Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf redenen om voor een bachelor te kiezen

Een professionele bacheloropleiding stoomt je klaar om de arbeidsmarkt te veroveren. Je verwerft niet enkel een stevige basis theorie maar ook heel wat praktische skills. Twijfel je nog of een bachelor aan de hogeschool iets voor jou is? Hier zijn vijf redenen om je op weg te helpen.

1. Praktijk én theorie

Wordt leerstof voor jou ook veel duidelijker wanneer je het toegepast ziet in de praktijk? In een professionele bacheloropleidingen krijg je niet enkel een stevige basis theorie mee van jouw vakgebied, maar bouw je vanaf dag één ook heel wat praktijkervaring op. Zo duik je geregeld het werkveld in voor projecten, werkplekbezoeken of stage(s). Ook tijdens de lesuren krijg je geregeld de kans om de kennis in praktijk om te zetten aan de hand van labo’s, cases uit het werkveld of simulaties. Kortom, je leert al doende.   

 

2. Je leert studeren

Vroeger kregen studenten vaak het advies om eerst unief te proberen, en als dat niet lukt naar de hogeschool te gaan. Tegenwoordig is dat anders. Als je twijfelt over je slaagkansen, raden studentenadviseurs net aan om te starten in een professionele bachelor. De afstand van het secundair onderwijs is minder groot en je leert hoe je moet studeren. Dat is voor veel studenten effectiever dan onmiddellijk in het diepe terecht te komen. Heb je na je bachelor de smaak te pakken? Dan kan je nog via een schakelprogramma doorstromen naar een master.

3. Ontmoet het werkveld

Professionele bacheloropleidingen staan nauw in contact met het werkveld. Zo trek je er regelmatig op uit voor een bedrijfsbezoek, uitstap, praktijkproject of stage. Tijdens deze momenten leer niet alleen een vak, maar leg je ook al contacten op de arbeidsmarkt voor later.

En dat is niet alles, want in een hogeschool staat het werkveld vaak gewoon bij jou in de klas. Veel experten uit de praktijk kiezen er namelijk voor om les te geven en brengen met veel passie hun ervaring en kennis over aan een volgende generatie.

4. Begeleiding en ondersteuning

Je hoort het vaak: aan een hogeschool ben je een individu en geen nummer. De omkadering in een professionele bacheloropleiding is erop gericht om jou te helpen slagen. Je kan altijd aankloppen bij studentenbegeleiders als je vast zit met je opleiding, of met een persoonlijk probleem kampt. Ook de afstand met je lectoren is vaak niet zo groot. Hun deur staat open als je een vraag hebt. Soms mag je hen zelfs gewoon met de voornaam aanspreken ;-)

5. Verleg je grenzen

Studeren in het hoger onderwijs is je blik verruimen. En dat mag je heel letterlijk nemen. Het aantal studenten in een professionele bachelor dat naar het buitenland trekt, neemt jaar na jaar toe. Opleidingen werken intensief samen met internationale partners zodat je een deel van je studieprogramma of stage in het buitenland kan afleggen.

Is een buitenlandse ervaring niet meteen iets voor jou? De meeste programma’s voorzien ook internationalisering@home. Dat betekent dat het buitenland naar je campus komt, handig! Dan krijg je bijvoorbeeld gastcolleges van lectoren uit het buitenland of doe je projecten met internationale studenten.