Overslaan en naar de inhoud gaan

DIVE-IN week 2024

campagnebeeld DIVE-IN

DIVE-IN: DIVERSITEIT en INCLUSIE

Van maandag 18 tot vrijdag 22 maart 2024 is het zover: de DIVE-IN week staat dan op de planning. “De Dive-in-watte?” horen we jou al afvragen. DIVE-IN staat voor Diversiteit en Inclusie. Tijdens deze week willen we zowel studenten, lectoren als professionals uit het werkveld laten kennismaken met deze twee belangrijke begrippen. Aan de hand van allerlei interessante activiteiten, duiken we -of diven we - in de fascinerende wereld van diversiteit en inclusie. We willen elke deelnemer inspireren en tools geven om hier zelf mee aan de slag te gaan.

Verschillende bachelor- en graduaatsopleidingen van de departementen Mens & Maatschappij en Onderwijs & Training zijn de drijvende kracht achter deze boeiende week.


 

Aanbod 

Tijdens deze week zal er elke dag iets te beleven zijn. Luister naar persoonlijke getuigenissen, bekijk aangrijpende films en repeteer mee met een inclusief orkest! Er zijn tal van activiteiten waar je aan kan deelnemen.

Bekijk nu het volledige programma van de DIVE-IN en schrijf je meteen in. 


 

Wat is Diversiteit en Inclusie juist?

Wat verstaan we onder diversiteit en inclusie? Vaak worden beide woorden in één adem genoemd, maar het zijn wel twee verschillende begrippen.

Diversiteit betekent letterlijk verscheidenheid. Mensen verschillen van elkaar en iedereen is anders en uniek. Sommige van deze verschillen tussen mensen zijn (mogelijks) meer zichtbaar, zoals huidskleur, leeftijd, gender, etc. Maar er zijn ook onzichtbare verschillen tussen mensen. Denk maar aan politieke overtuigingen, seksuele voorkeur of culturele achtergrond. Het is belangrijk dat onze samenleving deze diversiteit omarmt.

De inclusiegedachte vertrekt vanuit het idee dat we allemaal recht hebben om volwaardig deel uit te maken van de maatschappij.  Dit betekent dat de samenleving open moet staan voor iedereen. Iedereen moet de kans krijgen om mee te doen en erbij te horen, ongeacht bepaalde verschillen. Inclusie betekent insluiting, het tegenovergestelde van uitsluiting. Maar inclusie gebeurt niet altijd vanzelf: je moet erin geloven en iedereen moet er actief aan meewerken. Weg met labels.

Diversiteit is een feit, maar inclusie is een keuze.