Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf redenen om voor een graduaat te kiezen

Graduaatsopleidingen zijn erg praktijkgericht en kort, in twee jaar kan je al een diploma hoger onderwijs behalen. Misschien wel ideaal voor jou?

1. Jij wil een diploma hoger onderwijs

Graduaatsopleidingen (de vroegere 'HBO5') zijn een derde toegangspoort naar het hoger onderwijs, naast de professionele en academische bachelors. Aan het einde van de rit ontvang je een erkend diploma van ‘gegradueerde’ dat je mooie kansen biedt op de arbeidsmarkt.

Het verschil tussen een graduaat, bachelor of master zit'm in het niveau van onderwijs – nu worden we even technisch. Graduaten bevinden zich op onderwijsniveau 5, dus tussen het secundair onderwijs op niveau 4 en de professionele bachelors (niveau 6). Je kan na een graduaat via een vervolgtraject een (professioneel) bachelordiploma behalen. Na een professionele bachelor kan je via een schakelprogramma een masterdiploma (niveau 7) halen.  

2. Veel of massaal veel praktijk?

Leer jij makkelijker door te doen? Sta je het liefst met beide voeten in de praktijk? Dan zit je bij een graduaatsopleiding helemaal goed. Het programma stoomt je namelijk klaar om een concreet beroep uit te gaan oefenen. Met de nadruk volop op praktijkervaring. Zo spendeer je minstens een derde van je programma aan werkplekleren en krijg je minder algemene kennis voorgeschoteld dan in een bachelor. De theorie uit de les heeft altijd een directe link met de praktijk en wordt verduidelijkt aan de hand van veel praktijkoefeningen, cases en simulaties, … Kortom: je leert echt doen!

3. Studeren op jouw tempo

Misschien bleek een bacheloropleiding voor jou te intensief? Of kan je omwille van een medische reden moeilijk dagelijks in de les zitten? Je wil verder studeren, maar de combinatie met je gezin is niet zo handig? Of je werkt al en het voltijds onderwijs past niet in je planning? In een graduaat stem je de opleidingsonderdelen die je wil opnemen handig af op je persoonlijke situatie. Er gaat veel tijd naar praktijkervaring opdoen en het aantal uren dat je in de les zit, is beperkt. Dankzij afstandsonderwijs leg je taken en lesonderdelen af wanneer het jou uitkomt. Als studeren echt niet meer lukt, zet je je opleiding even op pauze om later weer in te pikken.

Studente Stefanie: “Ik startte in de bachelor Kleuteronderwijs, maar omwille van een ongeval in mijn eerste jaar heb ik een deel leerstof gemist en kampte ik met concentratieproblemen. Het resultaat: niet geslaagd. Ik ben dan op zoek gegaan naar een lichtere opleiding en kwam uit bij het graduaat Orthopedagogie. Nu studeer ik op eigen tempo en naar m'n eigen capaciteit.”

4. Opstap naar succes

Als je twijfelt aan je slaagkansen in een bacheloropleiding, kan een graduaatsopleiding een makkelijkere opstap zijn naar een geslaagde studiecarrière. De stap van het secundair onderwijs naar een graduaat is minder groot dan naar een bachelor. De leerstof wordt in kleinere hoeveelheden aangeboden. En omdat praktijkervaring de bovenhand heeft, ligt er meer nadruk op ‘inoefenen’. Ook wie in het middelbaar niet heeft leren studeren kan via een graduaat het hoger onderwijs instappen. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, kan je achteraf nog doorstromen naar een vervolgtraject om je bachelordiploma te behalen.

5. Snel naar de arbeidsmarkt

Graduaatsopleidingen stomen je klaar om een concreet beroep uit te oefenen. We vernoemden al de vele praktijkervaring. Maar een graduaat-programma is ook erg compact: als je het voltijds modeltraject volgt, behaal je doorgaans in twee jaar al je diploma hoger onderwijs. Zo bouw je snel de noodzakelijke kennis en vaardigheden op om op de arbeidsmarkt aan de slag te gaan. Kan je echt niet wachten? Dan is het natuurlijk een mogelijkheid om je graduaat te combineren met een job.