Skip to main content

Seminarie ‘Soft skills aan het werk’

KYSS

Op dinsdag 16.11.21 organiseerde de APplied Educational Research Unit het online seminarie ‘Soft skills aan het werk’. Met een 160-tal inschrijvingen verspreid over verschillende hogescholen en organisaties in Vlaanderen, werd dit een zeer inspirerende namiddag.

De arbeidsmarkt evolueert aan een sneltempo, bedrijven en organisaties moeten continu innoveren om concurrerend te kunnen blijven. Hard skills zijn nog steeds zeer nodig, maar we zien een enorm toenemend belang van soft skills. Het zijn namelijk soft skills zoals ‘flexibel zijn’, ‘kunnen communiceren’, ‘op verschillende manieren kunnen samenwerken’, die mensen in staat stellen om zich te kunnen blijven aanpassen aan de veranderende eisen binnen hun job. Maar wat zijn cruciale soft skills? Kan je deze meten? Kan je deze versterken en hoe? Gedurende 11 leerrijke sessies konden deelnemers kennismaken met een reeks tools, initiatieven en ervaringen van verschillende hogescholen en organisaties in Vlaanderen.

De aanleiding voor het seminarie was de voorstelling van de KYSS-tool (Kickstart Your Soft Skills), een samenwerking van Groep INTRO, VDAB en de APplied Eductional Reserach Unit (APERU) van AP Hogeschool. Maar APERU wil met KYSS, net als met de andere gekende tools Lemo en Kickstart je Toekomst, veel verder gaan. Niet alleen een ‘one shot’ tool aanreiken, maar een instrument dat duurzaam ingezet kan worden op diverse niveaus: voor een beginsituatiemeting of een vervolgmeting, als aanzet voor een coachingstraject, als kader voor het ontwikkelen van eigen coachingsmaterialen, voor het ontwikkelen van een aangepaste versie in een andere context of voor eigen wetenschappelijk onderzoek rond soft skills.

Het werd dus geen slotconferentie van een project, maar het startschot van KYSS en bij uitbreiding een groot netwerkevent rond het ‘hot topic’ van soft skills. Zoals één van onze deelnemers het zo mooi verwoordde: “Aan iedereen: heel erg bedankt voor de input! Nu is het zaak om het zoveel mogelijk te implementeren want er is echt nood aan!”.

Wie weet tot binnenkort op het vervolgseminarie, met dit keer wel hapjes en drankjes! 😉

-----------

Van harte bedankt aan de sprekers van Karel de Grote Hogeschool, Odisee Hogeschool, Hogeschool PXL, Hogeschool Gent, Thomas More Hogeschool, AP Hogeschool, VDAB, Groep INTRO, Hogeschool van Amsterdam, Syntra West en Fabrica 360. 

Gerelateerde artikels