Overslaan en naar de inhoud gaan

Nova Vida

Heb je vragen rond seksualiteit, anticonceptie, kinderwens, zwangerschap, geboorte, kraamtijd, menopauze ... ? Dan ben je van harte welkom bij Nova Vida. Een team van jonge en ervaren experts staat voor je klaar met info, advies en zorg op maat. En dat volledig gratis!

In het Nova Vida centrum organiseren studenten uit onze bachelor Vroedkunde gratis consultaties op afspraak, workshops en praatcafés. Dit gebeurt onder begeleiding van hun (praktijk)lectoren: vroedvrouwen met een professionele opleiding en ruime expertise op vlak van eerstelijnszorg, lactatiekunde, seksuologie, menopauze ... 

Preconceptioneel advies

Denk je eraan om zwanger te worden, maar zit je nog met vragen zoals:

  • Wat is nu de beste periode in jouw cyclus om eraan te beginnen?
  • Je wil graag wat meer inzicht krijgen in jouw cyclus.
  • Je probeert al lang om zwanger te worden, en hebt hier vragen rond.

Dan kan je langskomen voor een preconceptioneel advies. Een student Vroedkunde geeft onder begeleiding van docente en vroedvrouw Inge Meyvis levensstijl advies, advies over de cyclus, advies over de conceptie, ... 

Wil je graag een afspraak maken voor een preconceptioneel consult? Neem dan contact op via ons contactformulier!

Preconceptioneel advies

Je vroedvrouw of arts volgt je zwangerschap op. Voor een extra consultatie of voor vragen en zorgen rondom de arbeid, de bevalling en de kraamperiode kan je op dinsdagvoormiddag terecht bij Nova Vida. Ook dan kan je een beroep doen op Nova Vida voor vragen rond de verzorging van jouw baby totdat hij/zij 1 jaar is. Een student Vroedkunde voert de consultatie uit, onder begeleiding van docent en vroedvrouw Inge Meyvis.

De aanpak van de pre- en postnatale consultaties is steeds gebaseerd op de richtlijnen van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).

Consultaties voor/na de bevalling

Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje. Heb je hier nog vragen over of ga je binnenkort werken en wil je weten hoe je dit het beste aanpakt? Een student Vroedkunde beantwoordt onder begeleiding van docent en vroedvrouw Inge Meyvis al jouw vragen en geeft je tips! Ook vragen rond flesvoeding en vaste voeding beantwoorden we graag.

Wil je rustig voeden of afkolven? Op onze campus vind je bovendien een cosy corner waar je in alle rust kan voeden of kolven, vlak naast Nova Vida. Als je dat wil, kan je zelfs ondersteuning door een lactatiedeskundige krijgen. 

Bij verder vragen of wil je graag een afspraak maken, vul dan dit contactformulier in.

(Borst)voedingsbegeleiding

Elke maand op een dinsdag organiseren de studenten perinatale ontmoetings- en praatcafé ’s in onze workshopruimte: het Mam en Pap Café. Tijdens deze workshops en/of groepsgesprekken kan je in een ongedwongen sfeer vragen stellen aan onze experts én ervaringen uitwisselen met andere (toekomstige) ouders.  

De studenten staan met open armen klaar om jullie te ontvangen voor een hapje en een drankje. Vroedvrouw en docente Inge Meyvis begeleidt het Mam en Pap Café.

Wil je graag deelnemen, neem dan contact met ons op via dit contactformulier

Mam- en pAP café

Het hele jaar door organiseert ons Nova Vida team ook gratis workshops en infosessies. Deze kunnen zowel bij Nova Vida als bij jou op locatie plaatsvinden. Mogelijke thema's zijn onder meer: 

  • zwangerschap
  • zorg voor je baby
  • borstvoeding
  • baringshoudingen
  • pijnbestrijding tijdens de arbeid
  • seksuele gezondheid
  • ... 

