongeren, volwassenen en senioren. 

De onderwijsbevoegdheid lichamelijke opvoeding volg je bij AP samen met het onderwijsvak bewegingsrecreatie. Deze sportieve combinatie is ideaal als je helemaal gek bent van sport, fitness, gezondheid en beweging. Met dit diploma maak je al je sportieve ambities waar,  van LO-leerkracht tot personal coach, trainer, fitnessbegeleider, organisator van allerlei sportieve evenementen, begeleider van outdoor en urban sports ... The sky is the limit.

  • Voor ik startte, was ik al professioneel ballerina. Maar ik voelde me in het begin best overweldigd, en een beetje geïntimideerd. Ik had bijvoorbeeld geen ervaring met balsporten. De leerkrachten focussen gelukkig op je kwaliteiten en hebben vaak een individuele aanpak. Omdat ik klein ben, geraakte een opslag in volleybal bij mij niet heel ver. Maar mijn spelvormen zaten goed, en ik kon mee in de les. Ze houden er dus zeker rekening mee dat je niet álles kunt.

    Anaïs

Programma

Programma Academiejaar 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

  • Sporttechniek van individuele en collectieve sporten: handbal, basketbal, voetbal, volleybal, zwemmen, atletiek, gymnastiek, dans en gevechtsporten. De focus ligt op je eigen vaardigheden verbeteren en je kennis aan anderen doorgeven.
  • Bewegingswetenschappen: basiskennis van anatomie gekoppeld aan beweging.
  • LO in het basisonderwijs: algemene basisvaardigheden van het jonge kind (wat kunnen ze, hoe en wanneer). Je krijgt handvatten om je kennis toe te passen in de onderdelen vakdidactiek en stage.
  • Vakdidactiek: voorbereiding op je stage in het basisonderwijs. Je leert een les doordacht opbouwen en voorbereiden. Je maakt en geeft lessen aan je medestudenten.
  • Sporttechnieken: uitbreiding van het eerste jaar. Je verdiept je vaardigheden en krijgt meer inzicht in de methodiek van de sporten en hoe je ze concreet aanleert. 
  • Bewegingswetenschappen: basisprincipes trainingsleer en fysiologie.
  • Vakdidactiek: voorbereiding op je stage in het secundair onderwijs. Je leert een les doordacht opbouwen en voorbereiden. Je maakt en geeft lessen aan je medestudenten. 
  • Sporttechnieken: op basis van videoanalyse verbeter en perfectioneer je je techniek.
  • Vakdidactiek: aandacht voor verschillende profielen en achtergronden van leerlingen en jaarplannen opstellen.
  • Bewegingswetenschappen: basisprincipes van de sportbiomechanica. 
  • Afstudeerprofiel: als je een derde onderwijsvak koos, kan je in je derde jaar alvast enkele onderdelen opnemen. 
Luuks beweegdagen

Jij neemt samen met je medestudenten de organisatie in handen van een overkoepelende sportdag voor het lager onderwijs in Antwerpen. Luuks Beweegdag is een Vlaams initiatief om scholen en scholieren in beweging te brengen. Het evenement is in Antwerpen een samenwerking tussen AP Hogeschool, Sport Vlaanderen, MOEV, Stad Antwerpen en Basisonderwijs Antwerpen.  

Team
In het onderwijs

Bij AP combineer je de onderwijsvakken lichamelijke opvoeding en bewegingsrecreatie. Zo studeer je af met een sterk profiel in sport en gezondheid.
 

  • In het onderwijs kan je aan de slag als LO-leerkracht. Je kan op een doordachte manier aangename bewegingslessen geven. De individuele aanpak  bij AP, pas jij ook zelf toe. Je hebt aandacht voor élke leerling.
  • Daarnaast heb je een neus voor organisatie en planning. Sportactiviteiten coördineren, evenementen opzetten, (sportieve) projecten trekken, of een sportbeleid helpen uittekenen, zijn taken die jij de baas kan. 
  • Je kan terecht in alle onderwijsnetten van het basisonderwijs (kleuter en lager), secundair onderwijs en buitengewoon onderwijs.

Door je unieke afstudeerprofiel ben je zowel een expert in lichamelijke opvoeding als bewegingsrecreatie. Op die manier kan je je sportieve ambities ook naast het onderwijs volop inzetten. 

Momenteel is er een grote vraag naar experts op het vlak van welzijn, voeding, fitheid ... En jij bent opgeleid om anderen te begeleiden in een gezonde en fitte levensstijl. Een perfecte match! Je kan bewegingsprogramma's opstellen voor kinderen, volwassenen en personen die herstellen van medische problemen.

Dankzij je uitstekende coachende vaardigheden zet jij mensen in beweging als personal coach, trainer of fitnessbegeleider. Maar je kan ook aan de slag als organisator van sportieve evenementen of je werkt het sportbeleid uit voor een vrijtetijdsorganisatie, stad of gemeente. Door je ervaring in outdoor sporten ben je ook een prima begeleider van activiteiten in de natuur in de vrijetijds- of toerismesector.   

 

Nog niet klaar met studeren?
  • Wist je dat je via een verkort programma van 45 studiepunten in één jaar tijd nog een extra onderwijsbevoegdheid kan behalen?
  • Extra interessant is om dit derde onderwijsvak meteen in je tweede jaar op te starten. Je neemt dan in plaats van een accenttraject een opleidingsonderdeel van 3 studiepunten op. In het derde jaar kan je nog eens 12 studiepunten opnemen van je derde onderwijsbevoegdheid. Je krijgt doorheen je opleiding dus voldoende ruimte om je voor te bereiden. Zo moet je na je opleiding nog maar een half jaar extra studeren om een diploma te hebben voor drie onderwijsvakken. Een enorm pluspunt!