Skip to main content
Meet- en Regeltechnieken
Elektromechanische Systemen

Meet- en Regeltechnieken

In de afstudeerrichting Meet- en Regeltechnieken van het praktijkgerichte graduaat Elektromechanische Systemen leer je complexe machines en computergestuurde installaties programmeren, herstellen en afstellen. Je verzamelt meetgegevens aan de machines en gebruikt die om de installatie verder te optimaliseren. Maar je kijkt verder dan de techniek: je bewaakt ook de kwaliteit van het eindproduct, zoals bijvoorbeeld melk, yoghurt of bier. Dankzij onze moderne labo’s en intensief werkplekleren duik je diep in de praktijk van het werkveld. Zo ben je klaar voor een boeiende carrière in een sector die blijft groeien.

Iets voor jou?

Hou je van techniek en technisch handelen en wil je precies weten hoe installaties en systemen werken? Lijkt het je een uitdaging om industriële instrumenten perfect af te stellen en productieprocessen te verbeteren? En steek je graag de handen uit de mouwen om technische problemen op te lossen? Dan is deze opleiding zeker iets voor jou.

Wat leer je?

  • Je krijgt een stevige basis techniek: elektriciteit, mechanica, elektronica, mechatronica en veiligheid.
  • Je ontwikkelt gespecialiseerde vaardigheden in het analyseren van geautomatiseerde processen en het opsporen van fouten. Je bent verantwoordelijk voor het herstellen en verbeteren van elektromechanische systemen, met oog voor de toekomst, zoals de vierde industriële revolutie en internet of things.
  • Veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid staan centraal: je studeert niet enkel af met een graduaatsdiploma, maar ook met een VOL-VCA-attest voor leidinggevenden.  
  • Je leert technische schema’s en tekeningen lezen en interpreteren, maar ook vaktechnische informatie raadplegen zowel in het Nederlands als het Engels.  
  • Hoe neem je een goede werkhouding aan? Je krijgt allerlei persoonlijke skills onder de knie zoals een teamgericht werken, professioneel communiceren en probleemoplossend denken
  • De focus ligt op de praktijk: je leert aan de hand van echte voorbeelden uit het werkveld, werkt in onze moderne labo's en gaat regelmatig de werkvloer op via werkplekleren.

Wie word je?

Als meet- en regeltechnicus maak je deel uit van een team van specialisten. Je verdiept je in onderwerpen zoals regeltechniek, meet- en instrumentatiesystemen, PLC en procestechnologie. Je kunt aan de slag in diverse sectoren, van de petrochemische industrie in de Antwerpse haven tot de farmaceutische sector en de voedingsindustrie. Je weet gebruikers, collega’s en leidinggevenden vlot en correct te adviseren en informeren. Je combineert dus het beste van twee werelden: je steekt de handen uit de mouwen als doener en komt met slimme verbeteringsvoorstellen als denker.

Gloednieuwe campus

Je krijgt les op onze splinternieuwe campus Hallen. Verwacht je aan moderne les- en praktijklokalen, maar ook hightech laboratoria en installaties zoals een petrochemische miniplant of een destillatiekolom, alles op industriële besturingssystemen. Benieuwd naar? Kom eens lang op een infodag, of lees hier meer over onze campus.

In een graduaatsopleiding staat de theorie nooit los van de praktijk. Op de campus oefen je je vaardigheden uitvoerig in de gloednieuwe labo’s van de hogeschool. Daarnaast ga je zo vaak mogelijk de werkvloer op. Je brengt maar liefst een derde van je opleidingstijd door op een werkplek naar keuze. Op die manier bouw je een band op met bedrijven uit de industriële regio’s Antwerpen en Mechelen, en met de petrochemische nijverheid uit de Antwerpse haven in het bijzonder.

Heb je al gehoord van onze miniplant? Dit labo op campus Hallen is een soort van minifabriek. Een miniatuurweergave van een chemisch bedrijf, zeg maar. Je staat er zelf in voor het ontwerp, automatisatie, operationalisering en onderhoud van de installatie. Dankzij de miniplant – die voldoet aan de strengste (veiligheids)normen en -eisen – ben je optimaal voorbereid op jouw toekomstige werkomgeving. Bovendien is deze installatie uniek in Vlaanderen

De installatie neemt een werkplekoppervlakte van 1500m² in en biedt talrijke leermogelijkheden in verschillende domeinen: automatisering, meet- en regeltechniek, onderhoudstechnieken en koeltechnieken. Kom het met je eigen ogen ontdekken tijdens een van onze infomomenten

Miniplant

Met deze opleiding behaal je naast een diploma hoger onderwijs ook een VOL-VCA-attest voor leidinggevenden. Je leert niet enkel instrumenten in installaties onderhouden en herstellen, maar ook machines verbeteren. Je krijgt een sterke technische én praktijkgerichte basis die je meteen inzetbaar maakt als servicetechnicus en je toelaat creatief om te springen met de technologie van morgen. Je leert samenwerken in een multidisciplinair team met verschillende specialisaties. Kortom, we stomen je helemaal klaar voor een veelzijdige technische job.

Heb je moeite met bepaalde vakken of een achterstand opgelopen? Dan kan je vrijblijvend extra ondersteuning krijgen tijdens de monitoraten. Zo werken we samen aan jouw succes en zorgen we ervoor dat je je diploma behaalt.

Wil je na je studies snel aan de slag? Ideaal, want deze opleiding leidt tot een knelpuntberoep. Dat wil zeggen dat de vraag naar servicetechnici groter is dan het aantal afgestudeerden. Met andere woorden, met dit diploma ben je 100% zeker van een job.