Benieuwd naar de geplande thema's en data? Hou dan zeker onze Facebook in de gaten. 

Tussen de 45 en 55 jaar kondigt de natuurlijke menopauze zich meestal aan. Niet zeker hoe je met al deze mentale en fysieke veranderingen moet omgaan? Heb je het gevoel dat je jezelf niet meer bent?

Menopauzeconsultatie

Op vrijdagvoormiddag kan je een afspraak maken bij onze menopauzeconsulente, Brigitte Bernaerts. Zij zal, samen met een studente, jouw symptomen in kaart brengen en gaat samen met jou op zoek naar oplossingen. Voor het bepalen van de menopauze symptomen maken we gebruik van de Green Climacteric Scale (GCS).

Wil je graag een consultatie inplannen? Vul dan dit contactformulier in! 

Menopauzeconsultatie

Elke maand organiseren we ook Menoklap in onze workshopruimte. Tijdens dit praatcafé kom je in een ongedwongen meer te weten over je (aankomende) menopauze. Je kan onder meer vragen stellen aan onze experts én ervaringen uitwisselen met lotgenoten

De studenten staan klaar om jullie enthousiast te ontvangen met een hapje en een drankje! Onze docente en menopauzeconsulente Brigitte Bernaerts is mee aanwezig en superviseert.

Wil je graag deelnemen, schrijf je dan in via het contactformulier

MenoklAP

Info- en begeleidingscentrum Nova Vida is een kenniscentrum van de opleiding bachelor in de Vroedkunde van AP Hogeschool. De aanpak van de consultaties is gebaseerd op de richtlijnen van het Federaal Kenniscentrum voor Gezondheidszorg (KCE). Bezoekers worden steeds gratis en in alle vertrouwen geholpen.

Team Nova Vida

Info en begeleiding in Nova Vida gebeurt door studenten Bachelor in de vroedkunde onder begeleiding van hun (praktijk)lectoren, vroedvrouwen met een professionele opleiding en een expertise in eerstelijnszorg, lactatiekunde, management, seksuologie, coaching en menopauze.

Brigitte Bernaerts

Brigitte Bernaerts is praktijklector binnen de opleiding bachelor in de vroedkunde aan de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen. Zij heeft reeds jarenlange ervaring binnen de gezondheidspromotie en schoolde zich in 2017 bij tot menopauzeconsulente. Haar zal je steeds terugvinden tijdens de menopauzeconsultaties en de menoklAP. 

Inge Meyvis

Inge Meyvis is lector binnen de opleiding bachelor in de vroedkunde aan de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen. Zij is mede-oprichter van het Perinataal Antwerps Netwerk Zwangerschap in Armoede (PANZA) en onze vaste netwerker binnen alle mogelijke stakeholders van Nova Vida. Zij begeleidt mee de Mam&pAPcafé's, consultaties voor en/of na de bevalling, preconceptionele consultaties en borstvoedingsbegeleidingen.

Campus Spoor Noord - Noorderplaats

Over Nova Vida

In het Nova Vida centrum organiseren studenten uit onze bachelor Vroedkunde gratis consultaties op afspraak, workshops en praatcafés. Dit gebeurt onder begeleiding van hun (praktijk)lectoren: vroedvrouwen met een professionele opleiding en ruime expertise op vlak van eerstelijnszorg, lactatiekunde, seksuologie, menopauze ... 

Nova Vida wil een bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderbouwde, kwaliteitsvolle en laagdrempelige info en zorg (op maat). In een multidisciplinaire setting kunnen studenten Vroedkunde onder deskundige begeleiding ervaring opdoen in hun vakgebied. De sociale en culturele diversiteit van de doelgroep wordt hierbij als een uitdaging gezien om mee te werken aan een inclusievere samenleving. De aanpak van de consultaties is gebaseerd op de richtlijnen van het Federaal Kenniscentrum voor Gezondheidszorg (KCE). Bezoekers worden steeds gratis en in alle vertrouwen geholpen.