Skip to main content

Kom jij ook zoefen* in het skillslab van Vroedkunde?

vroedkunde studeren antwerpen

Denk je eraan om Vroedkunde te studeren? Dan zal je tijdens je opleiding veel zoefen.* Voor je fantasie op hol slaat: dat is je kennis en vaardigheden trainen in ons levensechte skillslab op de campus. Derdejaarsstudenten Vroedkunde Julie en Kirsten vertellen hoe de vele praktijkervaring in het skillslab je tiptop voorbereidt op de werkvloer. Maar kom zelf zeker ook eens kijkje nemen tijdens een infomoment.  

 

De euforie bij de start van nieuw leven. Maar ook patiënten die roepen en vloeken of partners die flauwvallen ... Als vroedvrouw (in spe) ondersteun jij toekomstige ouders tijdens een van de heftigste en intiemste momenten in hun leven. Om goed voorbereid te zijn op de meest uiteenlopende scenario’s breng je als student Vroedkunde dan ook heel wat uurtjes door in het skillslab op de campus.  

Julie: “Het skillslab is eigenlijk een levensechte ziekenhuisgang die op de campus is nagebouwd. Hier kan je je vaardigheden trainen. Je kan bijvoorbeeld oefenen op levensechte poppen die praten en zelfs roepen tijdens de bevalling. Zo leer je niet alleen puur de medische en technische kennis & handelingen, maar ook bijvoorbeeld omgang met patiënten.”  

Kirsten: “Als we in het skillslab gaan trainen, noemen wij dat binnen de opleiding zoefen. Dat kan wanneer je maar wil, maar je moet wel even op voorhand reserveren. Je boekt een lokaal, leent het materiaal dat je nodig hebt uit in de verpleegpost, en dan kan je in je eentje of samen met medestudenten gaan oefenen. Als je een vraag hebt of hulp nodig hebt, kan je ook altijd bij de lectoren terecht. Heel leuk!”  

UNIEKE EN ONVERGETELIJKE MOMENTEN  

Dankzij het skillslab leer je onder meer hoe je verschillende verpleegkundige handelingen kan uitvoeren en vlot met patiënten kan omgaan. Zo krijg je als student ook een beter beeld van hoe het er echt aan toegaat in de verloskamer. Al blijven die eerste stappen van skillslab naar werkveld altijd spannend. 

Julie: “Als eerstejaars krijg je sowieso elke donderdag 2 uur praktijkles in het skillslab. Die sluiten telkens aan op de theorie die je die week ziet. Een van de eerste praktijklessen die je krijgt, is bijvoorbeeld een bloedafname uitvoeren. Dat is meteen heel spannend. Dankzij het skillslab kan je gelukkig uitgebreid oefenen vooraleer je dit moet doen tijdens je stage. Het is logisch dat je eerst alles grondig moet weten en kunnen vooraleer je veilig aan de slag kan gaan.” 

Kirsten: “Hoe meer je vooraf oefent in het skillslab, hoe vlotter die eerste stappen in het werkveld gaan. Maar het blijft natuurlijk altijd even wennen. Werken met echte mensen is altijd nog net even anders. Ik was dus best zenuwachtig toen ik voor het eerst echt aan de slag moest. Maar eenmaal tijdens mijn stage liep alles snel los. De mensen die je verzorgt praten ook veel meer terug tegen je dan de poppen in het skillslab, dus daardoor voel je je snel op je gemak.” (lacht) 

Julie: “Hoe verder je in de opleiding geraakt, hoe meer stage-uren je hebt. Dat vind ik goed, want je leert het vak écht als je in het werkveld staat. Mijn eerste ‘echte’ bevalling zal me natuurlijk altijd bijblijven. De gynaecoloog legde haar handen op mijn handen. Zo kon ik in een veilige setting ervaren hoe het echt moest.”  

VEEL VOLDOENING EN SOMS ZELFS CHOCOLAATJES 

Van je eerste bevalling begeleiden tot stage in het buitenland: de opleiding Vroedkunde zit vol onvergetelijke momenten. Wil jij zelf misschien Vroedkunde studeren? Julie en Kirsten verklappen waarom je zeker niet moet twijfelen.  

Kirsten: “Het is fijn om te merken dat je als stagiair een even belangrijke rol hebt voor ouders en baby’s als de echte vroedvrouwen. Er is niets leukers dan waardering krijgen van ouders nadat je hen doorheen het volledige geboorteproces (arbeid, bevalling, postpartum) hebt opgevolgd. Zeker als die waardering mee in de vorm van een doos chocolaatjes is. (lacht)   

Julie: “In het derde jaar heb je zelf wat meer keuze om je stage af te stemmen op je eigen interesses. Dat is heel fijn. Binnenkort mag ik een groot deel van mijn verloskamerstage in Sri Lanka gaan doen. Dat wordt ongetwijfeld een unieke ervaring en de kers op de taart van mijn opleiding.”  

Kirsten: “Vroedkunde is een heel leuke, maar best pittige opleiding. Qua leerstof is het niet niks en ook stages vragen veel. Maar vroedvrouw is ook een beroep waar je heel veel voldoening uit kan halen. Je helpt koppels en baby’s en krijgt daar ook heel veel dankbaarheid voor terug.”  

Julie: “Als vroedvrouw moet je vooral empathisch, sociaal en flexibel zijn. Ik was altijd al erg geïnteresseerd in anatomie en het menselijk lichaam, en daarnaast wilde ik ook heel graag met mensen werken. Zo was mijn keuze voor Vroedkunde dan ook snel gemaakt, en ik heb nog geen seconde spijt gehad.”   

 

Zelf ook interesse om Vroedkunde te studeren?

Gerelateerde artikels