Bovendien heb je omwille van dit statuut de mogelijkheid om gratis te studeren als werkzoekende. De opleiding kan je volgen binnen het onderwijs kwalificerend traject met een VDAB-opleidingscontract (OKOT). Kijk op de website van de VDAB of jij hiervoor in aanmerking komt.  

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

  • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
  • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De graduaatsopleiding Elektromechanische Systemen heeft recent een grondige externe kwaliteitscontrole doorlopen. Het persoonlijke rapport en positieve besluit kan je hier raadplegen.

Programma

Het programma van de opleiding telt 120 studiepunten. Als je het modeltraject volgt, doe je er twee jaar over. Een academiejaar bestaat uit twee semesters.

Benieuwd naar de vakken in jouw studieprogramma? Klik dan op de groene balken en ontdek alle bijbehorende details. Wanneer je op een specifiek vak klikt, vind je alle relevante informatie over dat vak. Of download de printbare pdf-versie en ontvang het volledige programma per mail.

Courses Exchange Students 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Je kan in deze opleiding ook instromen in het tweede semester. Dan neem je in februari al enkele opleidingsonderdelen van het eerste jaar op. Hoeveel dit er zijn, hangt af van je vooropleiding in het hoger onderwijs. Op deze manier studeer je gespreid waardoor je er waarschijnlijk wat langer over doet dan wanneer je in september opstart.

Interesse in een opstart in februari? Neem dan contact op met een trajectbegeleider van de opleiding.

Individueel programma

Is voltijds studeren voor jou niet evident? Dan kan je kiezen voor een gespreid programma of aangepast traject. De trajectbegeleider van de opleiding staat klaar om samen met jou de verschillende opties te bekijken.

Werk je al in de sector momenteel? Dan kun je eventueel ook het werkplekleren uitvoeren op je huidige job

Meteen aan de slag

Als meet- en regeltechnicus ben je erg gegeerd op de arbeidsmarkt. Je kunt terecht in de petrochemische nijverheid van de Antwerpse haven, maar ook in de farmaceutische sector en in de voedingsindustrie is je profiel gegeerd. Kortom, met dit diploma kan je alle kanten op.

Wil je na je opleiding verder studeren? Dan kun je ervoor kiezen om een bachelor te behalen. De afstudeerrichting Procesautomatisering van de bacheloropleiding Elektromechanica sluit goed aan op deze opleiding, en dankzij de samenwerking binnen AP kun je vlot doorstromen. Na een vervolgtraject van 90 studiepunten behaal je zo je extra diploma. De focus ligt dan vooral op het versterken van je theoretische basis, talenkennis, engineering skills en managementvaardigheden.

Je kunt ook doorstromen naar een andere afstudeerrichting van de professionele bachelor Elektromechanica.

Wat kan je verwachten?

Vanaf het eerste semester ga je aan de slag in de moderne labo's van AP, waar je kunt rekenen op een goede begeleiding van je lectoren. De labo’s zijn ontworpen in lijn met het werkveld en voldoen aan de geldende richtlijnen, waardoor het voelt alsof je al in de industrie werkt. Een aantal labo’s is opgebouwd rond een centrale miniplant, een complex en autonoom petrochemisch bedrijfje dat volledig is samengesteld uit industrieel materiaal en instrumenten.

In het tweede jaar verplaatst het leren zich naar de werkvloer. Je volgt twee opleidingsonderdelen Werkplekleren, waarbij je begeleiding krijgt van zowel een werkplekbegeleider van AP als een mentor van het bedrijf. Tijdens Werkplekleren 2 werk je mee aan het periodieke onderhoud, waarbij je gestandaardiseerde werkzaamheden uitvoert volgens een bepaalde routine en instructies. Werkplekleren 3 richt zich op de complexere en specifieke taken die je als meet- en regeltechnicus zult uitvoeren.

FAQ over deze opleiding

  • Is er voorkennis vereist om te kunnen starten?

    We beginnen volledig vanaf nul, dus je hebt geen voorkennis nodig om te kunnen starten. Een technische vooropleiding is mooi meegenomen, maar geen must. Als je dat wil, kan je ter voorbereiding ook monitoraatlessen volgen. Daarin krijg je meer ondersteuning zodat de stap naar het hoger onderwijs eenvoudiger wordt. Twijfel je of jouw diploma wel toelating geeft tot het volgen van dit graduaat? Lees dan even de toelatingsvoorwaarden.

  • Wanneer kies ik mijn afstudeerrichting?

    Bij je inschrijving zal je al een voorlopige voorkeur moeten opgeven, maar die ligt dus nog niet vast. Het eerste jaar is gemeenschappelijk. Je proeft van beide afstudeerrichtingen, zodat je een doordachte keuze kan maken. 

    Vanaf het tweede jaar kies je definitief voor één afstudeerrichting om jezelf in te specialiseren:

    • Meet- en Regeltechnieken
    • Onderhoudstechnieken

  • Kan ik deze opleiding meer spreiden?

    Dat kan, neem hiervoor contact op en we bekijken samen de mogelijkheden voor een traject op jouw maat

    • Het aantal lesdagen hangt af van het lesrooster. 
    • Op deze manier zal je natuurlijk wel langer over je opleiding doen dan bij een modeltraject.

  • Hoe vergroot ik mijn slaagkansen?

    Als je gemotiveerd en stipt de lessen volgt, je opdrachten en labs doet, bij problemen op tijd hulp zoekt en als een startende professional het werkplekleren aanpakt, slaag je zeker!