Skip to main content

Joline maakt social content tijdens Olympische Spelen in Parijs

Joline toont trots haar BOIC-outfit

Studente Journalistiek Joline Delen strikte tijdens haar opleiding een felbegeerde stage bij het BOIC. Dat deed ze zo goed, dat ze deze zomer gevraagd werd voor een studentenjob die ook goud waard is. Tijdens de Olympische Spelen in Parijs zal Joline vanop de eerste rij (video)content maken voor de Instagram en TikTok van Team Belgium. 

Waarom heb je voor de opleiding Journalistiek gekozen?

“Mijn keuze voor Journalistiek was snel gemaakt. Ik ben een heel nieuwsgierig persoon en stel(de) me vaak vragen bij maatschappelijke thema’s. In de opleiding Journalistiek kan ik zelf op zoek naar antwoorden op die vragen. 

"De vrijheid om binnen de opleiding opdrachten te maken rond topics die je zelf kiest, zorgde ervoor dat ik mijn interesses verder kon ontwikkelen. Zo verdiepte ik me in justitie met een podcast over ex-volksjuryleden. Samen met enkele medestudenten startte ik ook het platform Kiez.nu op Instagram en TikTok. Hier delen we info en tips voor jongeren die voor het eerst gaan stemmen.”

Hoe ben je voor je stage bij het BOIC terechtgekomen?

“Ik heb altijd grote interesse gehad in sport: voetbal, atletiek, turnen, basketbal …. Bij een WK of EK zit ik steeds te supporteren op het puntje van mijn stoel. Toen ik zag dat het BOIC stagiairs zocht in aanloop naar de Olympische Spelen in Parijs, heb ik meteen een enthousiaste mail gestuurd. 

In contact komen met mijn grote idolen én mensen op sociale media warm maken voor de Spelen? Ik was meteen verkocht! Nadat ik een filmpje had ingestuurd over de zeven medaillewinnaars van de vorige Spelen, kreeg ik het leuke nieuws dat de stageplaats voor mij was.”

Wat heb je tijdens je stage zoal gedaan?

“Mijn stageperiode duurde acht weken. Ik pendelde elke ochtend van Antwerpen naar Brussel waar ik in het mooie BOIC-gebouw met zicht op het Atomium werkte. Samen met enkele andere stagiairs maakte ik video’s en posts voor de Instagram en Tiktok van Team Belgium. 

Hiervoor mocht ik vlak voor het WK indoor atletiek bijvoorbeeld naar de piste van Louvain-La-Neuve. Ik sprak daar met de Tornados, die datzelfde weekend nog goud behaalden. Daarnaast maakte ik ook een video voor internationale vrouwendag en sprak met verschillende sterke vrouwelijke sporters die in Parijs zullen strijden voor een medaille. 

Verder maakte ik ook enkele video’s voor de reeks ‘Countdown to Paris’, waarin ik in een video terugblik naar enkele historische Belgische Olympische momenten. Die van Greg Van Avermaet en Pieter Timmers staan intussen al online. De video’s zijn trouwens ook te bekijken op de Instagram van Sporza, RTBF Sports, Tipik en De Tijdloze, omdat ze graag wilden samenwerken. Daar ben ik best trots op!"

Wanneer kwam de vraag om mee te gaan naar de Olympische Spelen in Parijs?

“Tijdens mijn stage werd ik begeleid door Angie Bland: zij is zelf topsportster geweest in het volleybal. Aan het einde van mijn stage vertelde Angie me dat mijn enthousiasme en vele ideeën ervoor hebben gezorgd dat ze me graag mee willen naar Parijs. Ik twijfelde geen seconde.

Er gaan voorlopig nog twee stagiairs mee, die ongeveer dezelfde opdracht als ik krijgen. Er waren nog nooit zoveel stagiairs bij het BOIC, maar in een Olympisch jaar en met de populariteit van sociale media kan de jeugd natuurlijk helpen op dit soort platformen. Wij weten welke trends er leven op sociale media.”

Wat zijn je taken tijdens de Olympische Spelen? 

“Ik zal drie weken lang in het Lotto Belgium House (het supportersdorp in hartje Parijs) content maken voor de Instagram en Tiktok van Team Belgium. Video’s monteren, zelf op pad gaan naar wedstrijden… Kortom: België op de hoogte houden van de prestaties van de atleten.

Ik zal zes dagen op zeven werken als jobstudent en mijn vrije dag spenderen door naar wedstrijden te gaan. Het is fantastisch dat ik alles vanop de eerste rij kan meemaken. Als sportfanaat en journalist in spe kan ik zo mijn twee grote passies combineren.”

Heb je al verdere toekomstplannen?

“Voor ik kan afstuderen, moet ik mijn bachelorproef nog maken. Ook daarvoor haalde ik inspiratie uit mijn stage bij het BOIC. Aangezien ik de afstudeerrichting Video volg, heb ik ervoor gekozen om een mini-documentaire te maken over het leven na de Spelen. Hierin vertellen ex-judoka Ulla Werbrouck (Olympisch goud), ex-zwemmer Fred Deburghgraeve (Olympisch goud) en ex-roeister Annelies Bredael (Olympisch zilver) over wat ze nu doen.

Hoewel ik de journalistieke microbe zeker te pakken heb, ga ik volgend jaar nog een master Communicatiewetenschappen bijstuderen. Zo kan ik me na het praktische van deze richting verder verdiepen in de theorie. Maar ik heb zeker en vast nog veel ideeën die ik in de toekomst hoop te verwezenlijken. Hier zitten heel wat sportthema’s tussen, maar wil zeker ook nog andere interesses verder verkennen."

Gerelateerde artikels