Skip to main content
Terminalbeheer
Transport en Logistiek

Terminalbeheer

Elke dag worden er duizenden containers geladen en gelost in Port of Antwerp - Bruges. Dankzij de opleiding Transport en Logistiek met afstudeerrichting Terminalbeheer kan je deel uit maken van deze dynamische omgeving. Je coördineert, organiseert en plant de verschillende containerbewegingen op de terminal.

Iets voor jou?

Wil je samenwerken met mensen in de maritieme logistieke wereld? Draag je graag een steentje bij aan alle aspecten van het de invoer, doorvoer en uitvoer van containers? Voel je je goed bij een opleiding met grote werkzekerheid? Dan is dit absoluut iets voor jou. 

Wat leer je?

Het eerste jaar van de opleiding Transport en Logistiek is gemeenschappelijk voor alle afstudeerrichtingen.

  • Je leert alles over de logistieke keten.
  • Je werkt aan je (meertalige) communicatieve skills.
  • Je schaaft je organisatie en planningsvaardigheden bij.
  • Alle theorie pas je meteen toe in de praktijk op de werkplek.

Zo ben je na het eerste jaar goed geïnformeerd om de juiste afstudeerrichting te kiezen. Kies je voor Terminalbeheer? Dan leer je alle processen en werkzaamheden van een containerterminal tot een goed einde te brengen. 

Wie word je?

Na deze opleiding ben je een specialist in terminaloperaties. Door je operationele vaardigheden kan je een functie in de maritieme terminal sector uitvoeren. Je behaalt nauwkeurig deadlines en bent stressbestendig bij last minute wijzigingen. Bovendien ben je ook klaar, als je dat wil, om door te stromen naar de professionele bachelor Supply Chain Management

Praktijkgericht

Pas de theorie vanaf het prille begin meteen toe in de praktijk tijdens het werkplekleren. Elk semester neemt de praktijk bovendien een groter deel van je opleiding in, waardoor je op het einde meteen klaar bent om te werken. In totaal speelt meer dan de helft van je opleiding zich af in het werkveld.

Je kiest voor een opleiding die je een grote werkzekerheid biedt. Het gaat hier om een knelpuntberoep, dus sterke specialisten in de maritieme terminal sector zijn erg gegeerd op de arbeidsmarkt.

Na een stevige algemene basis, kies je een afstudeerrichting die het best aansluit bij je interesses. Bovendien is het steeds mogelijk om een persoonlijk traject op maat samen te stellen. Contacteer de trajectbegeleider voor meer info.

Wanneer je afstudeert, ben je klaar voor de toekomst. Onze lectoren en specialisten uit het werkveld brengen je de nieuwste trends uit de sector aan, waardoor je meteen kan beginnen werken. Of je kan op dezelfde campus verder studeren en doorstromen naar de bachelor Bedrijfsmanagement - Supply Chain Management, dat perfect aansluit op deze graduaatsopleiding.

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

  • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
  • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De graduaatsopleiding Transport en Logistiek is nieuw binnen onze hogeschool. Het rapport en positieve besluit van de Toets Nieuwe Opleiding kan je hier bekijken.

Programma

De opleiding telt 120 studiepunten. Je kan je studie al afronden na twee jaar, maar je kan het ook spreiden over een langere periode. In het eerste jaar krijg je een algemeen programma Transport en Logistiek waarmee je een mooie basiskennis van het werkveld verwerft. Vanaf het tweede jaar kies je vervolgens voor de afstudeerrichting van je keuze. Een academiejaar bestaat uit twee semesters. De lessen starten midden september en lopen tot eind juni. Je hebt les op maandag, dinsdag en woensdagvoormiddag.

Wil je meer informatie over de vakken in jouw studieprogramma? Klik dan op de grijze balken en ontdek alle bijbehorende details. Of download de printbare pdf-versie en ontvang het volledige programma per mail.

Courses Exchange Students 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.
Meteen aan de slag

De transport- en logistieke sector bieden je de keuze uit een groot aantal vacatures zodra je afstudeert, en dat zal de komende jaren niet veranderen. Met dit diploma op zak heb je dan ook een grote werkzekerheid.

Als je nog verder wil studeren, is een verkort vervolgtraject naar de bachelor Bedrijfsmanagement - Supply Chain Management een logische keuze. Je kan na slechts twee jaar al je extra bachelordiploma behalen. Contacteer de trajectbegeleider voor een persoonlijk programma op maat.

Werkplekleren

De grootste troef van de opleiding is ongetwijfeld de praktijkervaring die je opdoet. Theoretische kennis maak je snel concreet dankzij het werkplekleren. In dit opleidingsonderdeel draai je mee in een bedrijf om rechtstreeks van je werkgever te leren. Je wacht niet tot het einde van je opleiding hiermee, maar start meteen vanaf het eerste semester. Lesdagen op de hogeschool wisselen elkaar af met dagen op de werkplek. Zo spendeer je bijvoorbeeld in het eerste semester drie dagen per week op de hogeschool, gevolgd door twee dagen op de werkplek. Naarmate de opleiding vordert, neemt het aandeel werkplekleren toe, zowel in duurtijd als complexiteit. Je leert dus elk jaar iets zelfstandiger te worden. 

Aangepaste trajecten

Is voltijds studeren voor jou niet evident, dan staat er voor elke opleiding een trajectbegeleider klaar om samen de verschillende opties te bekijken. Er is altijd een mogelijkheid tot aangepaste trajecten op jouw maat, maar dat bekijken we telkens individueel.

Als je al een administratieve functie in de logistieke sector hebt, bekijken we samen met jou voor welke leerdoelen of opleidingsonderdelen je een alternatieve opdracht of (gedeeltelijke) vrijstelling kan krijgen.

Ook voor het werkplekleren krijg je als werknemer uit de sector de kans om de opdrachten te volbrengen op je eigen werkplek of je werk te laten valideren aan de hand van een portfolio. Uiteraard moet de werkplek wel voldoen aan enkele vooropgestelde criteria. Hou er ook rekening mee dat de lessen overdag doorgaan en je vaak verplicht aanwezig moet zijn. 

FAQ over deze opleiding

  • Hoe wordt het werkplekleren georganiseerd?

    Ongeveer een derde van je opleiding bestaat uit werkplekleren. Des te verder in de opleiding, des te meer dagen je op je werkplek doorbrengt.

    • Semester 1: gemiddeld een dag per week
    • Semester 2: gemiddeld twee dagen per week
    • Semester 3: gemiddeld drie dagen per week
    • Semester 4: gemiddeld vier dagen per week 

  • Kan ik zelf kiezen waar ik ga werkplekleren?

    • Je mag zelf een werkplek kiezen. Je moet wel goedkeuring krijgen van de opleiding. 
    • Je kan eventueel zelfs op je huidige werkplek aan werkplekleren doen. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden en specifieke goedkeuring is vereist.

  • Wanneer kies ik mijn afstudeerrichting?

    Het eerste jaar van de opleiding is gemeenschappelijk: iedereen krijgt dezelfde vakken. Zo leg je een goede basis en kan je een doordachte keuze maken. Vanaf het tweede jaar kies je definitief een afstudeerrichting om jezelf in te specialiseren: 

    • Douanedeclaratie
    • Magazijnbeheer
    • Terminalbeheer
    • Wegvervoer

  • Is er (voor)kennis van andere talen nodig?

    Tijdens de opleiding krijg je een basis in Engels en Frans, waarbij iedere voorkennis mooi meegenomen is, maar niet verplicht is. Hierbij ligt de focus vooral op vaktermen kunnen begrijpen en gebruiken.