Skip to main content

Kies jij ook voor een graduaat Digitale Vormgeving?

Jan maakt productfoto's in de fotostudio

Vanaf september kan je bij AP Hogeschool kiezen voor een graduaat Digitale Vormgeving: een opleiding boordevol creativiteit, praktijk én intensieve begeleiding. Twijfel je tussen de bachelor Grafische & Digitale Media of het graduaat Digitale Vormgeving? Ontdek snel waarom het graduaat voor Jan, Remco en Yasmine - en misschien ook voor jou? - een goede match is.

 

Remco: Een belangrijke stap in je ontwikkeling 

“Ik kwam uit het beroepsonderwijs en had niet zo veel ervaring met studeren. Daarom voelde het graduaat op dat moment voor mij iets comfortabeler. Het tempo ligt iets lager waardoor je meer tijd hebt om de basis onder de knie te krijgen.

Tijdens de opleiding heb ik gemerkt dat technische kennis alleen niet voldoende is. Een goede beheersing van de software betekent niet per se dat je goed bent of zal slagen. Het creatieve concept en proces zijn net zo belangrijk. Ook die basics leer je in het graduaat. 

Na mijn graduaat heb ik beslist om nog verder te studeren. Ik had het gevoel dat ik nog veel meer in mijn mars had en aan de hogeschool kan je je passie ontwikkelen in een ‘veilige’ omgeving. Bovendien kon ik met mijn graduaatsdiploma meteen starten in het tweede jaar van de bachelor Grafische & Digitale Media. 

Het graduaat was voor mij een belangrijke stap in mijn ontwikkeling. Zonder het graduaat zou ik wellicht niet aan een bacheloropleiding durven starten. Naast alle kennis en skills heb ik dankzij mijn graduaatsopleiding dus nog een waardevolle les geleerd: ik kan meer dan ik dacht!”

De ultieme studietip van Remco: “Wees niet bang om je grenzen te verleggen. Als student heb je nog veel creatieve vrijheid om te experimenteren tijdens projecten. Ontdek jezelf en geloof in jezelf.”

Yasmine: Een goede opstap naar het hoger onderwijs

“Toen ik klaar was met het middelbaar wist ik niet goed welke richting ik uit wilde gaan. Aangezien ik altijd al creatief ben geweest, trok Digitale Vormgeving mij aan. Een graduaat leek mij ook een goede opstap naar het hoger onderwijs om zo uit te zoeken waar mijn talenten liggen

De technische skills waren in het begin een uitdaging voor mij. Ik had nog nooit met grafische programma’s gewerkt en daardoor heb ik op korte tijd heel wat bijgeleerd. Maar dat maakte het ook enorm boeiend. Bovendien word je in het graduaat Digitale Vormgeving stapsgewijs en op een rustig tempo uitgedaagd.

Omdat ik na het graduaat nog meer wilde bijleren, heb ik beslist om nog voor de bachelor Grafische & Digitale Media te gaan. In de bachelor wordt nog meer zelfstandigheid verwacht en heb je verschillende grote deadlines die je tegelijk moet halen. Dankzij het graduaat heb ik voldoende voorkennis en ben ik gegroeid in mijn creativiteit en zelfvertrouwen. Omdat ik beter mee ben, kan ik me in de bachelor meer focussen op het creatieve.”

De ultieme studietip van Yasmine: “Volg je gevoel en laat je niet leiden door anderen. Er heerst nog een soort taboe dat een graduaat minder is, maar laat dit jou niet tegenhouden. Een graduaat is ook een volwaardige opleiding en ik heb er enorm veel geleerd.”

Jan: Zelfvertrouwen terugwinnen

“Ik heb hiervoor eerst een andere opleiding geprobeerd: Toegepaste Architectuur. Dat bleek helaas niet met ding. Toen ik ermee stopte, voelde ik me wat onzeker. Een graduaat sprak me aan omdat het laagdrempelig is. Het is een korte opleiding van twee jaar en je krijgt veel persoonlijke begeleiding.

Tijdens het graduaat is mijn passie voor grafische vormgeving echt aangewakkerd. Naast alle knepen van Adobe heb ik ook veel geleerd over de technische kant van de sector. Ik ben op professioneel en persoonlijk vlak enorm gegroeid. In een graduaat mag je voor echte klanten opdrachten maken en verschillende weken mee in hun bedrijf aan de slag gaan.

Momenteel ben ik bezig met het vervolgtraject in de bacheloropleiding Grafische en Digitale Media en krijg ik de kans me onmiddellijk te specialiseren in Brand Design. In de bachelor word je via ontwerpvraagstukken nog meer uitgedaagd te experimenteren om zo het resultaat naar een nog hoger niveau te tillen. Daarnaast merk je ook een verschil in de begeleiding. In het graduaat word je van dichtbij ondersteund terwijl je in de bachelor meer zelf initiatief en discipline moet tonen. 

Ik zou zeker opnieuw voor het graduaat kiezen. Ik heb er veel geleerd en het heeft me terug zelfvertrouwen gegeven. Daardoor sta ik nu in de bacheloropleiding opnieuw met een can-do-attitude.

De ultieme studietip van Jan: “Studeren gaat niet alleen over punten en diploma’s behalen, maar vooral over je ervaringen. Sta open om bij te leren uit je successen én tegenslagen. Zo ben je al half gewonnen.”
 

Gerelateerde artikels