Overslaan en naar de inhoud gaan

Duurzaamheid

Duurzaamheidscompetenties

Bij AP behaal je méér dan een straf diploma. Wij brengen onze studenten ook de skills bij die nodig zijn om er alles uit te halen. Elke student die bij AP afstudeert, of het nu in een bachelor, graduaat of master is, bezit naast de vaktechnische skills, ook de vaardigheden, competenties en attitudes die nodig zijn om bij te dragen aan een duurzame wereld. Het stelt hen met andere woorden in staat om duurzaam te handelen. Deze duurzaamheidscompetenties zijn onderverdeeld in 4 domeinen: 

  • Jezelf kennen
  • Kritisch & systeemdenken
  • Verbindend samenwerken
  • Duurzaam handelen

Zo kunnen onze AP-studenten het verschil maken op de arbeidsmarkt én in de samenleving van morgen.

Op weg naar een duurzame hogeschool

Een duurzame hogeschool, daar streven we met z’n allen naar. Het is een leerproces waarbij we steeds verder bouwen op voortschrijdend inzicht. Terwijl er wordt gewerkt aan een hogeschoolbreed beleidskader, zitten we uiteraard niet stil. Enkele initiatieven in de kijker.

Campus Hallen

Vanaf september 2024 opent onze nieuwe hoogtechnologische campus Hallen. Deze nieuwe campus komt op de oude slachthuissite in de wijk Dam. Het gaat bewust niet om nieuwbouw, maar wel om een herbestemming van de site. Verder zal het een BEN-campus zijn: een Bijna Energie Neutrale campus. BEN-gebouwen verbruiken weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, wordt uit groene energiebronnen gehaald.

Een BEO-veld  – BEO staat voor Boorgat Energie Opslag  – zal de campus voorzien van die duurzame energie. Via verschillende boorgaten tot meer dan 160 meter diep is er een gesloten ondergronds buizennetwerk aangelegd. In de zomer haalt het systeem verkoeling uit de grond en in de winter gebruikt het aardwarmte om de campus te  verwarmen. Het dak van campus Hallen krijgt bovendien 1.020 zonnepanelen.

Foto: Frederik Beyens

Duurzaamheidsprijzen

Met de AP-Duurzaamheidsprijs bekronen we eindwerken van onze graduaats-, bachelor- en masterstudenten die bijdragen aan een duurzame toekomst. Met deze prijzen willen we studenten in de schijnwerpers zetten die bijdragen aan een maatschappij in verandering en hun engagement opnemen voor een duurzame toekomst. De winnaars van deze AP-prijs stromen trouwens door naar de Future Proef Award van de Vlaamse overheid, waar ze het opnemen tegen andere Vlaamse studenten. Ontdek hier de winnaars van dit jaar.

Instroom [feeds] Academy

Studenten aan onze Koninklijke Academie voor Schone Kunsten mogen hun voetjes mee onder tafel schuiven bij de Instroom Academy, de multiculinaire brigade van topchef Seppe Nobels. Instroom Academy presenteert steeds seizoensgebonden gerechten, met natuurlijke smaken en lokale producten, en met respect voor duurzaamheid. Deze food-filosofie werd bekroond met een Groene Michelinster.

Masterclass Sustainable Communication

In samenwerking met mediagroep Roularta organiseert AP Hogeschool de Masterclass Sustainable Communication. Deze masterclass richt zich op marketeers, communicatieprofessionals en journalisten, een essentiële doelgroep in de verduurzaming van de maatschappij. Zij moeten immers burgers aanzetten hun gedrag te veranderen. Ze kunnen een kader geven, duiden, maar ook het verschil aangeven tussen feiten en meningen. Niet onbelangrijk bij dit thema. Meer info: https://www.roulartamasterclasses.be/.