Overslaan en naar de inhoud gaan

Help, niet geslaagd aan de hogeschool! Wat nu?

Het einde van de examenperiode. Voor de ene student een moment van opperste gelukzaligheid, voor de andere een gigantische brok stress. Een academiejaar verloopt niet voor iedereen zoals gepland. Vallen je resultaten tegen? Is je studiemotivatie zoek? Of was je opleiding geen succes om een andere persoonlijke of medische reden? Wat nu: verder studeren, of toch maar gaan werken? We zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje.

Je jaar (gedeeltelijk) overdoen

Als je als student bij AP voor een groot deel van je vakken niet geslaagd bent, nodigt je studentenbegeleider je uit voor een gesprek. Niet om je te controleren, maar net als hulp. Samen bekijken jullie waarom je resultaten achterop lopen en bespreek je of en hoe je dat kan inhalen. Zo is het mogelijk om vakken over te doen en al opleidingsonderdelen van het volgende jaar op te nemen. Als je studievoortgang echt te laag is, kan je het advies krijgen om andere opties te overwegen (zie puntje 3 en 4). Je vindt de gegevens van je studentenbegeleider ook op het intranet of via het Student Center.

Van studierichting veranderen

Misschien past je studierichting niet helemaal bij jouw interesses en talenten? Daar is niets mis mee. Falen leidt ook naar succes, denk maar aan Walt Disney, Steve Jobs en andere ondernemers die met vallen en opstaan zijn gestart.

Anika, studentenadviseur: "De studentenbegeleiders bij AP zijn gespecialiseerd in een breed domein aan opleidingen. Dus bespreek met hen zeker ook de mogelijkheid om over te stappen naar een andere richting. Dankzij vrijstellingen hoef je dan niet altijd vanaf nul te beginnen. En als je binnen AP wisselt, kan je zelfs studiegeld recupereren."

Al aan een graduaat (HBO5) gedacht?

Blijf je twijfelen over je slaagkansen in een professionele bachelor? Dan is een graduaatsopleiding (HBO5) misschien iets voor jou. Dat zijn erg praktijkgerichte en korte opleidingen hoger onderwijs die je klaarstomen voor een specifiek beroep. Er ligt in het programma meer nadruk op ‘inoefenen’ en praktijkervaring. En omdat je geleidelijk aan studievaardigheden opdoet, zijn ze voor velen een makkelijkere opstap naar het hoger onderwijs.

Tip: voor een graduaatsopleiding heb je geen leerkrediet nodig. Stel dat door een verkeerde studiekeuze je leerkrediet is geslonken, dan kan je met een graduaat alsnog het hoger onderwijs in stappen. Heb je daarna de smaak van het studeren te pakken? Dan kan je doorstromen naar een verkorte bacheloropleiding.

Stoppen met studeren

Is jouw studiemotivatie helemaal zoek? Dan kan je beslissen om je studie (voorlopig) stop te zetten en te gaan werken. Het Studentenadviespunt van AP helpt je op weg met handige info over wat je in dat geval in orde moet brengen. Je kan zelf ook al een kijkje nemen op centenvoorstudenten.be.    

Wil je de deur van het hoger onderwijs toch niet helemaal sluiten? Dan kan je ervoor kiezen om werken en studeren te combineren. De flexibele graduaatsopleidingen (HBO5) zijn daar erg geschikt voor. Je hebt veel controle over de zwaarte van je programma. De lesuren zijn vaak beperkt, en dankzij afstandsonderwijs plan je taken en lesonderdelen in wanneer het jou past. Zo behaal je op eigen tempo een diploma hoger onderwijs.